Napunk

Vrabec Mária újságíró: Ficóék és Uhríkék nem a magyarokat szerették meg, hanem Orbán kormányzási módszerét csodálják

Vrabec Mária. Fotó - Somogyi Tibor
Vrabec Mária. Fotó – Somogyi Tibor

Sok szlovákiai magyar már megbocsátott Ficónak a Hedvig-ügy és más magyarellenes lépései miatt, állítja Vrabec Mária, a Vasárnap újságírója.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Ez már csak a harmadik liga, mondja a jelenlegi szlovákiai magyar politikáról Vrabec Mária, a Vasárnap hetilap újságírója. „Gondolhatunk bármit Duray Miklósról, Bugár Béláról, Csáky Pálról, őket mindenki ismerte, tudtak kommunikálni, megjelentek a szlovák médiában, régi harcosok voltak. Ezek meg úgy elvannak” – ecseteli.

Vrabec Máriával arról beszélgettünk,

  • miért olyan biztos benne, hogy Robert Fico alakíthat kormányt az előrehozott választások után,
  • miért bocsátott meg a szlovákiai magyarok egy része Ficónak,
  • miért gondolja, hogy a Szövetség nem jut be a parlamentbe,
  • segített volna-e a magyar pártoknak, ha összefognak.

Egy nemrég megjelent cikkedben azt írtad, csoda kellene ahhoz, hogy ne Robert Fico alakítson kormányt az előrehozott választások után. A legutóbbi felmérések szerint valóban a Smer a legerősebb párt, de ennyire egyértelmű, hogy Robert Fico képes lesz kormányt alakítani?

Sajnos én ettől tartok, mert frusztráltságot, kiábrándultságot és gyűlöletet látok a társadalomban. A lehető legrosszabbra is képesek lesznek voksolni csak azért, mert meglovagolta ezt a gyűlölethullámot. Fico nagy technokratája a hatalomnak. Mindig pont azt gondolja, amit a választók közül a legtöbben, és ez a társadalom végtelenül kiábrándult. Nagyon el vagyok keseredve ettől a gyűlölködéstől, amivel Fico tökéletesen manipulál.

Az elmúlt három év a Smer korrupciós ügyeiről szólt, a Smer korábbi emberei közül többeket elítéltek, mások ellen eljárás folyik. Ez már nem érdekli az embereket?

Sajnos az a része, amelyiket ez érdekel, nem lesz elég ahhoz, hogy ezzel választásokat nyerjenek vagy kormányt alakíthassanak. Érdekelte az OĽaNO-t is, de ők mindent elrontottak, amit el lehet. Lehet, hogy nem rossz szándékból, hanem ügyetlenségből vagy butaságból, de elrontották. Sokkal jobban érdekli ma már az embereket a saját megélhetésük, mivel az veszélybe került.

Öt év nagy idő, sokan elfelejtették Kuciakot és Kušnírovát. Martina Kušnírová édesanyja azt mondta nekem, olyan leveleket kap, hogy hagyja már abba a rinyálást, másnak is van baja. Sajnos sokan így gondolkodnak. Amikor az embereknek nincs pénzük, minden egyre drágább, háború van, válság van, munkahelyeket veszítenek el, akkor könnyen feledésbe merülnek az elvek. És Fico ezt nagyon jól tudja. Erre pedig még rátettek egy lapáttal Matovičék a maguk ügyetlenkedésével. Fico pedig ezt meglovagolta azzal, hogy a mostani kormány nem tud segíteni az embereknek, csak az ellene irányuló bosszúhadjárattal foglalkozik. Az én környezetemben is egyre többen vannak, akik ezt elhiszik. Vagy legalábbis egy erős vezetőre vágynak.

Ahhoz, hogy Fico újra hatalomra kerülhessen, partnerekre lesz szüksége. Nagy kérdés, hogyan fog helyezkedni Peter Pellegrini, aki rendszeresen elmondja, hogy nem akar egy kormányban ülni Ficóval. Lehet neki hinni?

Talán lehet, mert háttérinformációkból is azt lehet tudni, hogy nem volt túl jó viszony közöttük. A kérdés inkább az, Pellegrininek lesz-e még módja helyezkedni, nem fog-e a Republika is úgy felfelé ívelni, hogy Fico velük fog össze meg esetleg Boris Kollárral. Az a tragikus ebben, hogy a republikások is felvették az Armani öltönyt a bőrkabát helyett, és úgy tesznek, mintha már nem vallanának olyan eszméket, amilyeneket a lelkük mélyén vallanak. Fico pedig soha nem úgy volt ismert, mint egy szélsőséges, így legitimálja a republikásokat. Sokan úgy vélik, ha Fico kezet fog Uhríkkal, akkor már mindketten szalonképesek.

Mitől kell a legjobban tartani, ha Fico újra hatalomra kerül?

Én egy kegyetlen bosszúhadjárattól és minden ellenzéki hangnak olyan elhallgattatásától tartok, mint amit Magyarországon láttunk és látunk. Most már, okulva a történtekből, Fico sem fog hagyni ellenzéki sajtót, ellenzéki alapítványokat, be fog darálni mindent.

Sokan mondják, hogy Szlovákiában erősebb a civil társadalom, a sajtószabadság, és a mečiari hagyomány megalapozta az ellenállás erejét, illetve a politikai rendszer is inkább a koalíciós kormányoknak kedvez. Ez nem elég biztosíték?

Most még így van, hogy erősebb a civil társadalom, a sajtószabadság. De ahogy ez a társadalom talpra tudott állni 1998-ban és a rettenetes kettős gyilkosság után öt éve, arra most már nem tudom, hogy képes lesz-e. Egyrészt a jelenlegi helyzetben nem történt semmi olyan szörnyűség, ami miatt Ficóék ellen fordulnának. Az öt évvel ezelőtti dolgok feledésbe merültek. És én nem is látom azt a karizmatikus vezetőt vagy víziót, akinek vagy aminek a nevében összefognának az emberek.

Mindenki végtelenül apatikus, mert csalódott már ebben is, abban is, amabban is, és nem látom a kínálatot. Sem szlovák, sem magyar térfélen. Szerintem az elv, ami mentén összefoghatnánk, az lehetne, hogy NATO-tagok vagyunk, EU-tagok vagyunk, eljutottunk valahová, bizonyos elveket vallunk. De már kétségeim vannak, a társadalom mekkora hányadának fontos ez.

Sokan megdöbbentek, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kiállt Robert Fico mellé egy sajtótájékoztatón, nem sokkal később pedig Robert Fico feltűnt az M1-en egy alákérdezős interjúban. Te újságíróként végigkövetted a Malina Hedvig-ügyet, és feltártad a smeresek magyarellenes hangulatkeltésének a hátterét, milyen volt számodra látni ezeket a jeleneteket?

Én is megdöbbentem. Azt láttam, hogy a hatalom technokratái, Orbán Viktor és Robert Fico közelednek egymáshoz, mert közös nevezőre jutottak az oroszbarátságban meg az ukrángyűlöletben. De azt, hogy Szijjártó Péter eljön Pozsonyba, és meglapogatja Robert Fico vállát, hogy milyen fontos stratégiai partner, és megérdemli a magyarok tiszteletét, utána pedig mindezt védelmébe veszi vagy elsumákolja a magyar nagykövet, aki segítője volt annak, hogy Hedvig felvette a magyar állampolgárságot, ezt nem értem.

Szijjártó Péter Robert Ficónál. Fotó – Szijjártó Péter FB-oldala

Mi lehet ennek a partnerségnek a folytatása, mi sülhet ki ebből?

Nem Orbán Viktor lesz egyedül az EU-ban és Szijjártó Péter a NATO-ban a kerékkötője Ukrajna megsegítésének és az Oroszország elleni szankcióknak, hanem Robert Fico is csatlakozik.

Vrabec Mária

Prágában született, a pozsonyi Comenius Egyetemen újságírói szakon diplomázott. 1998-tól az Új Szó regionális tudósítója, majd riportere. 2000-től máig a Vasárnap hetilap újságírója. Könyvet írt Malina Hedvig ügyéről, és interjúkötete jelent meg Róbert Bezák nagyszombati érsekkel. 2012-ben megkapta a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Egyesületének Midas-díját.

Fico már nem penget magyarellenes húrokat, és még a Republika szélsőségesei is felnéznek Orbán Viktorra, pedig ugyanezek az emberek nemrég még köpdöstek a magyarokra. Mi okozta ezt a pálfordulást?

Tetszik nekik Orbán többszörösen megismételt kétharmados győzelme és az, hogy milyen hatalmas népszerűségnek örvend, és mindent a kezében tart a sleppjével együtt. Ők nem a magyarokat szerették meg, hanem Orbán Viktor kormányzási módszerét csodálják.

A szlovákiai magyarok is másként tekintenek Ficóra? Szijjártó Péter azt is mondta, hogy Robert Fico megérdemli a magyarok tiszteletét. Megbocsátották már a magyarok a Hedvig-ügyet, a szurkolóverést, a nyelvtörvényt és a többit?

Szerintem sokan igen. Úgy tekintenek rá, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer-SD

Szlovákiai magyar

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.