Napunk

Napunk newsfilter: Egy holokauszttagadó a szlovákiai magyar pedagógusok követendő példája

Fehér István. Fotó - MTI
Fehér István. Fotó – MTI

1. Ideológiai útvesztőben az SZMPSZ – a szakmaiság bánja. 2. Feszült helyzet a Szövetségben. 3. Káosz az ukrán gabona körül – magas labda az orosz propagandának.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/5UwyVjvftLQIGhfY3qycIy

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Ideológiai útvesztőben az SZMPSZ – a szakmaiság bánja

A hétvégén Fehér István megkapta az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Pedagógus Életpálya Díját. Szimbolikus esemény, hiszen minden díjnak van szimbolikus jelentése is. A díj nem csak a díjazottra száll, hanem a díjazóra is, visszafelé szintén hat.

Az SZMPSZ egy olyan ember életpályáját ismerte el most, aki tagadja a holokausztot, antiszemita eszméket vall, a demokráciát pedig összekeveri a gyűlöletkeltéssel. És mindehhez mereven ragaszkodik.

Hogy ez a „náci” téma mennyire nem pusztán a történelem része, látjuk például abban is, ahogy Ukrajnában erre fűzte fel az orosz propaganda az agresszió hazug fedősztoriját. De sok más területen is tapasztalható ez az örökség. Látjuk a szélsőjobb politikai konszolidálódását világszerte, a különböző társadalmi csoportok elleni megnyilvánulásokat, akár a törvényhozás szintjén is.

Most ebbe a folyamatba kapcsolódik be az SZMPSZ. Egy olyan szervezet, aminek az a feladata, hogy a szlovákiai magyar tanárok érdekeit védje, szakmai segítséget adjon nekik. A tanároknak, akik foglalkozásuk szerint gyerekeket tanítanak…

A Fehér István számára megítélt életpályadíjnak az az üzenete, hogy a holokauszttagadás és az antiszemitizmus kifizetődő. Ha hosszan és nagy nyilvánosság előtt csinálja valaki, akkor attól növekszik a társadalmi presztízse. Akik döntöttek a díjazottakról, ezt az utat mutatják fel követendő példaként.

Miközben az SZMPSZ számos alkalmat elmulasztott az utóbbi időben, hogy tényleges feladatát elvégezze.

Az aktuális oktatási reform egyik része a tartalom megújítása, amihez tavaly decembertől nyílt alkalom véleményt fűzni. A magyar nyelv és irodalom esetében ez azonban elmaradt.

A szlovákiai magyar gyerekek közül több ezren járnak szlovák iskolákba, ugyancsak több ezer magyar gyerek hagyja ott évente az általános iskolát annak elvégzése előtt és válik a munkaerőpiacon eszköztelenné.

Csak pár dolog, amivel kapcsolatban lépni kellett volna, tárgyalásokat kezdeményezni az állam képviselőivel.

Fehér István 2023-ra önmagában már érdektelenné vált. Rossz emlék sokak számára, de nem egy aktív referenciapont. Az SZMPSZ pótcselekvéseként most újra a figyelem fókuszába került, ugyanakkor az általa vallott elfogadhatatlan nézetek megint egy kis legitimitást nyertek.


2. Feszült helyzet a Szövetségben

Egyre határozottabb kontúrokat ölt az az elképzelés, hogy a Szövetség a választásokra szétesik. A Gyimesi György személyét mindenkor övező agresszív viselkedés és botránycsinálás most a jövőbeni szerepéről való beszédet is egyre inkább áthatja.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Antiszemitizmus

Berényi József

Gabonaszállítás

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

OĽaNO

Propaganda

SZMPSZ

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak