Napunk

Zacher Gábor: Egyáltalán nem vicces, ha tényleg én köszönök valakinek reggel

Fotó - MTI
Fotó – MTI

A mém vicces, a valóság azonban rémisztő tud lenni, ha az embert toxikológus ébreszti egy kemény éjszaka után. Zacher Gáborral beszélgettünk alkoholról, önsajnálatról és arról, hogy nagy gond-e, ha egy fiatal megiszik két sört egy bulin.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Talán kicsit túlzás, hogy Magyarország lakosságának ötöde alkoholista lenne, de a valóságtól azért nem áll olyan nagyon messze ez az adat. Alkoholbeteg az is, aki este felszisszent három sört munka után, de ezt minden este megteszi. Az alkohol teljes tiltása nem megoldás, de azért jó lenne, ha alaposan felvinnék az alsópolcos tablettásbor árát is.

Zacher Gáborral, a mémmé vált toxikológussal arról is beszélgettünk:

  • lehet-e alkoholbeteg olyan ember is, aki nem hány vért, és nincs májcirrózisa,
  • minek kellene helyet kapnia egy kormányzat alkoholstratégiájában,
  • ki tudja a szétcsúszott életű függőt kiszakítani az önsajnálatból,
  • s hogy tartotta-e már valaki menőnek, hogy a híres toxikológus köszöntötte reggel.

A napokban bejárta a magyar internetet egy adatsor, mely szerint Magyarország világelső az alkoholbetegséggel küzdők arányában: 21,2 százalék tartozik ebbe a kategóriába, tehát minden ötödik ember. Mennyire találta hitelesnek ezt az adatsort?

Ez egy hat és féléves adat, 2016-ból való. Sok minden változott, de ez nem azt jelenti, hogy drámai javulás történt Magyarországon, és azóta nincs probléma. Ha alkoholfogyasztás szempontjából vizsgáljuk a mennyiségeket, akkor Magyarország nem fér be az első tíz ország közé Európában, a volt szocialista országok vezetnek.

Ellenben az alkoholbetegek számában valóban az élvonalban vagyunk. A 20 százalékot kicsit túlzónak tartom –  nem is a lakosság ötöde, de a teljes lakosságra vetítve a 10 százalékot el tudom fogadni. 900 ezer alkoholbetegünk lehet.

Ez azt jelenti, hogy több ember iszik kevesebbet, mint máshol?

Az alkoholizmus nem a mennyiségről szól. Aki minden áldott nap megiszik fél liter vodkát, az alkoholista, nem is kérdés. De aki minden nap munka után, hazafelé menet bemegy a boltba, vesz magának három sört, és este szépen megissza, ugyanolyan alkoholbeteg.

A három sör nem azt jelenti, hogy 45 évesen, májcirrózisban meghal majd, ezzel a mennyiséggel nagyon sokáig el tud élni. Itt azt kell figyelni, hogy az élete részévé vált az alkoholfogyasztás. Természetes lett számára a három sör.

Elkésett adatok

A World Population Review adatsora nagy felzúdulást keltett, és sok médium be is számolt róla, ám ez az egész azért nem teljesen helytálló. A Telex figyelmeztetett arra, hogy nehéz úgy 2023-as adatokat közölni az alkoholizmusról, hogy még csak április van. A portál fact check alá vetette a cikket, és kiderült, hogy bár az adatok valósak, 2016-ból származnak. Az alkoholfogyasztás azonban hatalmas probléma Magyarországon, és nem csak az idősebbek körében. Semelyácz János addiktológus szerint a 15 éves fiúk rohamivás tekintetében az elmúlt harminc napra vetítve elsők, a 15 éves lányok a WHO felmérése alapján a harmadikok.

Van baj ezzel a három sörrel, ha nem okoz törést az életében?

Igen is, és nem is. Besorolás szempontjából ez az ember alkoholbeteg. Önmagában véve azonban megissza a három sört, nem lesz otthon botrány, kisbalta, „na, már megint részegen jöttél haza”.

Lehet valaki úgy is alkoholbeteg, hogy nem veri szét a családját, nem fogy el körülötte a szociális háló, nem ígérget. Érdemes tehát kicsit megbontani a két kategóriát, mert nem ugyanazt fedi: alkoholbeteg, de nem alkoholista. Nem fog olyan mennyiséget meginni, mint az az ember, aki sárgán, vért hányva, hasvízkórral, májelégtelenségben meghal.

Akkor ez az ember az úgynevezett kulturált ivó?

A szociális ivó inkább az, aki tegnap nézte a meccset, és valószínűleg nem ásványvizet ivott, és zöldségchipset fogyasztott hozzá. Lehet, hogy megivott két sört, és elrágcsált negyed kiló mogyorót – ebben semmi kivetnivaló nincsen. Ahogy abban sem, hogy valaki elmegy a haverjaival valahová, és megiszik két sört, vagy két fröccsöt. Nincs baj a vacsora előtt elfogyasztott aperitiffel sem. Ebben orvosként sem találok olyasmit, ami elítélendő lenne.

Fotó – MTI

Több interjújában említette, hogy Magyarországon nincs alkoholstratégia. Szlovákiában ugyan van, de a helyzet itt sem látványosan jobb. Mit kell tartalmaznia ennek a stratégiának?

Azt, amit az adott kormányzat szeretne megvalósítani az országban. Megmosolyogtató volt, mikor az előző drogstratégia – mely Magyarországon már szintén nincs, több mint két éve lejárt – tartalmazott egy olyan mondatot, hogy 2020-ra szeretnék elérni Magyarország kábítószer-mentességét. Ez szépen hangzik, de pontosan tudjuk, hogy semmilyen realitása sincs. Nem ilyen célokat kell megfogalmazni, hanem részben a kezelési lehetőségeket kellene áttekinteni azok számára, akik szeretnének segítséget kérni. Segíteni ugyanis azon lehet, aki hajlandó együttműködni.

A fogyasztás visszaszorításában – melynek a népegészségügyben lenne pozitív hatása – fontos lenne az alkohol árának megemelése. Az EU-ban Magyarországon a legolcsóbb az alkohol. Nem csoda, hogy idejön az angol gyerek a hétvégére, bemegy a kocsmába a Szent István körúton, és 450 forintért kap egy korsó sört, ami pontosan egy angol font. Nagy Britanniában 3-4 fontnál kezdődik egy pint sör. A radikális áremelkedés tehát a megoldás része.

Szlovákia sem áll sokkal jobban

Az alkoholfogyasztás Szlovákiában is hatalmas probléma.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Alkoholizmus

Anonim alkoholisták

Függőség

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak