Napunk

Füleken már a jövő gimnáziuma működik, országosan is egyedi képzésekkel, programokkal

Fotó - Schnelczer Zoltán
Fotó – Schnelczer Zoltán

Színvonalasabb oktatást, a helyi iskolák szorosabb együttműködését, a diákok helyben tartását és ez által az oktatási intézmények megőrzését remélik az iskolai klaszter szervezésétől Füleken.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az oktatási törvénybe a közelmúltban került be az iskolai klaszterek kialakításának a lehetősége, mellyel egyelőre kevés oktatási intézmény él. Miközben az együttműködés különböző formái számos előnyt jelenthetnek az iskolák számára. Egyik nagy előnye, hogy az iskolák között az együttműködés olyan formái valósulhatnak meg, melyben az intézmények megtarthatják a szubjektivitásukat és a profiljukat is.

A füleki oktatási intézmények között olyan együttműködés körvonalazódik, melyet idővel iskolai klaszterré szeretnének alakítani.

„Azt tapasztaltuk, hogy egyfajta burokban élnek és elhidegültek egymástól az iskoláink. Nyilván ennek az is az előzménye, hogy egyre kevesebb a gyerek, és egyre nagyobb harcot vívnak értük az iskolák. A városi képviselők is többször felvetették, hogy miért adnak olyan kevés gyereket a helyi alapiskolák a gimnáziumba. Részben az iskoláink közötti kommunikációt, a bizalmat és a kooperációt akartuk segíteni a klaszterbe való szerveződéssel, de cél az is, hogy a lehető legtovább tartsuk meg a helyi iskolarendszer minden elemét” – indokolta a lépést Agócs Attila, Fülek polgármestere.

Elkerülni a bajt

„Az az új divat ütötte fel a fejét a szülők körében, hogy egyre távolabb küldik gyerekeiket a városból. A fiatalokat egyébként is vonzzák a nagyobb városok, mert több a szórakozási lehetőség, ez részben érthető, viszont félő volt, hogy kritikussá válhat a helyzet a helyi iskolák szempontjából” – ezt már Juraj Péter, a helyi gimnázium igazgatója mondta azzal, hogy iskolája országos szinten is egyedi programokat kínál.

„Összességében jelentősen lecsökkent a gimnáziumi diákok száma, mindig akadnak szülők, akik úgy vélik, hogy a losonci vagy egy magyarországi gimi jobban felkészíti a gyerekeket az egyetemre. A normatív rendszerben a helyi gimnázium fenntarthatósága akár évfolyamonként 2-3 gyereken is múlhat. Egy kisvárosi környezetben hosszú távon ez a belső kohézió garantálja a megmaradást” – állítja a város vezetése.

Agócs Attila leszögezte, a gyerekek létszáma miatt még nincs gond a gimnáziumban. „Viszont a Tornaljai Gimnázium története mementó számomra, hiszen pár év alatt eljutott oda, hogy nem maradt racionális érv a fenntartására. Ettől még nagyon messze vagyunk, de ezt minden erőnkkel szeretnénk elkerülni” – mondta a polgármester.

Színvonalasabb oktatás

A Füleki Gimnázium néhány éve már egyfajta képzési központként diktálja a trendeket a régióban és a déli országrészben az informatika terén. Úgy döntöttek, ezekkel a programokkal vágnak bele a klaszter szervezésébe.

Több pedagógusuk kiemelkedő a szakterületén, Tomolya Róbert korábban az interaktív tábla használatával kapcsolatban tartott képzéseket a kollégáknak, most online formában programozó kört vezet magyar tanítási nyelvű alapiskolás diákoknak, melyhez gyakorlatilag az egész országból csatlakoztak a gyerekek.

„Az alapelképzelés az, hogy már a helyi alapiskolák is éljenek azzal a tudással és azokkal a lehetőségekkel, melyeket mi kínálunk. Ennek keretében a kollégák részt vehetnek a képzéseinken, és átadjuk nekik a legújabb programjainkat is” – mondta az iskolaigazgató.

Besztercebánya megyével két közös projektje van a gimnáziumnak, a Vándorló micro:bit (Micro:bit csámborgás) projekt keretében programozható paneleket kölcsönöznek a megye területén működő iskoláknak, ezek segítségével a diákok a programozás alapjait sajátíthatják el.

„A másik projektnek köszönhetően a drónok felhasználásának alapjait tanulhatják meg a diákok, hiszen programozható drónokat is kölcsönzünk az iskoláknak. Ezeket az eszközöket elsőként a helyi iskoláknak kínáljuk fel” – mondja Juraj Péter azzal, hogy Közép-Európában egyedül ők oktatják a drónok alkalmazását ilyen szinten.

A drónok programozását lépésről lépésre tanulják meg  a diákok. Fotó – Schnelczer Zoltan

„Tomolya Róbert weboldalt készített (Tovaszálló drónok), ahol lépésről lépésre mutatjuk be a drónok alkalmazását, sőt, feladatokat is találnak az oldalon és ellenőrizhetik azt is, hogy jól dolgoztak-e. Ezekkel az eszközökkel

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fülek

Magyar iskolák

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak