Napunk

Napunk newsfilter: Nem lett sokkal egyszerűbb a Szövetség helyzete a Híd-platform ülése után

A Híd-platform sajtótájékoztatója. Fotó - Napunk
A Híd-platform sajtótájékoztatója. Fotó – Napunk

1. Kivel köt szövetséget a Szövetség? 2. Fico, a manipulátor. 3. Bajban a magyar akadémiai szabadság.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Kivel köt szövetséget a Szövetség?

A hétvégén úgy döntött a Szövetség Híd-platformja, hogy az előrehozott választáson a Magyar Fórummal való közös indulást támogatja, míg az OĽaNO-s Gyimesi György nevét nem szeretné a párt jelöltlistáján látni.

A Magyar Fórummal való kapcsolat teljesen logikusnak tűnik, hiszen a parlamenti küszöbben egyelőre még megbotló Szövetség és az általában ez alatt mért Simon Zsolt-féle párt közösen nagyobb eséllyel indulhatna. S a Hídból kivált Simon és a Híd maradéka közti közelebbi viszony szintén könnyen magyarázható kapcsolatuk viharosabb időszakai ellenére is.

A Magyar Fórumnak nagyobb mértékben, mint a Szövetségnek, opció lehet egy szlovák párt is, és még a többi platform elvárásai és csalódottsága is beleszólhat ebbe az együttműködésbe. Egyelőre mintha azért folyna a helyezkedés, hogy kinek lesz majd végül kevésbé szüksége a másikra, és ennek köszönhetően nagyobb szava az együttműködés feltételeinek megszabásában.

A Gyimesi-történet azonban csalódottságot válthat ki az MKP-soknál, akik – köztük a párt elnöke, Forró Krisztián is – szívesen látták volna az OĽaNO-s képviselőt a párt listáján. Nem mindegy ugyanis, hogy ki látszódik az alfahím szerepében (Budapestről). Mondjuk a platformok viszonylatában, a Híd és az MKP között.

Gyimesinek pedig egyre csak szűkülnek a lehetőségei. A Demokrati megalakulásával nagyot zuhant az OĽaNO támogatottsága, és bár Matovič biztosan kiéli majd magát a kampányrendezvényeken, a FB-posztokban és minden lehetséges fórumon egészen a kampánycsendig, így sem biztos, hogy bejut a parlamentbe.

Matovič és magyar barátja tehát vagy együtt izgul a választás éjszakáján, hogy bejutnak-e a végül, vagy Gyimesi elmenekül az OľaNO-ból. Utóbbi esélye csökken azzal, hogy most a Híd elutasította a vele való együttműködést.

A Szövetség belső harcai már többféle mintázatot mutattak. Most is könnyen elképzelhető, hogy Berényiék a bezárt ajtók ellenére találnak egy nyitva feledett ablakot, ahol be lehet vinni Gyimesit, még akkor is, ha a Híd most azt helyezte kilátásba, hogy egy ilyen lopakodás tönkreteheti a pártot.

Merthogy kiskapu azért maradt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Híd

Magyar Szövetség

NAKA

Napunk newsfilter

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak