Napunk

Komáromot lefokoznák, Párkány járási székhely lenne. Megszereztük a belügy közigazgatási reformtervezetét

A belügyminisztérium javaslata Szlovákia új közigazgatási felosztásáról. Forrás - belügyi tárca
A belügyminisztérium javaslata Szlovákia új közigazgatási felosztásáról. Forrás – belügyi tárca

A Heger-kormány 2021 ősze óta dolgozik az új járáshatárok és megyehatárok tervein, amelyek komoly változásokat hoznának a régiókban. A Napunk elsőként hozza nyilvánosságra a terveket.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Komáromi járás helyett egy nagyobb Érsekújvári járás, Somorja a Pozsonyi járás része, önálló Párkányi és Ipolysági járás, valamint Nagykaposi járás. Egyebek mellett ezeket a változtatásokat tartalmazza a Roman Mikulec (OĽaNO) vezette belügyminisztérium tervezete Szlovákia közigazgatási reformjáról. A tervezet még nem tekinthető véglegesnek, nyilvánosan még nem mutatták be, de a Napunk megszerezte a térképeket is tartalmazó aktuális dokumentumokat.

A belügy a jelenlegi 79-ről 46-ra csökkentené a járások számát, létrehozna ugyanakkor alsóbbrendű közigazgatási egységeket, amelyeket a dokumentumok szubrégióknak neveznek. A reform a megyei rendszer átalakítására is kitérne, a jelenlegi nyolc helyett mindössze négy+1 megyénk, illetve kerületünk maradna: Pozsonyi kerület, Nyugat-szlovákiai kerület (Nyitra fővárossal), Észak-szlovákiai kerület (Zsolna fővárossal), Közép-szlovákiai kerület (Besztercebánya fővárossal), Kelet-szlovákiai kerület (Kassa fővárossal).

A belügyminisztérium a Napunknak megerősítette, hogy már 2021 őszétől dolgoznak a terveken, amelyeket idén márciusban tártak az önkormányzatok érdekvédelmi szervezetei elé. Ezeknek a szervezeteknek a következő hónapokban kellene véleményezniük a tervet, amellyel szemben már most komoly kifogásaik vannak.

Vissza a hagyományokhoz

A jelenlegi közigazgatási rendszert 1996-ban, a mečiari korszakban fogadták el, akkor határozták meg 79-ben a járások számát, valamint húzták meg a történelmi hagyományokra fittyet hányó kerülethatárokat. Azóta számos alkalommal felmerült már a változtatás gondolata, de senki nem tette meg a döntő lépést.

A belügyminisztérium anyagában hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi járások és kerületek nem felelnek meg a természetes régióknak és a történelmi hagyománynak. Szepességet például kettéosztották a Kassai és az Eperjesi kerület között, de a történelmileg összetartozó Galánta–Vágsellye régión is két kerület, a Nagyszombati és a Nyitrai osztozik.

Szlovákia jelenlegi, 1996-tól érvényes közigazgatási térképe. Forrás – wikipedia

A belügy azzal is érvel, hogy a mostani elrendezés nincs összhangban a lakosok szokásaival és a napi rutinjával, ami alatt elsősorban a munkába járást értik.

A reformot három szinten képzelik el:

1) a települések reformjával, aminek a lényege az összevont községi hivatalok létrehozása lenne, hogy csökkentsék a jelenlegi felaprózottságot (jelenleg 2927 helyi önkormányzat van az országban),

2) a járások számának csökkentésével és a helyi államigazgatás átalakításával,

3) a kerületeket hozzáigazítanák az új járásokhoz, felszámolva a természetellenes határokat.

Hogyan rajzolták meg?

A belügy szerint azért csak mostanra pörgött fel a munka, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Belügyminisztérium

Önkormányzatok

Roman Mikulec

ZMOS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak