Napunk

Napunk newsfilter: Heger Kijevbe utazott abban a reményben, hogy ott még komolyan veszik

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Ha Heger fele olyan jó munkát végzett volna belföldön, mint a külpolitikában, soha nem esett volna szét a kormánya. 2. A magyar Országgyűlés elítélte az Orbán Viktor által is megszavazott szankciókat. 3. Trump ismét történelmet ír, bár valószínűleg nem pont így képzelte el.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Ha Heger fele olyan jó munkát végzett volna belföldön, mint a külpolitikában, soha nem esett volna szét a kormánya

Eduard Heger ügyvivő kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter ma váratlanul Ukrajnába utaztak, hogy ott Volodimir Zelenszkij államfővel találkozzanak. Ezzel ismét eszünkbe juttatták az egyiket a két érv közül, amellyel a jelenlegi kormány létezése mellett lehet érvelni. (A másik, amellyel a mai newsfilterben nem foglalkozunk, a rendőrség szabad működése.)

Sokszor leírtuk már és az előrehozott választásokig még néhányszor valószínűleg el fogjuk ismételni: ha Eduard Heger kaotikus kormányát bármiért lehet dicsérni, akkor az a következetes kiállás az orosz agresszió által sújtott Ukrajna mellett. Illetve az, hogy minden egyes alkalommal világossá tették, Szlovákia helye az Európai Unióban és a NATO-ban van.

Váratlan út Kijevbe. Hegert a szlovák MiG-ek Ukrajnának történő átadása után invitálta Kijevbe Zelenszkij. A szlovák kormányfő pedig kapott az alkalmon, hiszen ő is pontosan tudja, hogy a kezdődő kampányban jól fog neki jönni minden egyes fotó, melyen az ukrán elnökkel pózol.

Ha nem akarunk rosszmájúak lenni, akkor azt is elismerhetjük, hogy a két vezetőnek bőven van miről beszélgetnie, hiszen még úton van Ukrajnába a szlovák MiG-ek egy része, illetve a jövőbeli segítségről is tárgyalni kell. Bár azt már Jaroslav Naď is elismerte, hogy ami a katonai segítségnyújtást illeti, Szlovákia képességei limitáltak – amit át lehetett adni Ukrajnának, azt már nagyjából átadtuk. De ez ebben az esetben inkább dicséret, mintsem számonkérés.

Így a fegyverek mellett inkább az Ukrajna újjáépítésében és uniós integrációjában történő segítségről esett szó. Ne legyenek kétségeink, ezek is nagyon fontos dolgok, még ha nem is mutatnak olyan jól a hírekben, mint a vadászgépek és az önjáró lövegek. Az uniós tagság víziója ugyanis perspektívát és reményt ad az ukránoknak, ez pedig legalább olyan fontos az elhúzódó háborúban, mint a legmodernebb fegyverek.

Kijevben is látják, hogy baj lehet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét megköszönte a segítséget, amit Szlovákia nyújtott az ukrán államnak, és videóban buzdított kitartásra. Kijevbe is eljutottak ugyanis azok a nyugtalanító hírek, melyek arról árulkodnak, hogy Szlovákia

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Donald Trump

Eduard Heger

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

Szombat:

  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Marián Viskupič (SaS), Ladislav Kamenický (Smer)

Vasárnap:

  • 11:00, TA3, V politike: Roman Mikulec (OĽaNO), Matúš Šutaj Eštok (Hlas)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Boris Kollár (Sme rodina), Peter Pellegrini (Hlas)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Richard Sulík (SaS), Denisa Saková (Hlas)

Várható események:

 

  • Bártfán tartják az első idei Pride-ot
  • Donald Trump  Georgia államban tart beszédet
  • Montenegróban előrehozott választásokat tartanak
  • Bajnokok Ligája döntő: Manchester City -Internazionale, Isztambul 21.00
  • Roland Garros, női döntő: Iga Swiatek – Karolina Muchova, 15.00

Természetvédők a héten elszállították az Izsa és Pat melletti mákföldön ragadt hattyúkat, így mintegy négy hónapig tartó kálvária után végre pont kerülhetett a szerencsétlenül járt vízi madarak ügyének végére. Nem zárható ki, sőt elég valószínű, hogy ha az Izsa és Pat közötti Bokrospusztánál található területre, a kanális mentén fekvő parcellákra ősszel ismét mákot, esetleg repcét vagy gabonafélét vetnek, akkor télen visszatérnek ide a hattyúk.