Napunk

Napunk newsfilter: A szankciók működnek, Magyarország kilép az „orosz kémbankból”

Szergej Lavrov, Nyikolaj Koszov IIB-elnök és Szijjártó Péter 2021-ben. Fotó - Szijjártó Péter/Facebook
Szergej Lavrov, Nyikolaj Koszov IIB-elnök és Szijjártó Péter 2021-ben. Fotó – Szijjártó Péter/Facebook

1. Kažimír nem mond le, pedig ezt már akkor meg kellett volna tennie, amikor eljárás indult ellene. 2. Magyarország kilép az „orosz kémbankból”, újabb szankciók jöhetnek. 3. Furcsa hibrid lesz az új közigazgatási reform, ha egyáltalán lesz belőle valami.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Kažimír nem mond le, pedig ezt már akkor meg kellett volna tennie, amikor eljárás indult ellene

Bűnösnek találta Peter Kažimírt, a Szlovák Nemzeti Bank elnökét vesztegetés miatt a Specializált Büntetőbíróság. Kažimírnak 100 ezer eurós büntetést kell fizetnie. Az ítélet nem jogerős.

A bíró a döntést tárgyalás nélkül, a vádirat és a bizonyítékok alapján hozta meg. Ez egy bevett eljárás, tárgyalás nélküli büntetővégzésnek hívják. Az ítélet egy régóta húzódó macska-egér játék új fejezete. Kažimír ellen már ugyanebben az ügyben volt egy korábbi eljárás, de azt elkaszálta a Maroš Žilinka vezette főügyészség csodafegyvere, a 363-as paragrafus.

A NAKA azonban 2022-ben új eljárást indított, ami eljutott a vádemelésig, és ma pedig az ítéletig is. Kažimír persze kezdettől fogva következetesen tagad, és továbbra is fenntartja, hogy ártatlan. Ez valószínűleg egyúttal azt is jelenti, hogy nem mond le, amire többek között Eduard Heger ügyvivő kormányfő is felszólította, Zuzana Čaputová államfő pedig megfontolásra javasolta neki a lemondást.

Jól jellemzi a hazai politikai kultúra színvonalát, hogy Kažimír számára nem magától értetődő, hogy lemondjon. Sőt, ha lenne nálunk politikai kultúra, már akkor lemondott volna, amikor eljárás indult ellene. Visszahívni az államfő tudja a parlament bizalmát bíró kormány javaslatára, ha a Nemzeti Bank elnökét jogerősen elítélik, más módon nem tudja ellátni a feladatát vagy súlyos kötelezettségszegést követ el.

Azaz ha Kažimír maga nem mond le, marad a Nemzeti Bank elnöke legalább addig, amíg az előrehozott választás után fel nem áll egy olyan kormány, amely javaslatot tesz a visszahívására, vagy a hivatali ideje végéig, ami 2025 június elsején ér véget. Ha Kažimír fellebbez – és miért ne tenné –, jogerős ítéletre csak évek múlva kerülhet sor.

A Kažimír elleni ítéletet Robert Fico természetesen a Smer elleni politikai támadásként értékeli, és kapóra jött neki, hogy Pellegrinit is támadja. A Hlas elnöke szerinte nem ítélte el elég határozottan Kažimír elmarasztalását.

Az ítélet lehetne egy újabb lépés a korrupció elleni harcban és a maffiaállam maradékának leépítésében, a Matovič- és Heger-kormányok szomorú teljesítménye miatt jelenleg csak arra jó, hogy Fico egy újabb belpolitikai tűzijátékot csináljon belőle.


2. Magyarország kilép az orosz kémbankból”, újabb szankciók jöhetnek

Ma délután a magyar kormány köreiből kiszivárgott – vagy inkább kiszivárogtatták, hiszen a hír a kormányközeli Világgazdaság nevű lapban jelent meg –, hogy Magyarország kilép az „orosz kémbankként” emlegetett Nemzetközi Beruházási Bankból.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

David Pressman

Napunk newsfilter

Nemzetközi Beruházási Bank

Önkormányzatok

Peter Kažimír

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak