Napunk

Miért nem fog semmi Orbán rendszerén? Ma ugyanúgy tarolna, mint egy évvel ezelőtt

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

Orbán Viktor rendszere rendkívül rugalmas, ha a hatalom megtartásáról van szó, de a valós társadalmi problémákra nem ad választ, legfeljebb elfedi őket.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Egy évvel ezelőtt, 2022. április harmadikán elsöprő győzelmet aratott Magyarországon a Fidesz-KDNP. A győzelem mértéke több szempontból is váratlan volt. Az ellenzék nagy része egyesülve vágott neki a választásnak: Orbánnak egy kihívója volt Márki-Zay Péter személyében és az egyéni választókerületekben is egy-egy képviselőjelöltet indított az ellenzék a kormánypárti jelölttel szemben.

A világpolitika sem Orbánnak kedvezett: nem sokkal korábban támadta meg Oroszország Ukrajnát. Orbán Viktor évek óta szívélyes kapcsolatot ápolt Vlagyimir Putyinnal, ami a korábbiakhoz képest is rossz színben tüntette fel őt.

Mindez azonban nem veszélyeztette az otthoni pozícióit: a propagandagépezete sikeresen használta ki az emberek háborútól való félelmét, és az ellenzék is elkövetett olyan kommunikációs hibákat, amiket Orbánék kíméletlenül ellenük fordítottak. De azon talán ők maguk is meglepődtek, hogy ilyen mértékben nyerik meg a választást.

Orbán Viktor a 2010-es győzelme óta ekkorra már zsinórban a harmadik ciklusán volt túl. A rendszere sziklaszilárd volt, azt semmilyen belföldi botrány nem veszélyeztette. A csak propaganda-minisztériumnak hívott Miniszterelnöki Kabinetiroda rendszeres közvélemény-kutatásokkal méri fel a közhangulatot, a kormány így mindig naprakész információk alapján hoz döntéseket, és a kommunikációs irányvonalakat is ezek alapján határozza meg.

A rendszer szilárd

Egy évvel az elsöprő választási győzelem után a Fidesz semmit nem veszített a népszerűségéből. Ha ma választást tartanának Magyarországon, Orbán Viktor győzelme ugyanolyan elsöprő lenne.

Ennek az egy évnek talán a legfontosabb tanulsága, hogy a három ciklus alatt kiépült olajozott rendszer nemcsak az otthoni kihívások kezelésére és a külföldi kritikák otthoni hatástalanítására alkalmas, hanem sokkal súlyosabb problémák esetén is biztosítja a hatalom megtartását.

Orbán Viktor népszerűsége úgy töretlen, hogy az elmúlt egy évben óriási volt az infláció Magyarországon. Az inflációellenes intézkedések az üzemanyag és némelyik élelmiszer esetében áruhiányhoz vezettek. Az elhibázott gazdaságpolitika hatásait az emberek a saját bőrükön érzik. A propaganda azonban sikeresen hiteti el a Fidesz szavazóbázisával, hogy minden gondért Brüsszel és a Nyugat háborúhoz való elhibázott hozzáállása a felelős.

Párhuzamos valóság

2010 óta Orbán Viktor propagandagépezete hatalmas összegeket fordított a média ledarálására vagy átállítására, és egy párhuzamos valóságot épített ki, amiben valaki vagy valami állandóan fenyegeti a magyar embereket, a kormány pedig megállás nélkül harcol ezekkel az erőkkel.

Ezt a propaganda olyan, mintha nálunk az RTVS-t Ľuboš Blaha szerkesztené, a rossz emlékű Kulturblog influenszerei pedig végtelen forrásokból bombáznák hirdetésekkel a Facebookon és az Instagramon a felhasználókat.

A párhuzamos valóságok építése nem magyar specialitás, bármelyik országban találunk olyan közszereplőket és véleményvezéreket, akik dezinformációt terjesztenek, de a nyugati, demokratikus országokban ezt sehol nem az állam forrásaiból teszik.

Populista bukások

Orbán Viktor egy évvel ezelőtti győzelme kilóg a populista politikusok visszaszorulásának világtrendjéből. A sor 2020-ban indult Donald Trump választási vereségével, 2021-ben Csehországban Andrej Babiš bukott el. 2022. április végén Marine le Pennek nem sikerült legyőznie Emmanuel Macront, ugyanekkor Janez Janša, Orbán szövetségese is elvesztette a szlovéniai választást. 2022 októberében Jair Bolsonaro maradt alul Brazíliában az elnökválasztáson. Bár Olaszországban győzött Giorgia Meloni, nem fordult szembe az EU-val és Ukrajna ügyében is a nyugati álláspontot képviseli.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fidesz

Magyarország

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak