Napunk

Nincs egyetértés Fülek városa és a Szlovák Vasutak között, a városnak problémát okoz az új megálló, miközben az állomás kihasználatlan

Fülek megálló. Fotó - Schnelczer Zoltán
Fülek megálló. Fotó – Schnelczer Zoltán

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ahogyan arról a Napunk is beszámolt, nagy felháborodást váltott ki Füleken, hogy a gyorsvonatokat átirányították a vasúti állomásról a megállóba. A menetrendet készítő Szlovák Vasúttársaság ugyanis úgy döntött, hogy ezentúl a Fülek megállót (Fiľakovo zastávka) használja majd.

A város és Besztercebánya megye vezetése is tiltakozott a döntés ellen, mivel a megállóhely jellege és felszereltsége miatt nem képes helyettesíteni a vasútállomást. A megállót a múlt század 40-es éveiben építették a környező ipari zónába ingázók számára, nincs elektronikus menetrend-kijelző, jegypénztár, nincsenek mosdók, de még zárt váróterem sem, így csaknem négy hónapon át rossz idő esetén az utasoknak a szakadó esőben és szélben kellett várakozniuk a vonatra.

A megállót üzemeltető Szlovák Vasutak ugyan ígérte a probléma orvoslását és megkezdte a megálló felújítását és kibővítését, az utasok kényelme szempontjából azonban ez még mindig nem magyarázza meg azt a döntést, miért nem került sor erre azelőtt, hogy a forgalmat elterelték volna.

Így fest jelenleg a Fülek megálló. Fotó – Schnelczer Zoltán

Fülek Városa Ondrej Lunter megyeelnökkel februárban egy nyílt levelet írt, melyben közösen felszólították Andrej Doležal megbízott közlekedési minisztert az elterelést illető határozat felülbírálására.

Füleken a Kassa–Zólyom vonalon közlekedő gyorsvonatok haladnak át és állnak meg, és a Pozsonyt Kassával összekötő úgynevezett 160-as déli vasúti útvonalon fekszik. Más szóval a dél-szlovákiai régiók lakosai csak ezt az útvonalat használhatják, ha Kassára, Zólyomba, illetve onnan Pozsonyba szeretnének eljutni.

A megállóhelyen a Gemeran és a Poľana gyorsvonatok, valamint a Losoncról Feledre tartó személyvonatok állnak meg, míg az állomáson csak a Fülek–Losonc között közlekedő személyvonatok (napi öt pár). A probléma megértéséhez ismernünk kell az állomás és a megállóhely vasúti hálózatban elfoglalt helyét.

Forrás: ŽSR

A fent említett gyorsvonatok tehát jelenleg a kékkel jelölt útvonalon haladnak, míg a múltban a pirossal jelölt útvonalat használták, ahol az állomás épülete is található. Így most nem kell megtenniük a térképen látható kerülőt. A vasút és a közlekedésügyi minisztérium ezzel magyarázta a forgalom elterelését.

Felvetődik a kérdés, mi értelme van még így a vasútállomás fenntartásának, ha kihasználatlan. Mindkét épület a Szlovák Vasút kezelésében van, és nem ez az egyedüli eset, hogy egy vasúti épületet kihasználatlanul hagynak az országban. Ráadásul a füleki állomás állomás mellett kocsiszín és mozdonyfordító korong is van, tehát jól kiépített infrastruktúrával rendelkezik.

Az 1872-ben épült vasútállomás a városból nézve. Fotó: Schnelczer Zoltán

Megkérdeztük a Vasutat és a közlekedésügyi minisztériumot is, mit szólnak a kialakult helyzethez, az előbbi ugyanis a város vezetésének elmondása szerint nem egyeztetett velük a változás bevezetéséről.

A közlekedésügyi minisztérium válaszában az áll, hogy a gyorsvonatok megállóhelyének módosítása a Közlekedési Szolgáltatási Tervből indul ki, amelyben minden szempontot figyelembe vettek, beleértve az utasok fel- és leszállását, és a megállóhely vonzerejét, tekintve, hogy közelében található az autóbuszmegálló, így könnyebb az átszállás a helyközi járatokra, közelebb van a városközpont is, és a füleki vár is. A megálló továbbá kedvezőbb elhelyezkedésű a város elrendezésének szempontjából is, beleértve az ipari zónákat is. „Minden szempont arra utal, hogy a Fülek megálló megfelelőbb, mint a vasútállomás” – zárták válaszuk. 

Gemeran gyorsvonat a megállóban. Fotó – Napunk

Csak a menetrend tervezetéből tudták meg, mi a terv az állomással

A vasútállomással kapcsolatban Agócs Attilát, a város polgármesterét is megkérdeztük, aki elmondta, hogy a forgalom elterelését sem a Vasút, sem pedig a minisztérium nem jelezte előre a városnak. A város csak a tavaly nyilvánosságra került menetrendi tervezetből, valamint a helyi vasutasoktól tudta meg, hogy már csak a megálló üzemeltetésével számolnak.

A város ennek hírére egy petíciót indított, és a közlekedési minisztérium már csak ezt követően kereste meg őket, és sor került egy tárgyalásra is. A város ekkor felhívta a minisztérium figyelmét arra, hogy a három és fél percnyi menetidővel való spórolás helyett a Fülek–Ipolygalsa (Holiša) (160. vonal) szakasz felújításával 7 percet is meg lehetne takarítani.

A használaton kívül helyezett vasútállomás. Fotó – Schnelczer Zoltán

A Fülek–Ipolygalsa vonal felújításának terve egyébként még a Szlovák Vasutak 2014–2020 Integrált Infrastruktúra Operatív Programjának része volt. A projekttel kapcsolatban megszólítottuk a Vasutat is, akik azt válaszolták, hogy „a vonal modernizálása jelenleg nem képezi a 2023-as beruházási terv tárgyát.”

A vasútállomás 1916-ban. Forrás – Schnelczer Zoltán gyűjteménye

A polgármester elmondása alapján a Vasút nem kérdezi meg az emberek véleményét, és az önkormányzatokat is semmibe veszik. Hozzátette azt is, hogy „elég nagy urbanisztikai változás történik azzal, hogy a vasúti forgalmat A pontból B pontba helyezik át”.

A Fülek megálló épületét a Szlovák Vasutak már csak az idei menetrend bevezetése után (2022. december 11.) kezdte felújítani, tehát akkor, amikor már javában zajlott a közlekedés. Agócs elmondása szerint a Vasút részéről egy nem tervezett beruházásról van szó, hanem a város nyomására kezdtek bele.

Ahogyan a fotókon is látni, eddig a tető és a nyílászárók cseréje ment végbe, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az épületen belül milyen változások várhatóak. A város néhány hónapja azt az információt kapta a Vasúttól, hogy a felújítás hét hónapot fog igénybe venni. Az épületet nemrég körbekerítették, elé pedig egy fedett megállót helyeztek ki, ami leginkább egy buszmegállóra hasonlít.

Fülek megálló. Fotó – Schnelczer Zoltán

Ria Feik Achbergerová, a Szlovák Vasutak szóvivője a Napunknak megerősítette, a felújítási munkálatokat 2022. december 13-án kezdték meg, a hónap során pedig lecserélték a tetőt, az ablakokat, megjavították a csatornahálózatot, valamint megkezdték az épület belsejében a bontási munkálatokat, leverték a vakolatot, feltörték a padlóburkolatot és a csempéket. Elmondta továbbá, hogy a rekonstrukció magába foglalja a mosdók felújítását, a belső falak újravakolását, valamint festését, a padlóburkolat cseréjét, az elektromos hálózat, illetve a fűtési rendszer javítását.

Hogy elkerüljék az illegális szemétlerakást, az épületet részlegesen elkerítik, valamint biztosítani fogják az akadálymentesítést is a mozgáskorlátozott személyek számára. Mindez 409 800 ezer euróba kerül majd, a szerződés alapján pedig hét hónapot vesz igénybe.

A város számára fájó dolog, hogy a Vasút

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fülek

Gömör

Közlekedés

Szlovákia

Vasút

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak