Napunk

Ha Gyimesi a listára kerül, szétesik a Szövetség, közölték a hidasok

Fotó - FB/Szövetség–Híd-platform
Fotó – FB/Szövetség–Híd-platform

A Magyar Fórum igen, Gyimesi György nem – döntött szombati tárgyalásán a Szövetség Híd-platformja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Elutasítja az együttműködést a Szövetség Híd-platformja minden szélsőséges és populista politikussal, közölte a platform vezetősége. A hidasok szombaton Pozsonyban tartották a választási kampány előtti országos találkozójukat, amelyen megegyeztek a fő prioritásaikról. A találkozó legfőbb tétje az volt, kizárja-e az együttműködést a platform Gyimesi Györggyel, az Igor Matovič-féle OĽaNO képviselőjével.

Gyimesivel Forró Krisztián pártelnök kezdett nemrég tárgyalásokat arról, hogy az egyesült magyar párt, a Szövetség listáján induljon a szeptember 30-i előrehozott választáson. Forró először nem hivatalosan egyeztetett Gyimesivel, majd egy hivatalos találkozó is lezajlott az MKP-platform és Gyimesi között. Megegyezés egyelőre nem született, és a helyzetet bonyolítja, hogy a Híd-platform nem támogatja Gyimesi indulását.

Ezt most a hidasok egyértelművé tették, így jelenleg az a kérdés, ki rántja félre előbb a kormányt: Berényi József és társai, akik azt szeretnék, hogy Gyimesi a Szövetség listáján induljon, vagy a másik tábor, aki ezt ellenzi.

Simon Zsoltot szívesen látják

A szombati pozsonyi tárgyaláson a Híd-platform arra jutott, a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum elfogadható partner lenne számukra. Simonnal, aki korábban a Híd politikusa volt, már tárgyalt a Szövetség, de nem egyeztek meg. Simon ugyanis azt kérte, vagy egy harmadik, ún. választási párt listáján induljanak együtt a választásokon, vagy változtassák meg a Szövetség nevét úgy, hogy az tartalmazza a Magyar Fórum nevét is.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának (OT) elnöke a Híd-platform nevében szombaton elmondta, számukra egy ilyen névváltoztatás elfogadható lenne. Hozzátette, ez csak az ő platformjuk véleménye, a megállapodáshoz a másik két platform – az MKP és az Összefogás – beleegyezésére is szükség van. Forró Krisztián pártelnök korábban kizárta a párt nevének megváltoztatását.

Fotó – FB/Szövetség–Híd-platform

Jöhet-e Gyimesi?

A Szövetségben jelenleg a legnagyobb vita Gyimesi jelöltsége körül folyik. A Napunk információi szerint a Híd-platform zárt ajtók mögötti tárgyalásának is ez volt a fő témája. A jelen lévő delegáltak (több mint negyvenen) ugyanakkor egyhangúlag egyetértettek abban, hogy Gyimesi jelöltségét nem támogatják.

Konkrét határozatban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

OĽaNO

Rigó Konrád

Sólymos László

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak