Napunk

Szlovákiában évente akár tíz farkast is likvidálhatnak illegálisan. Az orvvadászat nem csak Magyarországon súlyos gond

Szürke farkas. Fotó - TASR/AP
Szürke farkas. Fotó – TASR/AP

Nem vet jó fényt Magyarországra, hogy Európa egyik kedvenc farkasa pont itt lett orvvadászat áldozata. A „hol máshol” típusú narratíva viszont megtévesztő. Ahol több a védett nagyragadozó, az orvvadászat is súlyosabb problémát jelent, a ténylegesen kiszabott büntetéseknek pedig nem csak Magyarországon vagy Szlovákiában, de például Németországban sincs elrettentő erejük.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Múlt héten a magyarországi és az európai sajtót is bejárta a hír: Borsod–Abaúj–Zemplén vármegyében feltehetőleg kilőtték az M237-es jelzésű, Svájcból indult és fél Európát bebarangoló, jeladóval ellátott fiatal szürke farkast. A feltételezett gyanúsított egy szabolcsi vállalkozó-hobbivadász, akinek Borsodban is vannak ingatlanai. Meg nem erősített információk szerint a természetkárosítás ügyében nyomozó rendőrök már házkutatást is tartottak N. Györgynél, és több, bűncselekményre utaló bizonyítékot is találtak – igaz, először rossz címre szálltak ki.

Na, ilyen is csak Magyarországon történhet, hol máshol?!

A farkas kilövésének híre nemcsak Magyarországon, külföldön is nagy felháborodást keltett, hiszen rekordhosszú, csaknem kétezer kilométeres vándorlását egész Európában nyomon követte a szakmai és a laikus közönség, a jeladóval ellátott állat pedig fontos adatokat szolgáltatott a farkasok életmódját, viselkedését tanulmányozó tudósoknak.

A jeladóval ellátott svájci farkas”. Fotó – facebook.com/WolfSchweiz

Ennek kapcsán a közösségi médiában széles körben elterjedt egy olyan narratíva, amely azt sugallja, mintha az orvvadászat vagy a védett nagyragadozók elejtése valamiféle magyarországi sajátosság lenne. Erre az egyik legjobb cáfolat Szlovákia, de például Németországban is komoly gondot jelent a törvénytelen vadászat. Az elharapózását pedig itt is az tette lehetővé, hogy a hatóságok nem vették elég komolyan az orvvadászattal kapcsolatos ügyeket. Egészen addig, amíg egy vadorzó tavaly brutálisan meg nem gyilkolt két rendőrt egy sörétes puskával.

Mielőtt azonban rátérnénk a magyarországi és a németországi esetekre, előbb nézzünk körül a saját házunk táján.

Szervezett, csoportos természetkárosítás

Rögtön az elején érdemes leszögezni: az, hogy a medve vagy a farkas a legtöbb európai országban szigorúan védett, nem valami „zöld hóbort”, hanem tudományos érvekkel alátámasztott intézkedés. Ezeknek a nagyragodozóknak fontos szerepük van az ökoszisztémában, nagymértékben hozzájárulnak a populációk genetikai diverzitásának, egészségének fenntartásához.

A farkas emellett segít a klasszikus vagy afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók gyérítésében, és a medvével együtt természetes „erdőtisztítóként” működik, amikor beteg vagy legyengült állatokra vadászik.

Szlovákiában a természetvédők becslése szerint évente 100-150 medve, és nagyjából tíz farkas, illetve hiúz válik orvvadászok áldozatává. A hivatalos nyilvántartás szerint 2022-ben négy medvével végeztek orvvadászok, azt azonban a hatóságok is elismerik, hogy nagyon sok eset rejtve marad.

Előfordul az is, hogy kirándulók értesítik a területileg illetékes vadászszövetséget arról, hogy egy védett állat tetemére bukkantak, de az nem továbbítja az ügyet a rendőrségnek. Erről Jaroslav Slašťan, az állami természetvédelmi hatóság medvékre szakosodott osztályának egyik vezető munkatársa beszélt a Denník N-nek.

Míg barnamedvét kizárólag az állami természetvédők jogosultak likvidálni, és csak a legindokoltabb esetekben, a szürke farkas csak 2021-ben vált ismét védett állattá Szlovákiában. Előtte az agrártárca határozta meg, évente hány egyedet szabad kilőni. A 2020/2021-es idényre indokolatlanul magas kvótát szabtak meg, 50 egyed likvidálását engedélyezték.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter erre reagált azzal a rendelettel, amely 2021. június 1-től betiltotta a farkasvadászatot az ország egész területén. Ez alól kivételt csak a zöldtárca adhat. A szürke farkas eszmei értékét 3000 euróban határozta meg. Magyarországon ez az összeg jóval alacsonyabb, 250 000 forint (kb. 685 euró).

Alig fél éve volt érvényben a rendelet, amikor tavaly januárban egy szürke farkas tetemére bukkantak Menguszfalva (Mengusovce) határában, a Tátrai Nemzeti Park védelmi övezetében. A vizsgálat megerősítette, hogy a védett állatot lelőtték.

Farkastetem a Tátrai Nemzeti Parkban. Fotó – Szlovák Természetvédelmi Hivatal (ŠOP SR)

Ez a példa is mutatja, hogy a szigorú szabályozás önmagában nem elég az orvvadászat és a természetkárosítás visszaszorításához. Az állami természetvédők szerint ráadásul Szlovákiában a szervezett, csoportos illegális vadászatok sem ritkák.

Amit Slašťan az ügyek felgöngyölítésének nehézkességéről és a felelősségre vonásról mondott a Denník N-nek adott interjúban, arra

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Állatvédelem

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak