Napunk

Napunk newsfilter: Andruskó Zoltán levelezőpajtást keres, a maffia legmélyebb bugyrai jeligére

Andruskó Zoltán. Fotó - TASR
Andruskó Zoltán. Fotó – TASR

1. Egy levél, amiről évekig hallgattak. 2. Hadházy Ákos véres arca nem robbant ki forradalmat. 3. Simon Zsolt kalandjai a mikropártok fura világában.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Egy levél, amiről évekig hallgattak

A társadalmat évek óta traumatizálja Marián Kočner és Alena Zsuzsová halálos szövetsége, mely két fiatal ember halálába került. Ismerjük ennek a szövetségnek a természetét, a dinamikáját. De ahogy haladunk tárgyalásról tárgyalásra, még mindig tud újat mutatni.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová feltételezett gyilkosainak büntetőpere lassan közeleg az ítélethirdetés felé a Specializált Büntetőbíróságon – és most új bizonyíték került elő, mely bár nem alapvető fontosságú, mégis felkavarta az állóvizet.

A biztonsági levél. Kiderült ugyanis, hogy Andruskó Zoltán, az ügy koronatanúja, aki közvetítőként vett részt a gyilkosságok előkészítésében, írt egy magyar nyelvű levelet, állítólag nagyjából egy hónappal a gyilkosságok előtt. Ebből a levélből idéztek a szerdai tárgyalási napon – és kiderül belőle, hogy Andruskó az életéért rettegett.

A levelet egyfajta biztosítékként írta, arra az esetre, ha bármi történne vele. Mindezt abban az időszakban, mikor Maroš Žilinka jelenlegi főügyész meggyilkolásáról már letett a páros, de létezett már új megrendelés, Ján Kuciak meggyilkolására. Andruskó megemlíti benne, hogy 20 ezer eurós előleget kapott, méghozzá Kočner pénzéből, és Alena Zsuzsovát pszichopata gyilkosnak tartja – ráadásul a rendőrségre sem mehet el a történetével.

A levél nem sorsfordító bizonyíték, az ügyészség sem kezeli így – nem véletlenül óvatosak, hiszen arra nincs bizonyíték, hogy Andruskó a levelet valóban 2018 januárjában, egy hónappal Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása előtt írta. Andruskó szavahihetőségét folyamatosan támadják a vádlottak, így logikus, hogy az ügyészség nem erőlteti túl ezt a bizonyítékot.

Annál tanulságosabb viszont az, hogy miért csak most került elő ez a levél, és hol volt mindeddig. Mégpedig azért, mert ha igaz a levél kalandos története, akkor ez a titok – hogy egy hírhedt vállalkozó egy komáromi közvetítője segítségével meg akar öletni embereket –  egyesek számára egyáltalán nem volt titok Komáromban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andruskó Zoltán

Ján Kuciak

Magyar Fórum

Marian Kočner

Napunk newsfilter

NER

Orbán Viktor

Simon Zsolt

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak