Napunk

Napunk newsfilter: Jaroslav Spišiakkal keményít be a PS, és ez még magyar szavazókat is hozhat nekik

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Spišiak kiváló reklámfogás a PS-nek, a pártnak végre konfrontálódnia is kell. 2. Matovič kreatív populizmusa egy őrült ringlispíl. 3. Ficóék lapos, de veszélyes populizmusa.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/0LpJC1fKqEwWKgljW7Vzre

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Spišiak kiváló reklámfogás a PS-nek, a pártnak végre konfrontálódnia is kell

Ahogy azt már sejteni lehetett, Jaroslav Spišiak, a dunaszerdahelyi maffia kérlelhetetlen üldözője, a szlovák Cattani, későbbi országos rendőrfőkapitány belép a politikába a Progresszív Szlovákia pártot erősítve.

A PS a felmérések szerint a harmadik legerősebb párt a Smer és a Hlas mögött, ezt azonban inkább köszönheti annak, hogy a nyugatpárti, polgári, jobbközép vagy liberális szavazóknak nincs nagyon más választásuk: a Matovič- és Heger-kormányok pártjai lejáratták magukat, alternatívaként pedig mindenféle erőtlen projektek kínálkoznak.

Annak idején nagyon látványosan indult a PS: a párt támogatásával lett Matúš Vallo 2018-ban Pozsony főpolgármestere, és a PS jelöltjeként nyerte meg 2019-ben az államfőválasztást Zuzana Čaputová. Azóta viszont nem igazán mutatott semmit a PS: a 2020-as választáson csúnyán megbukott amiatt, hogy a Spoluval közös koalíciójuk hajszállal nem teljesítette a magasabb, 7 százalékos bejutási küszöböt, és ez eredmény is mélyen alatta volt a várakozásnak.

Jaroslav Spišiak bevonása a pártba valójában Čaputová óta a PS legnagyobb dobása. Tekintve, hogy tulajdonképpen semmit nem kellett ahhoz csinálnia, hogy a harmadik legerősebb párt legyen, Spišiak megerősítheti a párttal szimpatizáló választókat, sőt újakat is behozhat. Spišiak ugyanis hitelesen képviseli a korrupció elleni kérlelhetetlen harcot: azt a témát, amiről a PS 2020-ban lemondott, és ami választási győztessé tette az OĽaNO-t.

Ráadásul Spišiakkal még a magyar választókat is megszólíthatja a PS. A 2020-as kampányban a PS volt az a szlovák párt, amely külön magyar platformot hozott létre, és a programjában is részletesen foglalkozott a magyar közösség problémáival. A magyar platform azóta nem nagyon hallatott magáról, nem látszik, hogy a PS különösebben foglalkozna a magyar választókkal. Spišiak ezt az űrt is részben betöltheti.

Köztudott, hogy beszél magyarul – a Napunk beszélgetőestjén is magyarul beszélgettünk vele –, részben emiatt a magyarok körében is tisztelet övezi. Azok a magyar választók, akik kiábrándultak a Szövetségből és a szlovák pártok között sem maradt számukra szimpatikus, Spišiak miatt a PS felé fordulhatnak.

A PS kilép a fényre. Még egy fontos fejleménye van a párt Spišiakkal való együttműküdésének. Spišiak miatt Robert Fico máris offenzívát indított a PS ellen, szerinte a volt rendőrfőkapitány Világi Oszkár embere, Spišiak ugyanis a Slovnaft biztonsági főnökeként dolgozik. Spišiak szerint viszont Fico nagyon jól tudja, hogy ez nem igaz, sőt a Smer elnöke pont ezzel adta meg a volt rendőrfőkapitánynak a végső lökést, hogy beszálljon a politikába.

A PS-nek tehát végre konfrontálódnia kell. A frontot saját maga nyitotta meg Spišakkal, ami marketingfogásnak sem utolsó. Ha a párt ezen az úton halad tovább és nem rontja el, mint 2020-ban; ha sikerül a kiábrándult választók passzív gyűjtőpártjából karakteres párttá válnia a szeptemberi választásig, még meglepetést is okozhat.


2. Matovič kreatív populizmusa egy őrült ringlispíl

Félelem és reszketés Las vegasban című regényben, amit Hunter S. Thompson műfajteremtő újságíró-legenda írt, van egy őrült jelenet – a számtalan más őrült jelenet mellett –, amiben a két főhős felszáll az egyik éjjel-nappal megállás nélkül működő kaszinó körhintájára, ami szintén soha nem áll meg, és ez a felismerés az erős drogos befolyásoltság alatt álló főhősök egyikét nagyon megviseli.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Jaroslav Spišiak

Napunk newsfilter

Populizmus

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak