Napunk

Napunk newsfilter: Egyre több a gyanús körülmény a Tupý-gyilkosság elkövetésével vádolt ügyvéd körül

Adam Puškárt ebben a furgonban vitték a bíróságról az előzetes letartóztatásba. Fotó - TASR
Adam Puškárt ebben a furgonban vitték a bíróságról az előzetes letartóztatásba. Fotó – TASR

1. Előzetesben marad a Tupý-gyilkosság elkövetésével gyanúsított ügyvéd. 2. Kiszivárgott amerikai titkosszolgálati anyagok tehetnek keresztbe az ukránok hadjáratának. 3. Szankciókat vethet ki az Egyesült Államok Magyarországra.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/6WnSTIKWb7oPuoxo8FAHgI

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Előzetesben marad a Tupý-gyilkosság elkövetésével gyanúsított ügyvéd

Előzetes letartóztatásban marad Adam Puškár ügyvéd, akit Daniel Tupý 18 évvel ezelőtti meggyilkolásával gyanúsítanak. Az ügyben a Pozsonyi Kerületi Bíróság döntött, mely elutasította Puškár fellebbezését, és a szökés veszélye miatt továbbra is indokoltnak tartja az előzetes letartóztatást.

2005. november negyedikén az akkor 22 éves joghallgató Puškár neonácik egy csoportjával járta a Duna-partot, hogy verekedjenek egy jót. Az a péntek este azonban a 21 éves Daniel Tupý halálával ért véget, akit a nyomozók szerint Puškár gyilkolt meg.

Gyanús ügyletek. Puškár előzetes letartóztatásáról több mint két héttel ezelőtt döntött Ján Golian bíró a pozsonyligetfalusi járási bíróságon. Hogy Golian miért látta indokoltnak az előzetes letartóztatást egy 18 éves ügy esetében, arra rávilágít a Denník N cikke, mely részletesen bemutatja az ügyvéd gyanús viselkedését attól a perctől fogva, hogy a rendőrök behívták kihallgatásra.

Mikor a rendőrök megjelentek Puškár házánál, az ugyan felvette a telefont, de rögtön le is tette, azt állítva, hogy nem hitte el, tényleg rendőrök keresik. A beidézésre csak aznap este válaszolt, másnap pedig egy bírósági tárgyaláson vett részt Nagyszombatban, majd az irodájában tartózkodott. Nem vette a telefont a rendőröknek, a felesége és a munkatársa pedig hazudott a hatóságoknak, mikor arról érdeklődtek náluk, hol a férfi. Puškár ugyan azt állítja, nem próbálkozott elkerülni a rendőröket, de a bíró nem hitt neki.

Gyűjtötte az adatokat a nyomozásról. Golian nemcsak a szökés veszélye miatt látta indokoltnak az előzetes letartóztatást, hanem azért is, mert felmerült az a gyanú is, hogy Puškár megpróbálhatná befolyásolni a tanúkat. Az már a fenti történetből látszik, hogy feltehetően rávette a feleségét és a munkatársát, hogy az érdekében hazudjanak a rendőrségnek, de az is kiderült, hogy az ügyvéd már a múltban gyűjtötte az információkat arról, ki hogyan vallott a Tupý-gyilkosság ügyében.

A Kerületi Bíróság a szigorúbb őrizetet nem látta indokoltnak, „csak” a szökés veszélye miatt rendelt el előzetes letartóztatást. Az ügyvéd eddigi viselkedését látva a döntés teljesen érthető.


2. Kiszivárgott amerikai titkosszolgálati anyagok tehetnek keresztbe az ukránok hadjáratának

A Pentagon és az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított a hétvégén azoknak a kiszivárgott titkos dokumentumoknak az ügyében, amelyek többek között az ukrajnai háborúról is fontos információkat tartalmaznak.

A szivárgás már régebbi keletű, mielőtt a múlt hét folyamán elárasztották volna a Twittert és a Telegramot, az iratok állítólag egy hónapig viszonylag észrevétlenül terjedtek minecraftozók Discord-szerverein.

Jelenleg szinte semmit nem tudni a miértekről és a hogyanról, de az biztos, hogy az efféle szivárgások nem tesznek jót a szövetségesek közötti viszonynak.

Kényes információk kerültek napvilágra.kiszivárgott iratok az amerikai hírszerzési szervek sikeres munkájáról tanúskodnak, mivel azok pontos információkkal rendelkeztek az oroszok számos húzásáról, pl. hogy milyen célok ellen terveztek támadást, miképpen folytattak propagandakampányt, hogyan próbáltak fegyvereket szerezni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Daniel Tupý

Magyarország

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Szankciók

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak