Napunk

Napunk newsfilter: Ha szakértői kormányt nevez ki Čaputová, magyar miniszterelnöke lehet Szlovákiának

Zuzana Čaputová. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Az elnöki palota a szakértői kabinetet is játékban tartja. 2. Daszvidanyija, MiG-ek! 3. Finnország, a NATO 31. tagállama.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Az elnöki palota a szakértői kabinetet is játékban tartja

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hamarosan bejelenti, hogy újraindul-e az államfői posztért a 2024-es választáson. De egyelőre más gondok gyötrik: az ügyvivői kormány gyengén muzsikál, ezért egyre nagyobb a nyomás rajta, hogy valamit lépjen. A köztársasági elnök szakértői kormányt nevezhet ki, kezdeményezheti a problémás miniszterek eltávolítását, illetve tétlenül nézheti, amíg a Heger-kormány elvergődik az előrehozott parlamenti választásig.

Arról, hogy ilyen helyzetbe került az államfő, részben maga is tehet, hiszen kijelentette, hogy ha súlyos hibákat vét az ügyvivő kormány, vagy veszélyezteti a helyreállítási alap forrásainak a merítését, akkor cselekedni fog.

Legutóbb a Roman Mikulec ügyvivő belügyminiszter körüli botrány kapcsán fogalmazódott meg, hogy Čaputová szakértői kabinetet nevezhet ki. Az ügyvivő tárcavezetőt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vádolta meg azzal, hogy olyan titkosított iratokhoz fért hozzá, amelyekhez nem volt meg az átvilágítása. Az államfő bekérette a parlamenti védelmi bizottságának üléséről készült jegyzőkönyvet, amely Mikulec ügyével foglalkozik.

Magyar miniszterelnök? Az eset után felerősödött a parlamenti szóbeszéd, hogy az országnak szakértői kormánya lesz. Konkrét határidők és nevek is felröppentek: húsvét után Ódor Lajost, a jegybank alelnökét bíznák meg a kabinet összeállításával. Maguk az érintettek nem, de az elnöki palota megerősítette, hogy többekkel tárgyalnak arról, hogy ha sor kerülne a szakértői kabinet kinevezésére, vállalnának-e tisztséget. Fel kell készülni arra az estre, ha cselekedni kell, mondja az államfő szóvivője.

Az a fura helyzet állhat elő, hogy magyar miniszterelnök lesz, de ma csökkent az esélye annak, hogy magyar párt lesz a parlamentben a következő ciklusban. Ugyanis azok egyik fő célja a potenciális szavazóik elrettentése. Minden józan számítás szerint a Szövetségnek meg kellett volna egyeznie a Magyar Fórummal, hogy egy közös magyar választási lista legyen. Ma bejelentették, hogy ez nem történt meg. Mindkét pártnak megvan a verziója arról, hogy ez miért alakult így. De ezen a pályán a választónak csak az eredmény számít, a többi szócséplés.

A szakértői kormány kinevezésével több bonyodalom is van. A pártok nem azt nézik, hogy mi szolgálná az ország javát, hanem az előrehozott parlamenti választások előtt próbálnak helyezkedni, és minden lehetőséget megragadnak, amiről úgy vélik, hogy abból előnyük származik. Röviden: a szakértői kormány az észszerűséget képviselné, a politikai pártok motivációja pedig valami egészen más.

Ezért könnyen elképzelhető, hogy ha a szakértőkből álló kabinet meg is kapná a támogatást a parlamentben, a javaslataikat, legyenek bármilyen jók is, megfúrják majd a törvényhozásban. Jellemző, hogy a parlamenti pártok közül egyedül a vizuális megújulással és az eltűnt szavazók keresésével elfoglalt SaS jelentette ki egyértelműen, hogy támogatna egy szakértői kormányt.


2. Daszvidanyija, MiG-ek!

Ľubomír Svoboda vezérkari főnökhelyettes okosan és higgadtan magyarázta el, miért nem kell könnyeket elmorzsolni az ukránoknak átadott MiG–29-esekért. A komoly szakmai tapasztalattal bíró Svoboda egy terjedelmes interjúban rávilágított arra, hogy az orosz vadászgépek üzemeltetése fenntarthatatlan volt. Különösen azoknak ajánljuk az érveit, akik populista politikusok leegyszerűsítő, a valóságtól elrugaszkodott véleményére adnak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Finnország

Napunk newsfilter

NATO

Repülőgép

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak