Napunk

Nem utazik repülővel, nem használ sem mobilt, sem internetet. Putyin betegesen félti az életét, mondja az orosz elnök volt testőre, aki elmenekült Oroszországból

Gleb Karakulov. Fotó - Dossier Center
Gleb Karakulov. Fotó – Dossier Center

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Az interjút még múlt év végén adta, de csak akkor tették közzé, amikor már biztonságban volt egy titkos helyen. Gleb Karakulov, Putyin testőrségének volt tagja elmesélte, hogyan él Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nyíltan háborús bűnösnek és egy paranoiás embernek titulálta, aki még mindig nem használ mobiltelefont és internetet sem.

„A legutóbbi néhány évben információs elszigeteltségben él. Betegesen félti az életét” – mondta Karakulov a Dossier Center civil szervezetnek Putyinról. „Különféle módokon barikádozta el magát a világtól: a karanténnal, az információs vákuummal. A valóságot torzítva látja.”

13 évig Putyin szolgálatában

A Szövetségi Gárdaszolgálat (FSZO) volt tagja részleteket árult el az orosz elnök életéről a valaha volt leggazdagabb orosz oligarcha és Putyin kritikusa, Mihail Hodorkovszkij által alapított londoni civil szervezetnek.

Ezt csak azután tudta megtenni, hogy elmenekült Oroszországból. Ez október 14-én, egy kazahsztáni szolgálati út után sikerült neki, ahova a felesége és a lánya is elkísérte. Az utolsó nap mindannyian felültek egy Isztambulba tartó gépre, úgy, hogy tudták, már nem térnek vissza Oroszországba.

A Dossier Center közzétette a több mint hatórányi interjú felvételeinek átiratát.

„Az elnökünk háborús bűnössé vált” – mondta Karakulov. „Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek a háborúnak, és hogy abbahagyjuk a hallgatást.”

Karakulov az FSZO terepegységénél dolgozott, amely az orosz elnök kommunikációjának titkosításáért felel az utazásai során. Noha Karakulov nem tartozott Putyin bizalmasai közé, 13 évig dolgozott neki, és több mint 180 külföldi útra kísérte el, beleértve a csúcstalálkozókat és a kubai tengerparti üdülőhelyeken vagy a luxus jachtokon töltött utazásokat is.

Karakulov az interjúk során elmondta, hogy a szökésének fő oka az ukrajnai invázió volt. Azt mondta, hogy az invázió után „egyszerűen nem volt képes tovább szolgálni ezt az elnököt”.

„Ezt a férfit (Putyint) háborús bűnösnek tartom” – mondta azzal, hogy reméli, más honfitársait is inspirálja arra, hogy beszélni kezdjenek.

Karakulov úgy szökött meg Oroszországból, hogy még az anyjának sem mondta el, mit tervez. Ő ugyanis még mindig hűen támogatja az orosz elnököt. Az apja egy volt katona, a bátyja pedig egy olyan helyi önkormányzat tisztviselője, amely a kormány által támogatott „polgári hazafiság” és a „haza hőseinek” kitüntetések projektjét irányította.

Noha az apja és a bátyja büszkén meneteltek a hazafias katonai bemutatókon, Karakulov Oroszországot illető kétségei egyre csak mélyültek.

„Annak köszönhetően, hogy az FSZO-ban dolgoztam, tudtam, hogyan torzítják az információkat” – mondta.

Telefon és internet nélkül

Karakulov az interjúban Putyin mostani énjét a 2009-es énjével hasonlította össze, amikor is dolgozni kezdett neki. Ennek kapcsán azt mondta, hogy „két különböző emberről van szó”.

„A legutóbbi néhány évben információs elszigeteltségben él. Betegesen félti az életét” – mondta Putyinról, akit a múltban a hozzá közel álló emberek egy karizmatikus vezetőként festettek le, jelenleg azonban egy egyre elszigeteltebb emberként jellemzik. Putyin paranoiáját

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak