Napunk

Ha Gyimesi a listára kerül, szétesik a Szövetség, közölték a hidasok

Fotó - FB/Szövetség–Híd-platform
Fotó – FB/Szövetség–Híd-platform

A Magyar Fórum igen, Gyimesi György nem – döntött szombati tárgyalásán a Szövetség Híd-platformja.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Elutasítja az együttműködést a Szövetség Híd-platformja minden szélsőséges és populista politikussal, közölte a platform vezetősége. A hidasok szombaton Pozsonyban tartották a választási kampány előtti országos találkozójukat, amelyen megegyeztek a fő prioritásaikról. A találkozó legfőbb tétje az volt, kizárja-e az együttműködést a platform Gyimesi Györggyel, az Igor Matovič-féle OĽaNO képviselőjével.

Gyimesivel Forró Krisztián pártelnök kezdett nemrég tárgyalásokat arról, hogy az egyesült magyar párt, a Szövetség listáján induljon a szeptember 30-i előrehozott választáson. Forró először nem hivatalosan egyeztetett Gyimesivel, majd egy hivatalos találkozó is lezajlott az MKP-platform és Gyimesi között. Megegyezés egyelőre nem született, és a helyzetet bonyolítja, hogy a Híd-platform nem támogatja Gyimesi indulását.

Ezt most a hidasok egyértelművé tették, így jelenleg az a kérdés, ki rántja félre előbb a kormányt: Berényi József és társai, akik azt szeretnék, hogy Gyimesi a Szövetség listáján induljon, vagy a másik tábor, aki ezt ellenzi.

Simon Zsoltot szívesen látják

A szombati pozsonyi tárgyaláson a Híd-platform arra jutott, a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum elfogadható partner lenne számukra. Simonnal, aki korábban a Híd politikusa volt, már tárgyalt a Szövetség, de nem egyeztek meg. Simon ugyanis azt kérte, vagy egy harmadik, ún. választási párt listáján induljanak együtt a választásokon, vagy változtassák meg a Szövetség nevét úgy, hogy az tartalmazza a Magyar Fórum nevét is.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának (OT) elnöke a Híd-platform nevében szombaton elmondta, számukra egy ilyen névváltoztatás elfogadható lenne. Hozzátette, ez csak az ő platformjuk véleménye, a megállapodáshoz a másik két platform – az MKP és az Összefogás – beleegyezésére is szükség van. Forró Krisztián pártelnök korábban kizárta a párt nevének megváltoztatását.

Fotó – FB/Szövetség–Híd-platform

Jöhet-e Gyimesi?

A Szövetségben jelenleg a legnagyobb vita Gyimesi jelöltsége körül folyik. A Napunk információi szerint a Híd-platform zárt ajtók mögötti tárgyalásának is ez volt a fő témája. A jelen lévő delegáltak (több mint negyvenen) ugyanakkor egyhangúlag egyetértettek abban, hogy Gyimesi jelöltségét nem támogatják.

Konkrét határozatban

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

OĽaNO

Rigó Konrád

Sólymos László

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)