Napunk

Napunk newsfilter: Kérőből menyasszony – a Magyar Fórum a furcsa manővereivel is érdekesebb kampányt visz, mint a Szövetség

Gál Zsolt, Simon Zsolt és Bindics László. Fotó - Napunk
Gál Zsolt, Simon Zsolt és Bindics László. Fotó – Napunk

1. A Magyar Fórum az ODS-szel vág neki a választásnak, mások is csatlakozhatnak hozzájuk. 2. Macron nem, von der Leyen talán tudott hatni Hszi Csin-pingre. 3. Fortepan-ügy: talán nem megy neki a hatalom az elmúlt 15 év egyik legjobb magyar civil kezdeményezésének.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/1LjFyDRNPOXqEXa3LS4PtB

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. A Magyar Fórum az ODS-szel vág neki a választásnak, mások is csatlakozhatnak hozzájuk

Kedden derült ki, hogy nem jön össze a frigy a Szövetség és a Magyar Fórum között, amit az utóbbi kezdeményezett még januárban, és amire a Fórum Intézet felmérése szerint a választók részéről is lett volna igény.

Csütörtökön Simon Zsolt pártja már egészen más irányba haladt: Pavel Mackóval, az ODS elnökével bejelentették, hogy közös listán vágnak neki a választásnak.

Cseh mellékíz. Az mindössze szórakoztató egzotikum, hogy az Občianski Demokrati Slovenska, azaz Szlovákia Polgári Demokratái párt rövidítése – ODS – egybeesik a cseh miniszterelnököt is adó ottani kormánypártéval, a szlovák ODS elnöke pedig ugyanúgy egy volt tábornok, ahogy a nemrég a cseh elnökválasztást megnyerő Petr Pavel is. Más párhuzam nincs, Pavel Macko ODS-ében egyelőre semmiféle potenciál nincs, a támogatottsága nem látható, a közvélemény-kutatásokban nem szerepel.

A helyzet tehát ez: míg a Magyar Fórum korábban a nála lényegesen nagyobb Szövetség listájára szeretett volna felkapaszkodni, most Simon pártja lesz az, ami a saját listáján kínál helyett egy még nála is kisebb törpepártnak. És lehet, hogy másoknak is, hiszen Simon és Macko arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy tárgyalnak más szereplőkkel is, és napokon belül beszámolnak az eredményről.

A Magyar Fórum és a Szövetség együttműködésének kudarcáért természetesen mindkét fél a másikat hibáztatja. Simon azt nehezményezi, hogy a Szövetség listájának elő 15 helyéből csak egyet kapott volna a Magyar Fórum, pedig ők négyet kértek. Sólymos László szerint a Magyar Fórum nem akart megegyezni, igaz, azt ő is elismerte, hogy az MKP-platform részéről sem volt hajlandóság a megegyezésre. Forró Krisztián Simonék és az ODS együttműködését azzal kommentálta, hogy szerinte Simon a magyar képviselet szétverésén dolgozik.

Bármi legyen is az igazság, a magyar pártok nem túl intenzív kampányában egyelőre a Magyar Fórum manőverezése érdekesebb – de legalábbis a szórakoztatóbb –, mint a Szövetség nem túl látványos reakciói az aktuális eseményekre, időnkénti fékezett habzású káčerezése, vagy a három platform széttartó kommunikációja. Ezek közül az Összefogás-platform emelkedik ki, és a különlegességhez annyi is elég volt, hogy javasolják a párt átnevezését Magyar Összefogásra.

Egyetlen dolog van, ami nagyon valószínűnek látszik: nem lesz magyar képviselet a parlamentben.


2. Macron nem, von der Leyen talán tudott hatni Hszi Csin-pingre 

Előző héten Hszi Csin-ping járt Moszkvában, erősítve azon aggályokat, miszerint támogathatja az Ukrajna ellen háborút viselő Putyint. Szerdán Emmanuel Macron francia elnök utazott Kínába, hogy megpróbálja ettől eltántorítani Csin-pinget.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Emmanuel Macron

Fortepan

Hszi Csin-ping

Magyar Fórum

MTVA

Napunk newsfilter

ODS

Pavel Macko

Simon Zsolt

Ursula von der Leyen

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak