Napunk

Új partnere van Simon Zsoltnak: Macko tábornokra cserélte le a Szövetséget

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

A Szövetség listája mellett lesz egy vegyes, magyar–szlovák lista is az előrehozott választásokon, melynek alapját a Magyar Fórum adja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Magyar Fórum és Pavel Macko ODS nevű pártja közösen indul az előrehozott választásokon. A közös lista alapját jogilag a Magyar Fórum biztosítja, jelentette be csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján a két pártelnök.

A két párt azonos értékeket képvisel, mondta el a két pártelnök, akik a nyugati orientáció, a piacgazdaság, az emberi jogok védelme mellett akarnak kiállni. Elutasítják a Smer korszakát és a „káosz korszakát” is, amelyet a mostani kormány jelképez számukra.

Út a közös lista felé

A Magyar Fórum kedden jelentette be, hogy nem tárgyal tovább a választási együttműködésről a Szövetséggel, amely az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével jött létre 2021-ben. Simon Zsolt, aki korábban a Hídban és az MKP-ban politizált, majd 2019-ben alapította meg a Magyar Fórumot, nem állapodott meg a Szövetséggel a képviselőjelölti helyekről.

Simon négy helyet kért volna az első 15-ben, de csak egy helyet ajánlottak neki, ezért a Magyar Fórum úgy döntött, kiszáll az egyeztetésekből.

Simon szerint az ODS-szel február közepén kezdtek tárgyalni, miután a Szövetséggel folytatott tárgyalások első köre elakadt.

Pavel Macko évtizedekig szolgált a szlovák fegyveres erőknél, és a NATO legmagasabb beosztású szlovák katonai vezetője volt, az Összhaderőnemi Kiképző Központ parancsnokaként is szolgált. 2018-ban távozott a hadseregből, és csatlakozott a Spolu nevű párthoz, amely a Progresszív Szlovákiával kötött választási koalíciót, ám 2020-ban nem jutottak be a parlamentbe.

Macko később a Spolu elnöki pozíciójára is pályázott, de sikertelenül. 2021-ben jelentette be ODS (Občianski demokrati Slovenska, vagyis Szlovákia Polgári Demokratái) nevű pártjának megalapítását. Pártja a felmérésekben 1 százalék alatt szerepel.

Pavel Macko. Fotó – Pavel Macko archívuma

Másokkal is tárgyalnak

Simon Zsolt szerint más pártokkal is tárgyalnak, de erről részleteket még nem árult el. Macko szerint megállapodtak arról, hogy nem fognak együttműködni a Smerrel, a Republikával és az ĽSNS-szel, illetve nem lépnek be a Hlas kormányába.

Az ODS elnöke elmondta, további közéleti személyiségekkel is meg akarnak egyezni, hogy a listájukon induljanak. Arról még nincs megegyezés, ki lesz a listavezető, illetve pontosan hogyan osztják el a képviselőjelölti helyeket. Egyelőre azt sem közölték, mi lesz a közös párt neve.

Simon szerint más magyar személyiségekkel is tárgyalnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Simon Zsolt

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak