Napunk

Amerikai apokalipszis: amikor ötvenegy napig nem nézett Wacóra az Úr

A Mount Carmel lángokban álló épülete. Fotó - Netflix
A Mount Carmel lángokban álló épülete. Fotó – Netflix

Kevés olyan történet van, amely amerikaibb ennél: harminc évvel ezelőtt egy állig felfegyverkezett vallási szekta elbarikádozta magát egy hatalmas farmházban a texasi Waco mellett, az Egyesült Államok hatóságai pedig tankokat küldtek saját állampolgáraik ellen. A Netflix új dokumentumsorozata ennek az ostromnak a történetét dolgozza fel, döbbenetes felvételeket láthatunk azokról a napokról, amikor megmutatta magát a földi pokol egy texasi marhalegelőn.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A kilencvenes évek a legkevésbé sem voltak gondtalanok az Egyesült Államokban. Ahogy véget ért a hidegháború, úgy szabadultak el egyre jobban az indulatok a társadalomban. Az Egyesült Államok nem viselte túl jól, hogy a multipoláris világ véget ért: a közös ellenség a Szovjetunió képében lemorzsolódott és megszűnt – s a fel nem használt energiák, az eddig elhanyagolt, vagy újonnan létrejövő társadalmi árkokba csatornázódtak át. Az amerikai közhangulatra rányomta a bélyegét az öbölháború, a globalizáció felemelkedése, és az „amerikai álom” átalakulása is.

Ezekben a turbulens időkben pedig felerősödött a „sötétben tapogatózás” jelensége is a társadalmi folyamatokban. A bonyolult amerikai jogrendszer és a félreértelmezett, gyakran kifacsart jog és szabadságeszmények, melyeket egyes társadalmi csoportok vallottak, folyamatosan ütköztek egymással, és ennek eredményeképp elmosódtak a határok a jogos és jogtalan, a megengedhető és megengedhetetlen között. A társadalom polarizálódott, és egyre gyakoribbá váltak az olyan helyzetek, ahol ad hoc döntéseket kellett hozni – ami elég gyakran sült el nagyon rosszul. Ami 1993-ban történt a texasi Waco városa mellett, az ennek az egész jelenségnek a tökéletes példája.

Szemüveges Krisztus a texasi pusztában

Waco nem túl nagy város, valahol a texasi semmi közepén, nagyjából félúton Dallas és Austin között. Történelmére túlságosan nem lehet büszke: a városnak annak idején leginkább a lincselések szereztek nemzetközi hírnevet, amelyek a 20. század elején rendszeresek voltak itt – a legismertebb eset talán Jesse Washingtoné, egy 17 éves fekete fiúé, aki egy farmon dolgozott. A mentálisan visszamaradott, írástudatlan fiút munkaadója feleségének meggyilkolásával vádolták meg 1916-ban, majd egy kétségbe vonható tárgyaláson villámgyorsan halálra ítélték, miután – jó eséllyel nem saját akaratából – bevallotta a gyilkosságot. A 12 fehér férfiből álló esküdtszék négy perc alatt döntött. A fiút a lincselők láncra verték, a városháza elé rángatták, levágták az ujjait, kasztrálták, majd felgyújtották – mindezt 10 ezer ember szeme láttára.

Waco tehát nem épp egy földi paradicsom. Mégis itt, a Mount Carmel Center nevű birtokon vert tanyát egy világvégét váró adventista szekta, a dávidisták – férfiak, nők és gyerekek éltek a ranchon, nagyjából 120-an, vezetőjük pedig a 33 éves David Koresh volt. „David volt a mi Krisztusunk, aki Isten igazságaiban részesített minket” – mondja a Netflix új, a wacói ostromot feldolgozó dokumentumsorozatában a szekta egyik volt tagja.

A közösség látszólag békében és boldogan éldegélt a farmon, de ez csak a felszín volt – David Koresh ugyanis mindent irányított, minden körülötte forgott. A 22 évesen dávidistává váló, magát prófétának tartó férfi úgy került a csoport élére, hogy a Trónok harca showrunnerei is elégedetten csettintenének: elcsábította a szekta előző vezetőjének feleségét, aki őt tette meg utódának saját fia helyett. Majd manipulációval maga mellé állította az egész közösséget, és közvetetten leszámolt a „trónkövetelővel” is. Olyan hatalmat szerzett a szektában, amely példátlan volt: mindenki Messiásnak hitte, habozás nélkül engedelmeskedett neki. A férjek nem szeretkezhettek feleségeikkel, kizárólag Koresh gyakorolhatta ezt a jogot – és nemcsak velük gyakorolta, hanem a közösség egészen fiatal, 10 év körüli lánygyermekeivel is. Minden őt illette, és ő volt a törvény.

A hatóság azonban nem ezért figyelt fel Koresh szektájára. Hanem a szektavezető másik mániája, a fegyverek miatt. Az adventista csoport ugyanis a világvégére készült: hihetetlen mennyiségű fegyvert és lőszert raktároztak el, és gyártottak újakat. A rendvédelmi szervek akkor kapták fel igazán a fejüket, mikor kiderült, hogy Koreshék félautomata fegyvereket alakítottak át automatává, és kézigránátokat is gyártottak. Nem kicsiben csinálták: a farmházban és a raktárakban a nagyi befőttje helyett körülbelül 1,6 millió töltény foglalta el a polcokat, s már a gyerekeket is megtanították, hogyan bánjanak a fegyverrel.

David Koresh, a dávidista szekta vezetője. Fotó – Netflix

S ami még érdekesebb: erre úgy igazán senki sem vonta fel a szemöldökét a társadalomban. Texasban fegyverkiállításokon adták-vették a gépkarabélyokat és egyéb kézifegyvereket, s itt mindenki számára teljesen normálisnak számított, hogy fegyverszekrénye van otthon. „Van egy pár fegyverünk, de senkinek semmi köze hozzá, hogy tartunk-e itt fegyvereket, vagy sem” – mondta Koresh egy korabeli interjúban. S a nép pedig bólogatott.

Ne bízz a postásokban

A szövetségi ügynökségek, az FBI és az Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda (ATF) azonban nem volt ennyire megengedő. Úgy döntöttek tehát, hogy lecsapnak a szektára, és razziát tartanak a Mount Carmel Centerben. A rajtaütés terve azonban nem maradt titokban, részben a hatóság hatalmas hibái, részben egy véletlen miatt. A sajtó ugyanis megneszelte a dolgot – nem volt nehéz, a helyi rendőrfőnök büszkélkedett el vele -, és a helyszínre indult egy tévériporter, valamint két fotós is. Egyikük azonban eltévedt, ártatlanul megkérdezte tehát az arra járó postástól, hol találja a Mount Carmel Centert. Miután útbaigazítást kapott, azt is elmesélte a postásnak, hogy razzia lesz. Ám nem tudta, hogy a kézbesítő a szekta tagja – így hát mikor a hatóság a szektaközponthoz ért, fegyvercsövekkel nézett szembe.

A Netflix dokumentumfilm-sorozata, A wacói ostrom: Amerikai apokalipszis itt lép be a történetbe, és követi végig a hetek át tartó ostrom legfontosabb mozzanatait, mely közel nyolc hét után ért véget, a lehető legrosszabb módon

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Netflix

USA

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak