Napunk

Korrupciót vizsgáltak az ügyésznők Belgrádban, leváltották őket

Belgrád március 7-én. Illusztrációs felvétel. Fotó - TASR/AP
Belgrád március 7-én. Illusztrációs felvétel. Fotó – TASR/AP

A szerb közvélemény árgus szemekkel azt figyeli, mi lesz az egyik legnagyobb közvállalatban elkövetett csalás vizsgálatának eredménye.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A belgrádi Felső Ügyészség másfél éves vizsgálatának eredményeként februárban hat személy letartóztatását rendelték el azzal a megalapozott gyanúval, hogy csaknem 7,5 millió dollárral károsították meg a Szerbiai Villanygazdaság közvállalatot. Egy demokratikus országban ez lenne a vezető hír, a polgárok követhetnék az eljárás további menetét, és szurkolhatnának annak érdekében, hogy a közvállalatban történt visszaélések kivizsgálása – és az elkövetők elszámoltatása – után a Felső Ügyészség újabb csalásokat, a szerbiai adófizetők pénzének illetéktelen felhasználására tett kísérleteket derítsen fel.

A szerb sajtó azonban mégsem ettől volt hangos az elmúlt hetekben, hanem hogy a letartóztatást elrendelő helyettes ügyésznőtől, Bojana Savovićtól és az ügy egy másik aspektusát vizsgáló kolléganőjétől, Jasmina Paunovićtól már másnap elvették az ügyet, és másik osztályra helyezték át őket. A szerb közvélemény most árgus szemekkel figyeli, mi lesz az egyik legnagyobb szerb közvállalatban elkövetett csalás vizsgálatának eredménye; vajon elhangzanak-e a kihallgatáson a megfelelő kérdések, amelyek bizonyíthatják a letartóztatott személyek felelősségét; és nem utolsósorban, milyen kihatással lesz ez az eset az ügyészség további hitelességére.

Beruházás csak papíron

A belgrádi Felső Ügyészség korrupcióellenes osztályának utasítására a Szerb Belügyminisztérium Bűnügyi Igazgatóságának Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala 2023. február 22-én őrizetbe vett hat magas beosztású személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy csalással – 7 458 050 amerikai dollárral – károsították meg a Szerbiai Villanygazdaság („Elektroprivreda Srbije” – EPS) közvállalatot. A rendőrség közleménye szerint az előzetes letartóztatásba helyezett személyek valótlanul állították, hogy ipari vágány épült volna a Belgrádtól délkeletre található Stig vasútállomás és a kostolaci hőerőmű (Termoelektrana Kostolac – TE-KO) B komplexuma között. A villanygazdaság fejlesztésére tervezett beruházást ugyanis csak részben vagy egyáltalán nem valósították meg, így a megfelelő tanúsítványok és használati engedélyek sem készültek el hozzá.

A hat gyanúsított közül hárman összeállították és hitelesítették az építkezésről szóló dokumentációt, egy negyedik személy ellenőrizte és igazolta a pszeudomunkálatokat, az ötödik és hatodik személy pedig a projekt felelőseként jóváhagyta a nem létező munka kifizetését. Ezzel illetéktelen haszonszerzéshez juttattak két céget, az Italiana Construcioni s.p.a. belgrádi fióktelepét, valamint a lazareváci Bauwesen d.o.o. vállalatot. Mindez 2017 szeptembere és 2018 decembere között történt. A tényállást a szerb főváros Szakértői Intézetének állásfoglalása is megerősítette.

Az ügyet kezdetben a belgrádi Felső Ügyészség Szervezett Bűnözés Elleni Osztály vizsgálta, mivel azonban nem volt elég bizonyítékuk a szervezett bűnözés bizonyítására, ezért az ügyet a Korrupció Elleni Osztályhoz rendelték. A nyomozással Bojana Savović helyettes ügyésznőt bízták meg, aki másfél éven át vizsgálódott az EPS ügyében mielőtt elrendelte a letartóztatásokat.

A leváltás körülményei és annak várható hatása

Savović számára az első figyelmeztető jelzés arra vonatkozóan, hogy más is érdeklődik az EPS-ügy iránt, az volt, hogy a Felső Ügyészség főügyésze, Nenad Stefanović és az első helyettese, Brankica Marić többször is betekintést kért az ügymenetbe, aminek az ügyésznő eleget is tett. Később – a rendőrséggel való együttműködése során – megtudta, hogy Marić – őt megkerülve – utasításokat adott a rendőrségnek. Amikor Savović erre rákérdezett a felettesénél, kitérő választ kapott ugyan, de ekkor már egyértelmű volt számára, hogy párhuzamosan dolgoznak az ügyön.

A belgrádi Felső Ügyészség első embere Nenad Stefanović főügyész, akit 2021. decemberében neveztek ki a hatéves mandátumra. Stefanovićnak az egyik első intézkedése volt az ügyészség munkaköri átszervezése, aminek keretében létrehozta az „első helyettes” pozícióját. А Korrupció Elleni Osztály első helyettesi posztjára egy bizalmi emberét, Brankica Marićot nevezte ki. Ugyancsak az átszervezés eredménye, hogy csorbult a helyettes ügyészek önálló döntéshozatali hatásköre: még a rendőrségi konzultáció is előzetes jóváhagyást igényel valamelyik felettestől.

Savović a letartóztatást megelőzően házkutatást rendelt el, végig koordinálta az akciót, és utasította a rendőrséget a gyanúsítottak őrizetbe vételére, majd elkezdett készülni a kihallgatásukra. Kérdéseket fogalmazott meg, dokumentumokat készített elő, amelyekkel szembesíteni akarta a gyanúsítottakat. A munkaidő lejárta előtt azonban Marić behívatta Savovićot az irodájába, és közölte vele, hogy másnap egy másik osztályra helyezik, és a folyamatban lévő ügyét sem viheti végig. Savović – aki abban a hitben jelent meg a felettesénél, hogy megbeszéljék a másnapi kihallgatás taktikáját – azzal próbált védekezni, hogy már felkészült a tárgyalásra, konkrét kérdései vannak az ügy felderítésére, és ő ismeri a legjobban a szóban forgó tárgyat. Marić erre annyit mondott, hogy ne aggódjon, a kihallgatást ő fogja lefolytatni, és ha segítségre lenne szüksége, majd bevonnak valakit.

Másnap kora reggel az ügy teljes dokumentációját elszállították Savović irodájából,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Korrupció

Szerbia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak