Napunk

Simon Zsolt: Nem tudom elképzelni, hogy más párt listáján induljak, a Magyar Fórumnak van esélye bejutni a parlamentbe

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

A Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt szerint Eduard Heger ügyvivő miniszterelnök nem alapított saját pártot, hanem csatlakozott egy párthoz, amelyet újrahasznosított.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az interjúból megtudhatja:

  • miért nem sikerült a Magyar Fórumnak megegyeznie a Szövetséggel;
  • mit gondol az OĽaNO képviselőjéről, Gyimesiről;
  • miért nem beszélt Eduard Hegerrel az együttműködésről.

Egy hete lett végleges a döntés, hogy a Magyar Fórum nem indul együtt a Szövetséggel a parlamenti választásokon. Foglalja össze, miért nem sikerült megegyezni.

Amikor a legutóbbi, 2020-as választások után elindították az összefogási folyamatot, akkor ezek a pártok a Magyar Fórumot nem szólították meg. Számunkra ezt nehéz volt megérteni, mivel az MKP-val és az Összefogással is együtt indultunk a választásokon, és semmi olyat nem tettünk, amivel kiérdemeltük volna ezt az elutasító hozzáállást. De tudomásul vettük a döntésüket. Noha eléggé különös volt, mert egységről beszéltek, de nem mindenkivel. Bennünket tehát kihagytak ebből. A következő két év során többször is próbáltunk velük tárgyalni az együttműködésről, például a megyei választásokról vagy a következő parlamenti választásokról.

Amikor decemberben megtudtuk, hogy szeptemberben előrehozott választások lesznek, kezdeményeztük, hogy üljünk le a tárgyalóasztalhoz. Tapasztalt politikusként jól tudtam, hogy nagyon kevés időnk van arra, hogy megegyezzünk. Nem intézhetjük el azzal, hogy július 2-ig van idő a lista leadására. Ha létre akarunk hozni egy választási pártot, akkor azt meg kell tenni, és be kell jelenteni a belügyminisztériumnál.  Amennyiben meg akarjuk változtatni a párt nevét, akkor lépnünk kell.

Ha jól tudom, akkor a névváltoztatásban sikerült megegyezni. 

Nem, abban sem egyeztünk meg. Januárban kezdtünk el tárgyalni, február 10-én pedig már be is fejeztük a tárgyalásokat, mert a Szövetség az összes ajánlatunkat elutasította. Innentől kezdve elkezdtünk megoldást keresni a Magyar Fórum számára, megkezdtük a tárgyalásokat a szlovák pártokkal. És az utolsó percben a Szövetség felébredt, illetve a Szövetség Híd-platformja ébredt fel, és azt mondták, hogy ők hajlandóak lennének elfogadni a párt nevének megváltoztatását és meghívtak minket, hogy kezdjünk el erről tárgyalni. Mi azt mondtuk erre, hogy rendben van, de a maradék idő nagyon kevés, április végéig ezt ugyanis be kell jelentenünk a belügyminisztériumnál.

Mi követte ezt?

Mi abban a hitben ültünk le velük tárgyalni, hogy felkészülten és egy komoly ajánlattal várnak. Azt is elmondtuk, hogy ezeket a tárgyalásokat már nem húzhatjuk hetekig, mert aztán a szlovák partnerek, akikkel már február 10. óta tárgyalunk, nem fognak bennünket komolyan venni. A tárgyalásra csak Sólymos László, a Híd képviseletében és Mózes Szabolcs, az Összefogás képviseletében jött el, az MKP-tól, amely a párt 50%-át tesz ki, pedig sem Forró Krisztián, sem pedig Berényi József nem jelent meg. Azt kérdezem, hogyan egyezhetnénk meg egy olyan párttal, amelynek az elnöke meg sem jelenik a tárgyaláson. Emellett pedig ők választották ki a tárgyalás dátumát is, ők határozták meg, hogy mikor találkozzunk, és nem jelentek meg. Ez azt jelenti, hogy nem is vették komolyan a tárgyalást. Ráadásul az ajánlat, amit kaptunk, nagyon nem volt korrekt.

Úgy nézett ki, hogy nagyrészt a listás helyekről van szó. Ön azt mondta, hogy nem voltak hajlandóak négy helyet adni a pártjának az első tizenötben, és, a hetes, a tizenhatos, a huszonhármas helyeket ajánlották fel önöknek. Ez pedig nem volt korrekt önök szerint, mivel a Magyar Fórumnak mégiscsak van valamilyen súlya a magyar szavazók körében.

Mi már januárban megfogalmaztunk egy javaslatot, melyben azt akartuk elérni, hogy a választási listán levő politikusok aránya az AKO, a Focus és a Fórum Intézet januári és februári közvélemény-kutatásainak eredményeit tükrözze.

Emlékeztetem, hogy a legutóbbi Focus-felmérésben a Szövetség 4,7%-ot szerzett, önök pedig 1,5%-ot. Az AKO pedig önöknek 2,2%-ot, a Szövetségnek pedig 1,9%-ot mért. 

Ha ezt leegyszerűsítjük, akkor mi nem vonjuk kétségbe, hogy a Szövetség talán nagyobb támogatással bír, mint a Magyar Fórum. Az ő támogatottságuk négy százalék körül, a miénk pedig kettő körül van. Mi erre azt mondtuk, hogy minden harmadik helynek minket kellene megilletnie. Ez azt jelenti, hogy az első tizenötben öt hely illette volna a Magyar Fórumot. Aztán, mivel konstruktívak vagyunk, azt mondtuk, hogy megelégszünk négy hellyel is. Nekünk ugyanis nem az a fontos, hogy Simon Zsolt bejusson a parlamentbe, a Magyar Fórum egy olyan párt, ahol új arcok és fiatalok vannak, mi pedig őket szeretnénk látni a választási listán.

Az én feladatom nem az, hogy bejussak a parlamentbe, hanem az, hogy mentora legyek az új embereknek a politikában. Mi megmondtuk a Szövetségnek világosan, hogy adjanak nekünk egy olyan ajánlatot, amely elfogadható számunkra. De itt úgy kell alkudoznunk, mint a piacon. Mi azonban ezt nem csináljuk, mert már nincs rá időnk. Emellett ők azt mondták nekünk, hogy adnak nekünk egy helyet, közben pedig a párt fele nem is lett volna a listán.

Nem volt előre egyértelmű, hogy nem fognak sikerrel járni? Ugyanis már évek óta feszültség van a Magyar Fórum és az MKP között, személyes és ideológiai okokból is. Nem volt ez eleve kudarcra ítélve? 

A 2020-as parlamenti választások az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy képesek voltunk együttműködni. A Magyar Fórum akkor vett egy mély levegőt.

Akkor egy közös listán indultak, a Híd nélkül.

Berényi Józseffel és Csáky Pállal is voltak köztünk ellentétek, de vettünk egy mély levegőt, és egy közös választási lista volt. A mi részünkről az őszinteség megvolt, másrészt viszont a Szövetség elnöke most meg sem jelent, illetve Berényi József, a legerősebb platform elnöke a tárgyalás előtt azt üzente nekünk, hogy névváltoztatással egyetértenek, de semmilyen helyet nem adnak. Ez úgy hangzott, hogy a nevünket ugyan átvennék, de annak örülnének a legjobban, ha egyáltalán nem indulnánk a választásokon. De ez így nem működik.

Miért nincs a magyar kisebbségnek egy olyan pártja, amely képviselné az érdekeit, mint korábban az MKP. Sikerülni fog ez valaha ön szerint?

Én úgy gondolom, hogy igen. Úgy gondolom, hogy ma a Magyar Fórum elég nagy teret kínál arra, hogy az egészségesen gondolkodó, magyar nemzetiségű szlovák állampolgároknak, a magukat magyarnak érző választóknak meglegyen a képviseletük. A Magyar Fórum megnyitotta a választási listáját, megegyezett az ODS-szel, tárgyalunk más politikai pártokkal is. És pont a Magyar Fórum lesz az a párt, amely erre teret ad, a megteremti a feltételeit, hogy közösen indulhassanak egy választási listán.

Arról is beszélt, hogy a Magyar Fórum és a Szövetség közötti ideológiai eltérések egyre nagyobbak, és arról is, hogy ez érinti Szlovákia jövőjét is az EU-ban. Arról van szó, hogy milyen a Szövetség hozzáállása Orbán Viktor politikájához?

Én nem mondanám, hogy ez az Orbánról szól, mivel mindenkinek olyan a hozzáállása, amilyet csak akar. Már körülbelül egy éve is megmondtam, hogy Orbán Viktor személye, a Fidesz vagy a magyar kormány, nem lehet olyan dolog, amely megosztja a magyar közösséget Szlovákiában. Mert sem az a tábor, amelyik nagyon szereti, és az sem, amelyik nem fogadja el, nem olyan nagy ahhoz, hogy egyedül bekerüljön a parlamentbe. Ezt már egy éve mondogatom. Tehát nem ez az ok.

Az ok az, hogyan viszonyulnunk a szlovák kormányhoz, a szlovák parlamenthez. Nem mondhatjuk egyértelműén azt, hogy a szlovákiai magyar közösség Brüsszel-ellenes. Mivel számunkra, a kisebbség tagjai számára a nyugati demokrácia értékei sokkal fontosabbak.

De ez az, amit Orbán mond.

Az, hogy ez az ő szövege, az engem nem kell hogy érdekeljen. Szlovákia azon területein, ahol sok nemzetiség él egymás mellett, magyarok, szlovák és romák, a nyugalom és a béke az elsődleges. Ezt azonban elsősorban a nyugati demokrácia, a nyugati értékrend, az emberi és állampolgári jogok tudják biztosítani.

Szerintem ez az a dolog, amely inkább megosztja és nem összeköti ezt a közösséget. Mert tudja, milyen Orbán, hogyan viszonyul Ukrajnához, az Európai Unióhoz.

Amikor beléptem a politikába, akkor a magyar politikában, legyen szó kisebbségiről vagy a magyarországiról, teljes egyetértés volt. Magyarország és Szlovákia is be akart lépni az Európai Unióba. Én azt mondom, hogy Szlovákia nem fordulhat el a másik irányba, kelet felé. A gyerekeink nem akarnak keletre, Moszkvába menni tanulni. Mindenki nyugatra akar menni. Már hozzászoktunk a légiesült határokhoz, a szabad piachoz, a szabad vállalkozáshoz, a szabad utazáshoz. Ezek olyan értékek, amikről nem szívesen mondanánk le.

Igen, zavar engem, ezt már nyilvánosan is kijelentettem, hogy ha idejön a magyar külügyminiszter és Robert Ficóval tart sajtótájékoztatót, és kijelenti, hogy a magyaroknak és Magyarországnak tisztelnie kellene Robert Ficót. Már elnézést, én ugyanis egy olyan okról sem tudok, amiért tisztelnem kellene Robert Ficót. Ott ártott a magyaroknak, ahol csak tudott ebben az országban.

Amikor Magyarországon életbe lépett a kettős állampolgárságra vonatkozó törvény, Robert Fico habzó szájjal kiabálta, hogy a magyarok Szlovákiában biztonsági kockázatot jelentenek. Hogy el kell fogadni egy ellentörvényt, és be kell tiltani a kettős állampolgárságot. Ma pedig már tudjuk, hogy több mint négyezer embertől vette el a szlovák állampolgárságot csak azért, mert ilyen vehemensen reagált egy magyarországi törvényre. Ahelyett, hogy kulturáltabb módon reagált volna, úgy, ahogy az unióban szokás.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ön 2016-ban egyedüli képviselőként lépett ki a Most-Hídból, az ellen tiltakozva, hogy koalícióra léptek az SNS-szel és a Smerrel. A legutóbbi sajtótájékoztatóján pedig azt mondta, hogy tart a maffia és Fico visszatérésétől. Továbbra is érvényes tehát, hogy a Magyar Fórum semmilyen körülmények között nem társul a Smerrel?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Összefogás

Simon Zsolt

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak