Napunk

Hájosék nem szelektáltak jól, akár több tízezer eurós bírság is fenyegetheti Dunaszerdahelyt

Biológialag lebomló konyhai hulladék. Fotó - Tomáš Grečko
Biológialag lebomló konyhai hulladék. Fotó – Tomáš Grečko

Több hiányosságot is talált a dunaszerdahelyi hulladékkezelés kapcsán a környezetvédelmi minisztérium felügyelete, és bírság kiszabását helyezték kilátásba, tudta meg a Napunk.

A kerti zöldhulladék, a lakossági konyhai hulladék és a hulladékkezelés területén talált problémákat Dunaszerdahelyen a környezetvédelmi minisztérium felügyelete. A hatóság tavaly októberben lakossági bejelentés alapján kezdett kutakodni a városban, és megállapította, hogy több ponton is megszegték a hulladéktörvényt.

Az eljárás még nem ért véget, és a város saját bevallása szerint több területen korrigált. Ha viszont ezek a korrekciók nem lesznek elégségesek, a minisztérium súlyos bírságot róhat ki.

A Napunk birtokába került a minisztériumi felügyelet megállapításairól szóló dokumentum, amelynek állításaival szembesítettük a Hájos Zoltán (Szövetség) irányította városvezetést. Cikkünkből kiderül,

  • miben hibáztak Hájosék,
  • miért nem egyedi a dunaszerdahelyi probléma,
  • milyen korrekciókat ígér a város.

Jogosulatlan cég gyűjtötte a hulladékot

A minisztériumi felügyelet a tavaly őszi önkormányzati választások előtt néhány héttel, október 14-én szállt ki Dunaszerdahelyre. Megállapították, hogy az a városi cég, amely a kerti zöldhulladékot kezelte, nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel. Ez a cég a Municipal Real Estate Dunajská Streda, s.r.o. nevű városi cég, amelynek fő feladata a városi közterületek karbantartása. Habár a cégjegyzék szerint a cégnek van jogosultsága vállalkozni a hulladékkezelés területén, a minisztériumi felügyelet szerint a vizsgált időszakban nem volt regisztrációja és kiállított engedélye az állami szervek részéről.

A cég felügyeleti tanácsában Dohorák Sándor, Karaffa Attila és Hakszer Roland városi képviselők ülnek, Karaffa Attila az alpolgármesteri posztot is betölti.

A város a Napunk kérdésére elismerte, hogy ez a cég végezte a kerti zöldhulladék gyűjtését.

„Az ellenőrzés folyamán a szakhatóság megállapította, hogy a kerti zöldhulladékot a városi gazdasági társaság, a Municipal Real Estate Dunajská Streda Kft. végezte, mégpedig képviselő-testületi megbízás alapján és a városi rendelet értelmében áprilistól november végéig” – közölte a városi hivatal sajtóosztálya.

Azt, hogy miért nem regisztrálták a városi céget az állami szerveknél a törvénynek megfelelően, a város nem pontosította.

Hájos Zoltán polgármester. Fotó – Hájos Zoltán archívuma

Nem szedték a kerti szemetet

A város szerint amikor bevezették a kerti zöldhulladék szedését, az az akkori előírásoknak megfelelt, „hiszen a vegetációs időszak ideje alatt, azaz áprilistól novemberig minden héten volt gyűjtve a kerti zöldhulladék. A városi cég is rendelkezett erre vonatkozóan engedéllyel.”

Később viszont a város nem reagált a jogszabályok változására. „A vonatkozó jogszabály módosítását követően a városi rendelet nem került módosításra, így Dunaszerdahelyen a múlt év végéig áprilistól novemberig volt gyűjtve a kerti zöldhulladék.”

Magyarán az történt, hogy tavaly március 1. és április 10. előtt nem szedték össze a szemetet a kertekből, parkokból és temetőkből, holott a törvény szerint meg kellett volna tenniük, kéthetente legalább egyszer.

A város közlése szerint idén 2023. március 21-től a Municipal Real Estate megkezdte a kerti zöldhulladék gyűjtését, és az előző lejárt engedélyét is meghosszabbíttatta. Az a város válaszából nem derült ki, miért nem március 1-jétől kezdték a gyűjtést.

A zöldhulladékot érintő városi rendeletet a városi képviselő-testület az április 4-i ülésen fogja megváltoztatni, ígérte válaszában a városháza.

A konyhai hulladék nem csak itt probléma

Egy másik, országosan is kényesnek számító kérésben is elmarasztalta Dunaszerdahelyt a minisztériumi felügyelet.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Hájos Zoltán

Hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.