Napunk

Napunk newsfilter: A Tupý-ügy azt mutatja, hogy a rendőrség dolgozik, bármit is állítson az ellenzék

Daniel Tupý. Fotó - TASR
Daniel Tupý. Fotó – TASR

1. Egy pozsonyi ügyvédet gyanúsít a rendőrség a Tupý-gyilkosság elkövetésével. 2. Az ország harmada nem akar menni választani. 3. Magyarország a sérelempolitikától eljutott a hisztipolitikáig.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Egy pozsonyi ügyvédet gyanúsít a rendőrség a Tupý-gyilkosság elkövetésével

Úgy tűnik, valóban fordulat állt be a Szlovákia egyik szégyenfoltjának számító ügyben, mely során 2005 novemberében néhány maszkot viselő férfi boxerekkel és késekkel meggyilkolta a 21 éves Daniel Tupýt.

Bár tegnap még úgy tűnhetett, a nyomozás vakvágányra futott, miután szabadon engedték mind a nyolc, kedden őrizetbe vett személyt, a rendőrség késő este rövid sajtóhírben közölte, hogy gyilkosság vádjával eljárást indítanak JUDr. A. P. ellen – mégpedig a Tupý-gyilkosság ügyében.

Jól menő ügyvéd, gyanús kapcsolatokkal. Hogy kit rejthetnek az iniciálék, az nem sokáig maradt titok – először a Startitup portál közölte, hogy a gyanúsított egy jól menő pozsonyi ügyvéd, Adam Puškár.

Puškár ugyanúgy a pozsonyi Comenius Egyetemen végzett, mint Daniel Tupý, csak ő jogot tanult. Az ügyvéd neve nem teljesen ismeretlen a nyilvánosság számára: a múltban ő képviselte a Reborn becenevű szélsőséges énekest, Jaroslav Pagáčot, aki Kotlebáék akcióin lépett fel rendszeresen, és aki ellen szélsőséges anyagok gyártása és terjesztése miatt indult eljárás. Az ügyvéd a Denník N szerint a múlt héten a Specializált Büntetőbíróságon is feltűnt Martin Fleischer kíséretében, aki a Vámszedő-ügyben tett vallomást.

De ez csak a felszín: Adam Puškár tényleg nem akárki. Már az egyetem után magas beosztású hivatalnok volt a Legfelsőbb Bíróság büntetőjogi kollégiumában. Nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkezett, és a titkos információk védelme is a munkakörébe tartozott.

A rendőrség válaszolt a munkájukat kritizálóknak. Nem is olyan rég még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy ilyen kapcsolati hálóval rendelkező ügyvédet a rendőrség csak úgy őrizetbe vegyen. Márpedig a bizonyítékok valószínűleg elég komolyak lehetnek, hiszen az ügyben eljáró nyomozó pénteken kérvényezte Puškár előzetes letartóztatását.

Ha az ügyvéd lekapcsolásával sikerülne előrelépést elérni a Tupý-gyilkosság ügyében, azzal a Hamran István vezette rendőrség csattanós választ adna az összes politikusnak, akik a tegnapi nap folyamán nem győzték kritizálni őket, mert szabadon engedték a nyolc őrizetbe vett személyt. De hát tudjuk, hogy a Pellegrini és a Saková-félék főleg azért próbálják rombolni a rendőrség hitelességét, hogyha rájuk kerül a sor, nagyobb eséllyel tudjanak védekezni a vádak ellen.

Ne legyenek illúzióink, ez az ügy még sokáig fog húzódni. Bármilyen jó munkát végez is a rendőrség, 18 év telt el, az pedig nagyon hosszú idő. Plusz Szlovákiában vagyunk, ahol szoktak furcsa dolgok történni a bíróságokon, úgyhogy mérsékeljük a reményeinket.

De semmiképp ne adjuk fel őket! Jó látni, hogy legalább néhányan azon dolgoznak, hogy Szlovákia egy olyan országgá váljon, ahol a tetteknek következményeik vannak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Daniel Tupý

Felmérés

Magyarország

Napunk newsfilter

NATO

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)