Napunk

Jaroslav Spišiak belép a PS-be: Nem hallgathat az, akinek fontos a demokrácia Szlovákiában

Jaroslav Spišiak. Fotó N - Vladimír Šimíček
Jaroslav Spišiak. Fotó N – Vladimír Šimíček

Noha tavaly augusztusban még arról beszélt, hogy távol áll tőle a politika, Jaroslav Spišiak egykori országos rendőrfőkapitány szerdán, Michal Šimečka pártelnökkel az oldalán bejelentette, hogy belép a Progresívne Slovenskóba.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Senkinek sem szabadna hallgatnia, akinek fontos, hogy Szlovákia demokratikus ország legyen, indokolta döntését a Denník N-nek adott interjúban Spišiak.

„Már most rosszul vagyok a politikától, ahogy rajtam kívül sok más ember is, akit ismerek. Úgy gondolkodom erről, hogy ha tudok, hozzájárulok, segítek” – mondta Spišiak azzal kapcsolatban, miért döntött mégis úgy, hogy pályafutását a politikai színtéren folytatja.

Az egykori rendőrfőnök szerint az embereknek most az a fontos, hogy megszabaduljanak a káosztól és nyugalomban éljenek. A politikai színtér jelenleg kaotikus és bizonytalan, az emberek pedig emiatt kezdik elfelejteni, mi az, ami valóban fontos: a jogállamiság, a jogi intézmények demokratikussága, véli Spišiak, aki szeretné, hogy az embereknek ne kelljen attól tartaniuk, hogy ráfizethetnek a becsületességre.

Szerinte ugyanis az emberek többségének nincs meg a karaktere, képessége vagy kapcsolati hálója ahhoz, hogy kiskapukat keressen. „Őket biztosítani kell arról, hogy a jog mindenkire vonatkozik, nem csak a kiválasztottakra” – mondta.

Spišiak mint Világi Oszkár embere?

Amikor a sajtó arról kezdett írni, hogy Spišiak tárgyalásokat folytat a PS-szel, Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke sajtótájékoztatót hívott össze, amin arról beszélt, hogy Spišiakot Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója küldte a progresszívekhez. Spišiak, miután 2006 augusztusában az akkor a belügyi tárcát vezető Robert Kaliňák (Smer) leváltotta őt a rendőrség éléről, a Slovnaftban kezdett el dolgozni biztonsági főnökként.

Spišiak szerint maga Fico is nagyon jól tudja, hogy az állítás, miszerint Világi embere, nem igaz. „Robert Fico stratéga, komoly politikus. Ő akarta ezt először kimondani” – magyarázta Fico lépését Spišiak, akinek saját bevallása szerint éppen ez a sajtótájékoztató adta meg a végső löketet ahhoz, hogy politikai pályára lépjen.

„Úgy ábrázolt engem, mint egy cselekvőképtelen embert, akit valaki a háttérből bábuként igazgat, ez motivált. Belevágok, és megteszek mindent annak érdekében, hogy azok nyerjenek, akik valóban demokráciát akarnak, és akik tényleg jót akarnak az embereknek” – mondta Spišiak.

„Örülök, hogy Robert Fico és a hozzá közel álló emberek úgy látják, hogy szembe kell szállniuk velem. Ha mást nem tudnak csinálni, hát hazudnak, és igyekeznek valahogy demotiválni engem. Vagy legalább azokat, akikről úgy gondolják, hogy hisznek nekem. Ez azt jelenti, hogy az egész életemben, a karrierem során valamit jól csináltam, ha éppen ők gondolják úgy, hogy az ellenségük vagyok” – tette hozzá.

Jaroslav Spišiak. Fotó N – Vladimír Šimíček

Az egykori rendőrfőkapitány elmondta azt is, hogy Világi egyáltalán nem repesett az örömtől,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Jaroslav Spišiak

Progresívne Slovensko

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak