Napunk

Milyen mélyre hatoltak az amerikaiak az orosz titkosszolgálati szervekben, és mik az ukránok gyenge pontjai (mit lehet tudni a kiszivárgott dokumentumokról)

Illusztrációs fotó - TASR/AP
Illusztrációs fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az amerikai védelmi minisztérium a hétvégén megkezdte a kiszivárgott titkos dokumentumok ügyének kivizsgálását, amelyek többek között az ukrajnai háborúról is részletes leírást tartalmaznak.

Miután egy hónapig észrevétlenül terjedtek a számítógépes játékok felhasználóinak szerverein, most elárasztották a Twittert és a Telegramot.

Az amerikaiak azt állítják, hogy hitelesnek tűnnek, hozzátették viszont, hogy néhány adatot valaki szándékosan megváltoztatott. Néhány elemző arra figyelmeztet, hogy a kiszivárgott anyagok súlyos veszélyt jelentenek az amerikai biztonságra. Vannak azonban olyanok is, akik azt mondják, hogy ez csak egy titkosszolgálati játék, melynek célja az oroszok megtévesztése.

A Washington Post napilap szerint a kiszivárgott anyagok az amerikai titkosszolgálati szervek sikereiről tanúskodtak. Ezzel egyúttal azonban feldühítették az ukrán politikai és katonai vezetőket, mert a hadsereg olyan gyenge pontjait fedik fel, amelyeket igyekeztek Oroszország előtt titokban tartani.

Ebben a cikkben összegezzük, mi mindent tudunk jelenleg az ügyről. Ki hozta nyilvánosságra a dokumentumokat, mit mondanak róluk Washingtonban, és milyen következményei lesznek ennek?

Mi mindent tartalmaznak a dokumentumok?

A kiszivárgott dokumentumok egyik legfontosabb megállapításai olyan információk, amelyek már régóta ismertek, de soha nem nevezték meg őket ilyen nagy pontossággal. Az amerikai hadsereg olyan mélyen behatolt az orosz biztonsági és hírszerzési rendszerbe, hogy képes volt Ukrajnát korán figyelmeztetni a tervezett támadásokról.

A kiszivárgott dokumentumok elemzését a New York Times és a Washington Post is közzé tette.

Az amerikai lapok szerint az amerikai hírszerzés tudatában volt az oroszok azon tervének, mely szerint tizenkét ukrajnai energetikai létesítmény ellen terveznek támadást.

Az amerikai hírszerzők ugyanakkor mintegy száz dokumentum alapján feltárták, hogy az orosz hírszerzés, a GRU hogyan szervezett propagandakampányt Afrikában az Egyesült Államok és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lejáratására.

A kiszivárgott információkból az is megtudható, hogy a Wagner-csoport tavaly megpróbált fegyvereket szerezni Törökországból, de az nem egyértelmű, hogy sikerült-e nekik. Az amerikaiak nemcsak Oroszországot hallgatták le, hanem közeli szövetségeseket is, köztük Ukrajnát, Dél-Koreát és Izraelt is.

Az anyagok olyan érzékeny információkat is tartalmaztak, amelyek a New York Times szerint  „sok értékes információval” szolgálhatnak az orosz hírszerzőknek egy tervezett ukrán ellentámadás előtt. A CNN egy ukrán kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, hogy az ukránoknak módosítaniuk kellett a haditervüket.

Az amerikai médiumok szerint a kiszivárgott információkból az derül ki, hogy az ukránok a totális agresszió elleni több mint egyéves védekezés után rendkívül kimerültek. A dokumentumokból kiderül, hogy az ukrán hadseregnek sürgősen tüzérségi lőszerre és légvédelmi rendszerekre van szüksége, amire Kijev már régóta figyelmeztet. A dokumentumok becslései szerint a február végi ütemet tartva az ukrán hadsereg

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Titkosszolgálatok

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak