Napunk

Elmaradó beruházások, csökkenő versenyképesség, még nagyobb feszültség az oktatásban és az egészségügyben – ez várhat Magyarországra, ha nem kapja meg az EU-s pénzeket

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Fotó - NT / Facebook
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Fotó – NT / Facebook

Ha az EU nem oldja fel a forrásokat, az nagyon fog hiányozni a magyar gazdaságnak. A Gemišt több szakértőt is megkérdezett.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2022 végén az Európai Unió Tanácsa a jogállamisági eljárásban befagyasztott 6,3 milliárd eurónyi kohéziós forrást, valamit a helyreállítási terv 5,8 milliárd eurós forrását. Hogy ezekhez Magyarország hozzáférjen, ahhoz egy sor reformot kell teljesíteni, ezek leginkább az igazságügyet és a korrupció elleni hatékonyabb fellépést érintik.

December végén Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy március végéig teljesíteni is fogják ezeket a szupermérföldköveknek nevezett feltételeket.

Navracsics nemrég arról beszélt, bízik benne, hogy ez sikerülni fog, de a tárgyalások még elhúzódhatnak, és csak nyáron érkezhet majd pénz a befagyasztott forrásokból.

A Gemišt hírlevél szerint egyre inkább reális számolni azzal a lehetőséggel, hogy később sem érkeznek majd az EU-s pénzek, így megkérdeztek pár szakértőt, milyen hatása lesz ennek Magyarországra nézve.

Valószínűleg hitellel pótolnák

Ha nem jönnek az uniós források, akkor a kormány vagy felfüggeszti az uniós finanszírozású beruházásokat és különféle támogatási programokat, vagy megpróbálja más forrásból pótolni őket – mondta a Gemištnek Medve-Bálint Gergő politológus. Szerinte valószínűbb, hogy adóemelések helyett hitelt venne fel a magyar kormány, azonban az a jelenlegi gazdasági környezetben nagyon drága lenne. A politológus szerint az EU-s pénzeknek csak drága és kockázatos alternatívájuk van.

Prinz Dániel közgazdász szerint az uniós források jelentős mértékben hozzájárultak a magyar gazdaság növekedéséhez, így az elapadásuk a növekedés lassulásával jár majd. A kieső források miatt szigorúbb költségvetésre lesz szükség, ami

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Jogállamiság

Magyarország

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak