Napunk

Napunk newsfilter: Kaliňák nehezen játszhatja el a csábítót rabruhában

Robert Kaliňák tavaly áprilisban élvezte a médiafigyelmet. Fotó - TASR
Robert Kaliňák tavaly áprilisban élvezte a médiafigyelmet. Fotó – TASR

1. A különleges ügyészség elrontotta Kaliňák visszatérését. 2. Orbán eltávolodhat Moszkvától. 3. Zöldfordulat a gyakorlatban.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. A különleges ügyészség elrontotta Kaliňák visszatérését

Épp azon a napon, mikor Robert Kaliňák, a Smer régi koronahercege fehér lovon lovagolt volna vissza a politikába, a különleges ügyészség elintézte, hogy ebből egy másodpercet se tudjon élvezni. Mert miközben Robert Fico bejelentette, hogy Kaliňák lesz a Smer választási stábjának főnöke, az ügyészség vádat emelt ellene – és a mágikus 363-as paragrafus sem tud rajta segíteni.

Kaliňákot és Jozef Brhelt, a Smer egyik legfontosabb mecénását azzal vádolják, hogy rendszeresen „kiegészítették” František Imrecze fizetését. Imrecze volt az adóguru, és a smeres aduász a Pénzügyi Igazgatóság élén – szolgáltatásait pedig állítólag előszeretettel használták Robert Fico erős emberei.

A tégla. Imrecze pedig nagy étvágyú ember volt. Miután énekelni kezdett a hatóságoknak, és mély bűnbánatában mindent bevallott, elmondta, hogy annak idején egy vaskos borítékban 48 ezer eurót kapott Peter Kažimírtől, a Nemzeti Bank elnökétől, bizonyos adóügyi fellebbezések felgyorsításáért. Kažimír akkoriban a Smer pénzügyminisztere volt. De ez a 48 ezer euró semmiség ahhoz képest, ami miatt Brhelt és Kaliňákot most bíróság elé fogják állítani.

Imrecze ugyanis azt is vallotta, hogy 2012-ben, mikor ő lett a Pénzügyi Igazgatóság elnöke, leült Robert Kaliňákkal, az akkori belügyminiszterrel, hogy a fizetéséről tárgyaljanak. Imrecze ugyanis kevesellte a fizut, hiszen a magánszektorból jött, és mivel az adóigazgatók keserű kenyerét kellett ennie, évi 280 ezer euróval keresett kevesebbet.

Kaliňák pedig állítólag elküldte őt Jozef Brhelhez, Robert Fico két lábon járó pénztárcájához, akitől aztán évi 200 ezer eurós kompenzációt kapott – a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozói szerint Brhel végül 1,1 millió eurót fizetett ki az adógurunak. Persze nem a semmiért: Imreczének lojálisan kellett viselkednie, és szorgalmasan el kellett látnia információkkal az ország egyik leghatalmasabb és legfontosabb intézményéből.

Rés a pajzson. Ha a hatóságok nagyvadra vadásznak, mindig oda kell figyelniük, mikor ugrik ki a bokorból Maroš Žilinka főügyész a 363-as paragrafussal, amely a smeres erős emberek érinthetetlenségét volt hivatott biztosítani az elmúlt években. Most azonban nix ugri-bugri, a Különleges Ügyészi Hivatalt vezető Daniel Lipšic még azelőtt benyújtotta a vádemelési javaslatot a Speciális Büntetőbíróságra, hogy a főügyészség közbeavatkozhatott volna.

Kaliňák és Brhel tehát aggódhat: ha beigazolódik a bűnösségük, az 5–12 évet jelent a rácsok mögött. Ez azonban még odébb van, és már most látszik, hogy a per nehezebb lesz, mint megsimogatni egy kiéheztetett tigris hasát. Kaliňák már most kijelentette, hogy szerinte a vádemelés törvénytelen, azt állítja, hogy őt ki sem hallgatták. Többször is megkérdőjelezte Imrecze szavahihetőségét, ahogy a többi bűnbánó tanúét is, akik a legnagyobb botrányok kapcsán vallanak.

Ráadásul az utolsó pillanatban érkezhet a felmentő sereg – ha a bíróság hibát talál Lipšicék vádiratában, és visszadobja azt az ügyészségnek, akkor előkerülhet a 363-as paragrafus is.

Megkopó csáberő. Kaliňákék tehát minden erejükkel azon vannak, hogy ezek az ügyek ne kerüljenek bíróság elé – amelynek az a dolga, hogy megvizsgáljon minden körülményt, és ítéletet hozzon. Ám a Smernek most pont az a legfontosabb, hogy minderről mindenki hallgasson, akár a sír.

Ez pedig teljesen érthető dolog: Robert Fico, Robert Kaliňák és társai most azon dolgoznak, hogy visszakerüljenek a hatalomba. Ehhez azonban nemcsak azok a választók kellenek, akiket már sikeresen manipuláltak, és elbódítottak az orosz propagandával – hanem azok is, akiket Peter Pellegrini vitt magával a Hlasba, mikor szakadt a párt.

Ezek a választók azok, akiknek elegük volt Ficóék korrupciós ügyeiből, és elegük volt abból is, hogy részt vállaljanak ebből az egészből, hogy velük azonosítsák ezeket az ügyeket. Ficóék azon vannak, hogy elfeledtessék velük mindezt, és ezt csak úgy tudják elérni, ha egyetlen ügy sem kerül bíróság elé.

Így azonban ezekről a botrányokról már nem csak a sajtó fog írni, hanem a megfelelő, legitim fórumon, az igazságszolgáltatás előtt fognak róla beszélni. Ezt pedig már jóval nehezebb lesz kimagyarázni a Hlas szavazóinak, akiknek visszacsábítását Kaliňák, az ügyeletes szépfiú épp rózsával a fogai közt, szélesen mosolyogva próbálja nyélbe ütni.


2. Orbán eltávolodhat Moszkvától

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Elektromos autó

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Kaliňák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak