Napunk

Napunk newsfilter: Matovič B-terve nem volt nagy durranás, de nyugi, jön a C-terv

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. A kreatív populista rémálma a kiégés. 2. 2027-ig olcsóbb áramot kapnak a háztartások. 3. Nem lesz megállapodás az uniós pénzekről március végéig.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A kreatív populista rémálma a kiégés

Hiába szónokolt tegnap majd’ három órát a parlamentben Igor Matovič, mégsem utalták a képviselők második olvasatba a javaslatát, amely alapján a parlamenti választáson résztvevők 500 eurós jutalmat kaptak volna. Mindössze 32 képviselő támogatta az újabb agyament ötletét.

De Matovič kedvét nem lehet könnyen elvenni, elég kitartóan ragaszkodik rögeszméihez. Rögtön bejelentette, hogy mindenki nyugodjon meg, mert van egy B-terve. Még közben azért gyorsan – a szavazás előtt – benyújtotta még egyszer a javaslatot, hogy ismét foglalkozhasson vele a parlament. De a nagy bejelentést mára ígérte.

Egy kreatív populistának sincs könnyű dolga, ha ilyen sűrűn szeretne sziporkázni. Ezt a magas hőfokot szinte lehetetlenség tartani, Matovičnak sem sikerült: elég lapos lett a mai bejelentés, a B-terv.

Az ördögi terv tehát az, hogy az OĽaNO csak olyan kormánykoalícióba lép be, amelyik garantálja, hogy a szeptemberi parlamenti választás után kifizeti az 500 eurós jutalmat. Tekintve, hogy Matovič kegyeiért egyáltalán nincs tolongás, s koalícióba vele az adrenalinsportok szerelmesei sem vágynak, a mai bejelentés nagy hullámokat nem vetett.

Az utolsó demokratikus választás. Az OĽaNO elnöke azért aggódik, hogy a szeptemberi parlamenti választás lehet az utolsó demokratikus választás az országban, mert a Hlas, a Smer és a Republika alkotmányos többséggel térhet vissza. Ezért is van szükség az 500 eurós motivációra, hogy a közönyös és kiábrándult állampolgárokat is az urnához lehessen hajtani. És e magasztos cél miatt nem mondhatjuk Matovič szerint, hogy választási korrupcióról van szó.

Azt is bejelentette a volt kormányfő és korábbi pénzügyminiszter, hogy ha felsül a B-terv, mert például elkaszálja az Alkotmánybíróság, akkor jöhet a C-terv. Őt nem lehet eltántorítani, és meg fogja találni az eszközt arra, hogy kifizesse a választási részvételért a jutalmat.

A pénzszórásba a Hlas is beszállt. Peter Pellegrini kijelentette, hogy ha van arra pénz, hogy választási részvételért fizessenek az embereknek, akkor ezt a pénzt azonnal oda kell adni a szegénységi küszöb alatt élőknek, és ez egy célzott segély lenne.

Csak úgy zuhognak a populista licitek a hosszú kampányban. Matovič hamarosan eléri a Zs-tervet, az állampolgárok meg úgy fogják várni a nyár végét, mint még soha, és azt, aki megszabadítja őket a bizonytalanságtól. És félő, hogy nem lesznek sem finnyásak, sem válogatósak.


2. 2027-ig olcsóbb áramot kapnak a háztartások

Jó hír a háztartásoknak: egészen 2027-ig olcsóbb áramot kapnak

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Igor Matovič

Karel Hirman

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak