Napunk

Napunk newsfilter: Heger Kijevbe utazott abban a reményben, hogy ott még komolyan veszik

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Ha Heger fele olyan jó munkát végzett volna belföldön, mint a külpolitikában, soha nem esett volna szét a kormánya. 2. A magyar Országgyűlés elítélte az Orbán Viktor által is megszavazott szankciókat. 3. Trump ismét történelmet ír, bár valószínűleg nem pont így képzelte el.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/2Z7pPX7o1DRuF24iJadsWM

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Ha Heger fele olyan jó munkát végzett volna belföldön, mint a külpolitikában, soha nem esett volna szét a kormánya

Eduard Heger ügyvivő kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter ma váratlanul Ukrajnába utaztak, hogy ott Volodimir Zelenszkij államfővel találkozzanak. Ezzel ismét eszünkbe juttatták az egyiket a két érv közül, amellyel a jelenlegi kormány létezése mellett lehet érvelni. (A másik, amellyel a mai newsfilterben nem foglalkozunk, a rendőrség szabad működése.)

Sokszor leírtuk már és az előrehozott választásokig még néhányszor valószínűleg el fogjuk ismételni: ha Eduard Heger kaotikus kormányát bármiért lehet dicsérni, akkor az a következetes kiállás az orosz agresszió által sújtott Ukrajna mellett. Illetve az, hogy minden egyes alkalommal világossá tették, Szlovákia helye az Európai Unióban és a NATO-ban van.

Váratlan út Kijevbe. Hegert a szlovák MiG-ek Ukrajnának történő átadása után invitálta Kijevbe Zelenszkij. A szlovák kormányfő pedig kapott az alkalmon, hiszen ő is pontosan tudja, hogy a kezdődő kampányban jól fog neki jönni minden egyes fotó, melyen az ukrán elnökkel pózol.

Ha nem akarunk rosszmájúak lenni, akkor azt is elismerhetjük, hogy a két vezetőnek bőven van miről beszélgetnie, hiszen még úton van Ukrajnába a szlovák MiG-ek egy része, illetve a jövőbeli segítségről is tárgyalni kell. Bár azt már Jaroslav Naď is elismerte, hogy ami a katonai segítségnyújtást illeti, Szlovákia képességei limitáltak – amit át lehetett adni Ukrajnának, azt már nagyjából átadtuk. De ez ebben az esetben inkább dicséret, mintsem számonkérés.

Így a fegyverek mellett inkább az Ukrajna újjáépítésében és uniós integrációjában történő segítségről esett szó. Ne legyenek kétségeink, ezek is nagyon fontos dolgok, még ha nem is mutatnak olyan jól a hírekben, mint a vadászgépek és az önjáró lövegek. Az uniós tagság víziója ugyanis perspektívát és reményt ad az ukránoknak, ez pedig legalább olyan fontos az elhúzódó háborúban, mint a legmodernebb fegyverek.

Kijevben is látják, hogy baj lehet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét megköszönte a segítséget, amit Szlovákia nyújtott az ukrán államnak, és videóban buzdított kitartásra. Kijevbe is eljutottak ugyanis azok a nyugtalanító hírek, melyek arról árulkodnak, hogy Szlovákia

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Donald Trump

Eduard Heger

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak