Napunk

Mennyire fenyegeti Szlovákia egyes területeit az extrém hőség, aszály és esőzés kockázata? Különös veszélynek van kitéve a Csallóköz és a dél-szlovákiai települések

Fotó N - Tomáš Grečko
Fotó N – Tomáš Grečko

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Zölddel a kevésbé, pirossal a súlyosan veszélyeztetett területek. A kurzorral megtekinthetők az egyes települések. Itt pirossal a hőség, feketével a szárazság és kékkel a heves esők veszélye látható. 

  • Közel egymillió ember él a legmagasabb szintű extrém hőségveszélynek való kitettségben. Ez a városokra és községekre vonatkozik. A leginkább veszélyeztetett járások Pozsony óvárosa, a Komáromi és az Érsekújvári járás.
  • Az aszály különösen a mezőgazdasági szempontból fontos területeket fenyegeti. Így a Csallóköz, Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészlete is veszélyben van.
  • A heves esőzések különösen tragikus következményekkel járhatnak a roma telepeken.

Az új adatoknak köszönhetően Szlovákia lakosai láthatják, hogy a lakóhelyük mennyire van kitéve a szélsőséges hőség, az aszály vagy az esőzések veszélyének. Minden önkormányzathoz 1-től 10-ig terjedő veszélyességi szintet rendelnek hozzá az egyes veszélytípusok esetében. A tízes a „magas fenyegetettséget” jelenti.

Különösen aggasztó, hogy Szlovákia lakosságának csaknem egymillió lakosa a legmagasabb – 10-es szintű –, extrém hőségkockázattal rendelkező településeken él. A Csallóközt – amely fontos ivóvízforrás és Szlovákia élelmezésbiztonsága szempontjából különösen fontos terület – a legnagyobb mértékben fenyegeti az aszály.

Millió ember lakóhelye van a legnagyobb veszélyeknek kitéve. Az ábrán azoknak a személyeknek a száma látható ezresekben, akiket extrém hőség sújt. Pirossal a városok, kékkel a falvak.

Azt, hogyan fenyegetik a szlovák lakosságot az éghajlati veszélyek, a környezetvédelmi minisztérium alá tartozó Környezetpolitikai Intézet (IEP) elemzői állapították meg. Az új elemzésen az OECD szakértőivel dolgoztak együtt, az eredményeket pedig április 14-én, pénteken mutatták be a szervezet párizsi székhelyén.

„Azzal számolunk, hogy az éghajlatváltozás hatásai Szlovákiában tovább súlyosbodnak” - írják értékelésükben az intézet szerzői. Szerintük a leginkább érintett területeket úgynevezett alkalmazkodási intézkedésekkel kellene megcélozni, melyeknek célja a globális felmelegedés hatásainak enyhítése.

A veszélyeztetettségi besorolások nemcsak a klímaválság hatásait - tehát a trópusi napok és éjszakák számának növekedését vagy az alacsony csapadékmennyiséget –, hanem olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a népesség nagysága, az idős lakosok aránya és az adott terület mezőgazdasági jelentősége.

Hogy érinti ez az egyes községeket vagy városokat? 

A listán megtalálható az összes település, elég megadni a szlovák településnév kezdőbetűit.

A lakosság több mint 16 százaléka él extrém hőség sújtotta területeken 

A legveszélyeztetettebb járások Pozsony óvárosa, a Komáromi és az Érsekújvári járás. A Vágsellyei, a Losonci és a Rimaszombati járások szintén nagy kockázatnak vannak kitéve.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árvíz

Aszály

Csallóköz

Gömör

Kelet-Szlovákia

Klímaváltozás

Szélsőségek

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak