Napunk

Elmaradó beruházások, csökkenő versenyképesség, még nagyobb feszültség az oktatásban és az egészségügyben – ez várhat Magyarországra, ha nem kapja meg az EU-s pénzeket

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Fotó - NT / Facebook
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Fotó – NT / Facebook

Ha az EU nem oldja fel a forrásokat, az nagyon fog hiányozni a magyar gazdaságnak. A Gemišt több szakértőt is megkérdezett.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

2022 végén az Európai Unió Tanácsa a jogállamisági eljárásban befagyasztott 6,3 milliárd eurónyi kohéziós forrást, valamit a helyreállítási terv 5,8 milliárd eurós forrását. Hogy ezekhez Magyarország hozzáférjen, ahhoz egy sor reformot kell teljesíteni, ezek leginkább az igazságügyet és a korrupció elleni hatékonyabb fellépést érintik.

December végén Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy március végéig teljesíteni is fogják ezeket a szupermérföldköveknek nevezett feltételeket.

Navracsics nemrég arról beszélt, bízik benne, hogy ez sikerülni fog, de a tárgyalások még elhúzódhatnak, és csak nyáron érkezhet majd pénz a befagyasztott forrásokból.

A Gemišt hírlevél szerint egyre inkább reális számolni azzal a lehetőséggel, hogy később sem érkeznek majd az EU-s pénzek, így megkérdeztek pár szakértőt, milyen hatása lesz ennek Magyarországra nézve.

Valószínűleg hitellel pótolnák

Ha nem jönnek az uniós források, akkor a kormány vagy felfüggeszti az uniós finanszírozású beruházásokat és különféle támogatási programokat, vagy megpróbálja más forrásból pótolni őket – mondta a Gemištnek Medve-Bálint Gergő politológus. Szerinte valószínűbb, hogy adóemelések helyett hitelt venne fel a magyar kormány, azonban az a jelenlegi gazdasági környezetben nagyon drága lenne. A politológus szerint az EU-s pénzeknek csak drága és kockázatos alternatívájuk van.

Prinz Dániel közgazdász szerint az uniós források jelentős mértékben hozzájárultak a magyar gazdaság növekedéséhez, így az elapadásuk a növekedés lassulásával jár majd. A kieső források miatt szigorúbb költségvetésre lesz szükség, ami

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Jogállamiság

Magyarország

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)