Napunk

Napunk newsfilter: Kell a népszerűség, Matovič a tojásdobálást is vállalja

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Az OĽaNO elnöke a szenzációk helyett az aprómunkát választja. 2. Három sajtótájékoztató az útelágazás határában. 3. Pávához igazodj!

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/1qCVN7vaNlcHpwFeilFG37

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Az OĽaNO elnöke a szenzációk helyett az aprómunkát választja

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke a járási székhelyeket járja, de nem álruhában, hanem testőr nélkül. Az állampolgárokkal kíván elbeszélgetni, nyíltan, őszintén, sértegetések nélkül. Szűk fél évvel az előrehozott választások előtt ezzel kampányol. Megfordult már például Nagymihályban, Nagyrőcén, Námesztón, Lőcsén és Iglóban is.

Az érdeklődés egyelőre töretlen, nem telt házasak a rendezvények, de mindenhol van közönsége, az online közvetítéseket pedig több tízezer néző követi. Elég változatos témák foglalkoztatják a beszélgetésekre ellátogatókat, Matovič mentális állapotának firtatásától az ukránoknak küldött fegyverekig terjed a skála. Bár a volt miniszterelnök közvetlenül és kedélyesen viselkedik, előfordult, hogy tojással próbálták megdobni.

Noha Matovič ma Szlovákia egyik legnépszerűtlenebb politikusa, ezzel a kanosszajárással a régióban – plusz az online eléréssel – el tudja juttatni az üzenetét a szavazópolgárokhoz. Mondandójának tengelyében az áll, hogy hárítja a felelősséget a kormányzati hibákért. Az egyik érve, hogy csak két minisztere van a kormányban, a legtöbb minisztérium Hegerék felügyelete alatt dolgozik.

Az LMBT+-emberek támadása helyett a szociális témák kerültek előtérbe. Az egyik legfontosabb kampánytéma a 200 euró/gyerek – a családi pótlék és az adóbónusz összege – és az 500 eurós jutalom a parlamenti választáson való részvételért. Az OĽaNO elnökét erre a korai kampányolásra az készteti, hogy ő határozza meg a témákat, mazsolázgasson a kormányzati eredményekből, a kudarcokat pedig rátolja az új vetélytársra, Hegerre. Utóbbinak ügyvivő miniszterelnökként rengeteg tennivalója van, ráadásul további két olyan minisztériumért – a pénzügyért és egészségügyért – is felel, ahol most elég sok gond szakadt a nyakába.

Egy másik ok, amiért Matovič elkezdte a kampányt, az az OĽaNO zuhanó támogatottsága. Március közepén a közvélemény-kutatásokban a párt öt százalék alá zuhant, Heger pártja, a Demokrati megjelenése óta három százalékpontot esett. Éppen ezért nem véletlen, hogy a régiós zarándoklatok alkalmával nem kíméli a volt párttársat, főleg tőle tudna szavazókat visszacsábítani.

A következő hetekben pedig intenzív kasztingolásba kezdhet az OĽaNO, mert túl sok ismert személy távozott a pártból, és szüksége lesz húzónevekre a listán. A korai kampány azonban nem jelenti azt, hogy Matovič ellövi az összes rakétáját tavasszal. 2020-ban is erős finise volt, jóllehet azt a menetelést szinte biztosan nem lehet megismételni. De ez a megkezdett aprómunka a járásokban a bejutási küszöb fölé lökheti a pártot.


2. Három sajtótájékoztató az útelágazás határában

Aki arra számított, hogy a húsvéti ünnepeket és szünetet követően ismét egy hosszú, nyugodalmas hétvégére készülnek a szlovákiai magyar politikusok, annak csalatkoznia kellett. Péntek reggeltől ebédidőig három sajtótájékoztatót is lezavartak. Igaz, ez egy fedett pályás műfaj, borongós, esős időben is megtartható.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

David Pressman

Gyimesi György

Igor Matovič

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

OĽaNO

Orbán Viktor

Rigó Konrád

Simon Zsolt

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak