Napunk

Nem feltétlenül kell könnyálló smink A Pál utcai fiúkhoz. Bemutatták az ünnepi évad közönségmágnesét a Jókai Színházban

Fotók - Komáromi Jókai Színház
Fotók – Komáromi Jókai Színház

Ha minden igaz, határon túli teátrum most először állította színpadra saját előadásként a Molnár Ferenc világsikert aratott ifjúsági regényéből született zenés játékot. A Komáromi Jókai Színház jubileumi évadának idei második saját nagyszínpadi bemutatóját percekig állva tapsolta a közönség.

A Pál utcai fiúk egy viszonylag friss darab, az ősbemutatóra 2016 végén került sor a budapesti Vígszínházban, bő tíz évvel a Dés László–Geszti Péter szerzőpáros első slágermusicaljének, A dzsungel könyvének a premierje után. Azóta is töretlen sikerrel játsszák, és a vidéki színházak is előszeretettel alkalmazzák közönségcsalogatóként.

Azt hiszem, már az elején illendő leszögeznem, hogy nem rajongok a musicalekért, legyen szó akár színházról, akár moziról (az egyetlen kivétel a Kaliforniai álom), és nem tudom megítélni, mennyire volt átlagon felüli a koreográfia (Gyergye Krisztián munkája), vagy egy-egy színész ének- és táncteljesítménye. Az összkép szerintem rendben volt, minden, amit egy jó, alapjában véve ifjúsági musicaltől elvárhat az átlagnéző – fülbemászó slágereket, lelkesítő dalszövegeket, látványos együttmozgást, fergeteges humort, hősiességet és katartikus befejezést – együtt volt a színpadon, megfelelő arányban adagolva és sikeresen elkerülve az üresjáratokat, de a modorosságot, a hollywoodi giccset is.

Mindehhez Szőke Anita háttérvetítésekkel grandiózussá növesztett, egyszerű elemekből álló díszlete társul, amelynek eredetisége a dinamikusságában rejlik: az egész színpad tulajdonképpen egyetlen nagy játszótér, amelyet a gyerekek kedvükre rendeznek át, vagyis ők alkotják és alakítják a saját világukat. „Nagyon fontos ebben a történetben a gyerekvilág, amit szeretnénk a színpadon megteremteni. A díszlet- és a jelmeztervekkel is ebbe az irányba haladtunk, hogy minden olyan legyen, mintha a néző is gyerekszemmel nézné a grundot. Nem a zord valóságot teremtettük meg, hanem azt, ahogy a gyerekek elképzelik ezt a teret” – nyilatkozta a színpadkép kapcsán a rendező, Rédli Károly.

A szereplőgárda minden szempontból üdítően sokszínű. Játszanak az előadásban gyerekszínészek (a legfiatalabb szereplő 14 éves), a pozsonyi és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói, a Jókai Színház fiatalabb és idősebb színészei, valamint további vendégművészek is.

Nemecsek Ernőből Komáromba kettő is jutott, több más karakter mellett ezt a szerepet is két színész között „osztották el”. Az egyik változatban Rákos Olivér, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatója, a másikban a 26 éves, szabadúszó színész, Papp Csaba formálja meg a vézna, alázatos, érzékeny, de talpig becsületes és a látszatnál sokkal bátrabb kisgyerek, vagyis az önfeláldozó kisember mindenkori megtestesítőjének alakját.

Rákos Olivér mint Nemecsek Ernő. Fotó – Komáromi Jókai Színház

Ugyanarra a szerepre két nagyon eltérő habitusú színészt válogattak ki, de a rendező szerint a fiúk kölcsönösen kiegészítették, segítették egymást a próbafolyamat során, és az együttműködésnek hála még gazdagabbá, teljesebbé vált Nemecsek karaktere. Hogy erről megbizonyosodhassunk, még áprilisig várni kell, a főpróbák után ugyanis akkor fogják először bemutatni a közönségnek a másik szereposztással készült változatot.

A további szereplők közül a figyelmemet leginkább az Áts Ferit alakító Matusek Attila keltette fel, akinek meglepően jól fekszenek az efféle, tekintélyt parancsoló szerepek. A vörösingesek vezére a darab első harmadában csak fantomként tűnik fel, és a híre megelőzi őt, ettől pedig még félelmetesebbnek tűnik – egészen addig, amíg ki nem derül róla, hogy a musicalirodalom talán legtisztességesebb és sportszerűbb „rosszfiújáról” van szó. A fiatal színművész egyformán hitelesen alakítja a tesztoszterontól duzzadó, rettegett bandavezért és a hősies ellenfél előtt térdet hajtó, a gyengébbek bántását büntető, igazságos vezetőt.

Matusek Attila mint Áts Feri. Fotó – Komáromi Jókai Színház

Ettől az összetett figurától – és magától a darabtól is – meglehetősen idegen az 1950-es évek úttörőindulóit idéző „vörösinges” himnusz, melyet Áts Feri és a bandája vörös zászlót lobogtatva harsognak a nézők arcába.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Komáromi Jókai Színház

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.