Napunk

Mesterséges intelligencia helyett mesterséges idiotizmus

A Midjourney által generált kép
A Midjourney által generált kép

Az új chatbotokkal nem csak az a probléma, hogy gyakran hülyék és naivak; arról van szó, hogy nem elég „hülyék” vagy „naivak” ahhoz, hogy elsajátítsák az emberi kultúrát és kommunikációt jellemző árnyalatokat, iróniát és leleplező ellentmondásokat. Ami még rosszabb: ha rájuk hagyatkozunk, azt kockáztatjuk, hogy behódolunk a tompaságuknak.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Nincs semmi újdonság a „chatbotokban”, amelyek képesek természetes nyelven beszélgetni, megérteni a felhasználó alapvető szándékát, és előre beállított szabályokon és adatokon alapuló válaszokat kínálnak. De az ilyen chatbotok kapacitása drámaian megnövekedett az elmúlt hónapokban, ami bizonyos körökben aggodalomhoz és pánikhoz vezetett.

Sok minden elhangzott a chatbotokról, ami a hagyományos diákesszé végét vetíti előre. De alaposabb figyelmet követel az a kérdés, hogy a chatbotoknak miként kell reagálniuk, amikor az emberi beszélgetőpartnerek agresszív, szexista vagy rasszista megjegyzésekkel arra késztetik a botot, hogy válaszában mutassa be a saját mocskos szájú fantáziáit. Vajon úgy kell programozni az MI-t, hogy ugyanazon a színvonalon válaszoljon, mint amelyiken a kérdést feltették?

Ha úgy döntünk, hogy a szabályozás bizonyos módja rendben van, akkor meg kell határoznunk, meddig mehet el a cenzúra. Betiltják-e azokat a politikai állásfoglalásokat, amelyeket egyes csoportok „sértőnek” tartanak? Mi a helyzet a ciszjordániai palesztinokkal való szolidaritás megnyilvánulásaival vagy azzal az állítással, hogy Izrael apartheid állam (amit Jimmy Carter volt amerikai elnök egyszer egy könyv címébe is beemelt)? Ezeket „antiszemitaként” blokkolni fogják?

A probléma ezzel még nem ér véget. Ahogy James Bridle művész és író figyelmeztet, az új mesterséges intelligencia „a meglévő kultúra nagykereskedelmi kisajátításán alapul”, és az a gondolat, hogy „az MI tulajdonképpen tájékozott vagy értelmes, meglehetősen veszélyes”. Ezért nagyon óvatosnak kell lennünk az új MI képgenerátorokkal is. „Az emberi vizuális kultúra egészének megértésére és megismétlésére irányuló kísérletükben – jegyzi meg Bridle –, úgy tűnik, hogy a legsötétebb félelmeinket is újrateremtették. Talán ez csak annak a jele, hogy ezek a rendszerek valóban nagyon jók az emberi tudat majmolásában, egészen a létezés mélyén leselkedő borzalomig: a szennytől, a haláltól és a korrupciótól való félelmeinkig.”

De mennyire jók az új MI-k az emberi tudat megközelítésében? Gondoljunk csak arra a bárra, amely a közelmúltban egy különleges akciót hirdetett a következő feltételekkel: „Vegyél egy sört kettő áráért, és kapsz egy második sört teljesen ingyen!” Ez minden ember számára nyilvánvalóan vicc. A klasszikus „vegyél egyet, kapsz egy másikat” formula újra lett fogalmazva, és megszüntette magát. Ez a cinizmus kifejezése, amelyet komikus őszinteségként értékelnek, mindezt az eladások fellendítése érdekében. Egy chatbot vajon felfogná ezeket?

A „baszás” hasonló problémát jelent. Bár olyasvalamit jelöl, amit a legtöbben szívesen csinálnak (kopuláció), gyakran negatív vegyértéket is kap („Nekünk bebaszott!”, „Baszódj meg!”). A nyelv és a valóság viszonya nem tiszta. Az MI készen áll az ilyen különbségek felismerésére?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúra

Mesterséges intelligencia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)