Napunk

Gazdaságpolitikának álcázott rasszizmus

Komárom, Erzsébet híd. Fotó - Tomáš Hrivňák
Komárom, Erzsébet híd. Fotó – Tomáš Hrivňák

Ha Orbánék célja a magyarországi munkaerőimport határon túlról, akkor az eddigi összes külföldre irányuló magyar gazdasági befektetés megkérdőjeleződik. Ezeket ugyanis eddig azzal indokolták, hogy a határon túli közösségeket erősítik, de legalábbis a kölcsönös, határokon átívelő érdekek mentén történnek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Nacionalizmus a szlovák külügyminiszter szerint az a magyarországi terv, hogy határon túli magyarokkal pótolnák a hiányzó magyarországi munkaerőt. Erről legutóbb Orbán Viktor beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Szavaira reagált Rastislav Káčer is, amikor a magyar nacionalizmust marasztalta el.

A helyzet sajnos sokkal rosszabb, mint ahogy azt Káčer megítéli: az, ahogyan a magyar miniszterelnök fogalmazott, nem egyszerűen nacionalizmus, etno-nacionalizmus, hanem a rasszizmus egy formája, amely hátrányosan érinti a Kárpát-medencei magyar közösségeket, és elég különös képet fest a magyarországi gazdaságpolitikáról.

„Közösségből” „populáció”

A magyar közösségek jelentőségét leegyszerűsíteni, munkaerőforrásnak minősíteni – ez lefokozza és bizonyos értelemben dehumanizálja a határon túli közösségeket, rangsort állít fel ezek között (szembeállítva a szerbiait és az ukrajnait a többivel). Megkérdőjelezi az eddigi kisebbség- és nemzetpolitika alapjait, amennyiben ezt a gazdasági kalkulusoktól és érdekektől teszi függővé.

A kisebbség- és nemzetpolitika eddig, legalábbis a látszatok szintjén, nem a kiadás–bevétel mérlege alapján dőlt el. Hanem az alapján a rendszerváltás óta meg nem kérdőjelezett elv alapján, hogy a Magyarország határain kívüli kulturális javak, értékek megőrzendő és támogatandó vagyona a teljes magyar közösségnek. Ezért alakult ki a határokon átnyúló teljes támogatási rendszer, intézményháló.

Voltak és vannak kísérletek (sajnos inkább baloldalon) arra, hogy ezt a feltétel- és érdekmentességet megkérdőjelezzék. Fel-fel bukkan különböző kampányokban, hogy megéri-e Magyarországnak ez a nagyvonalúság? És az érvekkel alátámasztható válasz erre az: ez nem nagyvonalúság, hanem a közös magyar kultúra fenntartásának egyetlen, működőképes és igazolható módja.

Ez kerül új dimenzióba, amikor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Erdélyi magyarok

Határon túli magyarok

Kárpátalja

Magyarország

Munka

Munkaerőhiány

Orbán Viktor

Szerbia

Szlovákiai magyar

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak