Napunk

Fecskék a Facebookon: Gyimesi begyújtotta a rakétákat, Orosz a nagy öregek fölé kerekedett

Orosz Örs és Gyimesi György. Fotó - Tomáš Hrivňák és Vladimír Šimíček
Orosz Örs és Gyimesi György. Fotó – Tomáš Hrivňák és Vladimír Šimíček

Alig fél évre vagyunk az előrehozott parlamenti választásoktól, ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy az év első három hónapjában aktivizálódtak-e már a közösségi médiában a szlovákiai magyar politikusok. A többség az összevont választások után takaréklángra kapcsolt, a nagyágyúk azonban a két kampány közti holtidőben sem pihennek. Sőt, vannak, akik a hirdetési pénzek költésével sem álltak le.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Jelenleg úgy néz ki, szeptember végén lesznek Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások. A szlovákiai magyar politikai térben a felszínen jelenleg még csak az egyes formációk közötti össze(nem)fogásról szóló tárgyalások zajlanak, a valós kampány még nem nagyon indult be.

A választási listákat a pártoknak július 2-áig kell leadniuk, várhatóan azt követően kapcsolnak magasabb fokozatba a politikusaink is, de azon sem lepődnénk meg, ha a közösségi médiás aktivitásuk már húsvét után új lendületet venne.

Ezért is úgy gondoltuk, hogy még a startpisztoly eldördülése előtt érdemes lenne pillanatfelvételt készíteni arról, hogyan áll most a szlovákiai magyar politikum, az egyes szereplők mennyire szánták építkezésre az első negyedévet, illetve mennyire engedték el ezt az időszakot.

A 2022-es évet összegző gyűjtésünkhöz hasonlóan a Facebook-anyavállalat, a Meta tulajdonában lévő, Crowdtangle nevű statisztikai alkalmazás segítségével szedtük össze a releváns adatokat. Most sem árt leszögezni, hogy a gyűjtés nem teljes körű, hisz vannak olyan politikusok – jellemzően településvezetők –, akik dedikált Facebook-oldal helyett személyes profiljuk segítségével kommunikálnak a potenciális választóikkal, így az ő statisztikáikra nincs rálátásunk.

Az első diagramunkon az egyes politikusok által 2023. január 1. és március 31. között publikált tartalmakra érkező összes interakciót szemléltettük – tehát az összes lájktípust, a hozzászólásokat, illetve a megosztásokat. Az éves összesítéssel ellentétben nem ábrázoltuk rajta az összes politikai szereplő számait, csak az első 15 helyezettét.

Az élbolyt nagyjából ugyanazok a szereplők alkotják, akik az előző gyűjtés során is az élen végeztek. Az első helyen befutó Gyimesi Györgynek az elsőség megszerzésében nem keveset segített az Ukrajnának átadott szlovák MiG-29-esek ügye, az ügyletet bíráló videóival jelentős számú interakciót sikerült begyűjtenie. Általánosságban elmondható, hogy a Zuzana Čaputovát, illetve az éppen aktuális külügyi vezetést kritizáló posztjai mellett jól teljesítenek még a magyar kormány álláspontjával egybecsengő, az ukrajnai háborúban azonnali tűzszünetet követelő, a fegyverszállításokat elutasító videói is.

Gyimesi kapcsán nem árt emlékeztetni, hogy a tartalmait jellemzően szlovákul és magyarul is publikálja, így a nála jóval nagyobb követőtáborral rendelkező Orosz Örsnél sokkal nagyobb potenciális tábort képes elérni. Az eredmény szempontjából nem mellékes a reklámköltése sem, erre majd a vonatkozó táblázatnál térünk ki részletesebben.

Az év első három hónapjában nyújtott teljesítményéért Orosz Örs sem szégyenkezhet, a helyi viszonyok között tekintélyes méretűnek számító követőtáborát rendszeresen sikerül interakcióra késztetnie, a jelen negyedévet tekintve komolyabb anyagi ráfordítás nélkül.

A dobogóra lemaradással felérő Cseh Péter kizárólag szlovákul kommunikál a követőtáborával. A nem túl szofisztikált posztjaiban leginkább Robert Ficót és Richard Sulíkot ostorozza, illetve Igor Matovičot dicséri, valamint hagyományos lájkvadász módszerekkel tud sikereket elérni.

Rajtuk kívül relatíve sikeres

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bauer Ildikó

Berényi József

Bugár Béla

Csáky Pál

Cseh Péter

Facebook

Forró Krisztián

Grendel Gábor

Gyimesi György

Magyar Fórum

Mózes Szabolcs

Orosz Örs

Simon Zsolt

Sólymos László

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak