Napunk

Új partnere van Simon Zsoltnak: Macko tábornokra cserélte le a Szövetséget

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

A Szövetség listája mellett lesz egy vegyes, magyar–szlovák lista is az előrehozott választásokon, melynek alapját a Magyar Fórum adja.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A Magyar Fórum és Pavel Macko ODS nevű pártja közösen indul az előrehozott választásokon. A közös lista alapját jogilag a Magyar Fórum biztosítja, jelentette be csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján a két pártelnök.

A két párt azonos értékeket képvisel, mondta el a két pártelnök, akik a nyugati orientáció, a piacgazdaság, az emberi jogok védelme mellett akarnak kiállni. Elutasítják a Smer korszakát és a „káosz korszakát” is, amelyet a mostani kormány jelképez számukra.

Út a közös lista felé

A Magyar Fórum kedden jelentette be, hogy nem tárgyal tovább a választási együttműködésről a Szövetséggel, amely az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével jött létre 2021-ben. Simon Zsolt, aki korábban a Hídban és az MKP-ban politizált, majd 2019-ben alapította meg a Magyar Fórumot, nem állapodott meg a Szövetséggel a képviselőjelölti helyekről.

Simon négy helyet kért volna az első 15-ben, de csak egy helyet ajánlottak neki, ezért a Magyar Fórum úgy döntött, kiszáll az egyeztetésekből.

Simon szerint az ODS-szel február közepén kezdtek tárgyalni, miután a Szövetséggel folytatott tárgyalások első köre elakadt.

Pavel Macko évtizedekig szolgált a szlovák fegyveres erőknél, és a NATO legmagasabb beosztású szlovák katonai vezetője volt, az Összhaderőnemi Kiképző Központ parancsnokaként is szolgált. 2018-ban távozott a hadseregből, és csatlakozott a Spolu nevű párthoz, amely a Progresszív Szlovákiával kötött választási koalíciót, ám 2020-ban nem jutottak be a parlamentbe.

Macko később a Spolu elnöki pozíciójára is pályázott, de sikertelenül. 2021-ben jelentette be ODS (Občianski demokrati Slovenska, vagyis Szlovákia Polgári Demokratái) nevű pártjának megalapítását. Pártja a felmérésekben 1 százalék alatt szerepel.

Pavel Macko. Fotó – Pavel Macko archívuma

Másokkal is tárgyalnak

Simon Zsolt szerint más pártokkal is tárgyalnak, de erről részleteket még nem árult el. Macko szerint megállapodtak arról, hogy nem fognak együttműködni a Smerrel, a Republikával és az ĽSNS-szel, illetve nem lépnek be a Hlas kormányába.

Az ODS elnöke elmondta, további közéleti személyiségekkel is meg akarnak egyezni, hogy a listájukon induljanak. Arról még nincs megegyezés, ki lesz a listavezető, illetve pontosan hogyan osztják el a képviselőjelölti helyeket. Egyelőre azt sem közölték, mi lesz a közös párt neve.

Simon szerint más magyar személyiségekkel is tárgyalnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar Fórum

Simon Zsolt

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)