Napunk

Napunk newsfilter: A Tupý-ügy azt mutatja, hogy a rendőrség dolgozik, bármit is állítson az ellenzék

Daniel Tupý. Fotó - TASR
Daniel Tupý. Fotó – TASR

1. Egy pozsonyi ügyvédet gyanúsít a rendőrség a Tupý-gyilkosság elkövetésével. 2. Az ország harmada nem akar menni választani. 3. Magyarország a sérelempolitikától eljutott a hisztipolitikáig.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Egy pozsonyi ügyvédet gyanúsít a rendőrség a Tupý-gyilkosság elkövetésével

Úgy tűnik, valóban fordulat állt be a Szlovákia egyik szégyenfoltjának számító ügyben, mely során 2005 novemberében néhány maszkot viselő férfi boxerekkel és késekkel meggyilkolta a 21 éves Daniel Tupýt.

Bár tegnap még úgy tűnhetett, a nyomozás vakvágányra futott, miután szabadon engedték mind a nyolc, kedden őrizetbe vett személyt, a rendőrség késő este rövid sajtóhírben közölte, hogy gyilkosság vádjával eljárást indítanak JUDr. A. P. ellen – mégpedig a Tupý-gyilkosság ügyében.

Jól menő ügyvéd, gyanús kapcsolatokkal. Hogy kit rejthetnek az iniciálék, az nem sokáig maradt titok – először a Startitup portál közölte, hogy a gyanúsított egy jól menő pozsonyi ügyvéd, Adam Puškár.

Puškár ugyanúgy a pozsonyi Comenius Egyetemen végzett, mint Daniel Tupý, csak ő jogot tanult. Az ügyvéd neve nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság számára: a múltban ő képviselte a Reborn becenevű szélsőséges énekest, Jaroslav Pagáčot, aki Kotlebáék akcióin lépett fel rendszeresen, és aki ellen szélsőséges anyagok gyártása és terjesztése miatt indult eljárás. Az ügyvéd a Denník N szerint a múlt héten a Specializált Büntetőbíróságon is feltűnt Martin Fleischer kíséretében, aki a Vámszedő-ügyben tett vallomást.

De ez csak a felszín: Adam Puškár tényleg nem akárki. Már az egyetem után magas beosztású hivatalnok volt a Legfelsőbb Bíróság büntetőjogi kollégiumában. Nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkezett, és a titkos információk védelme is a munkakörébe tartozott.

A rendőrség válaszolt a munkájukat kritizálóknak. Nem is olyan rég még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy ilyen kapcsolati hálóval rendelkező ügyvédet a rendőrség csak úgy őrizetbe vegyen. Márpedig a bizonyítékok valószínűleg elég komolyak lehetnek, hiszen az ügyben eljáró nyomozó pénteken kérvényezte Puškár előzetes letartóztatását.

Ha az ügyvéd lekapcsolásával sikerülne előrelépést elérni a Tupý-gyilkosság ügyében, azzal a Hamran István vezette rendőrség csattanós választ adna az összes politikusnak, akik a tegnapi nap folyamán nem győzték kritizálni őket, mert szabadon engedték a nyolc őrizetbe vett személyt. De hát tudjuk, hogy a Pellegrini és a Saková-félék főleg azért próbálják rombolni a rendőrség hitelességét, hogyha rájuk kerül a sor, nagyobb eséllyel tudjanak védekezni a vádak ellen.

Ne legyenek illúzióink, ez az ügy még sokáig fog húzódni. Bármilyen jó munkát végez is a rendőrség, 18 év telt el, az pedig nagyon hosszú idő. Plusz Szlovákiában vagyunk, ahol szoktak furcsa dolgok történni a bíróságokon, úgyhogy mérsékeljük a reményeinket.

De semmiképp ne adjuk fel őket! Jó látni, hogy legalább néhányan azon dolgoznak, hogy Szlovákia egy olyan országgá váljon, ahol a tetteknek következményeik vannak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Daniel Tupý

Felmérés

Magyarország

Napunk newsfilter

NATO

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak