Napunk

Mészáros Lőrinc családi cége építheti a komáromi stadiont

A KFC jelenlegi stadionja. Foto N - Tomáš Benedikovič
A KFC jelenlegi stadionja. Foto N – Tomáš Benedikovič

Csaknem hatévnyi huzavona után idén májusban megkezdődhet a komáromi stadion felújítása és átépítése. A komáromi labdarúgóklub ugyanis bejelentette, hogy megvan a felújításra kiírt közbeszerzés győztese: egy konzorcium kapta a megrendelést, melynek egyik tagja egy Mészáros Lőrinchez közel álló cég.

Még 2017-ben röppent fel a hír, hogy a magyar kormány határon túli futballberuházásaiból a komáromi KFC is részesülhet. Az új stadion felépítésére összesen – akkori árfolyamon – több mint hatmillió eurónyi forráshoz jutottak, ebből 4,9 milliót az építési és felújítási munkálatokra szántak, több mint egymilliót pedig a felszerelésre és előépítési költségekre.

Bár a projekt dokumentációja szerint 2021 végére már állt volna az új stadion, az építkezés azóta sem indult meg. A felújítást több akadály is hátráltatta, például az is, hogy a magyar kormánytól érkező forrásokat a klub kapta, a stadion azonban az önkormányzat tulajdonában volt – s a tárgyalás arról, hogyan lehet megoldani ezt a problémát, hosszan elhúzódott. A felek végül abban állapodtak meg, hogy a város 20 évre bérbe adja a stadiont és a melléképületeket a klubnak, jelképes egy euróért. Az önkormányzat emellett évi 205 ezer euróval támogatja a KFC fenntartási költségeit és rezsijét.

Ez a döntés azonban még 2020-ban született, az építkezés ugyanakkor nem kezdődött el – pontosan nem tudni, miért tartott a klubnak csaknem egy évig az első versenypályázat kiírása. A Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) még 2021 elején kereste ezzel kapcsolatban a klubot, ám kérdéseikre nem kaptak választ, a klub csak annyit jelzett nekik, hogy a folyamat bizalmas jellege miatt nem tudnak részletekkel szolgálni.

A versenypályázatot végül 2021 októberében írták ki, 2022 januárjában lezárták és kiírtak egy újat. Ennek értékelése végül idén február végén zárult le. A Közbeszerzési Hivatal által nyilvánosságra hozott eredmény szerint öt pályázó közül a közbeszerzést a Skupina SK2 konzorcium nyerte – ezt a klub is bejelentette Facebook-oldalán.

A felújítás költségei azonban jelentősen meghaladják az eredeti támogatás összegét, már a többszörösére rúgnak – bár információnk szerint a KFC is egyre több pénzt kapott a magyar államtól az elmúlt időszakban. A támogatást elsősorban az utánpótlás-nevelésre kapják, a Bumm.sk összegzése szerint azonban nem kis összegek érkeznek a klubhoz minden évben. A KFC 2020-ban 550 millió forintot, 2022-ben pedig 662 millió forintot kapott a Bethlen Gábor Alapon keresztül. A Delta tavaly októberi cikke szerint a klubnak közel 11 millió eurónak megfelelő magyarországi pénzforrás áll a rendelkezésére, melyet a stadion felújítására fordíthat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Labdarúgás

NER

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak