Napunk

Napunk newsfilter: Az ország kétharmada úgy véli, a kormány többet tesz a menekültekért, mint a saját állampolgáraiért

Martin Klus. Fotó N - Vladimír Šimíček
Martin Klus. Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Klus tagadja, de ez bizony pofára esés volt Brüsszelben. 2. Majdnem a lakosság fele úgy véli, az ukrán menekültek miatt rosszabb hely lesz az ország. 3. Magyarország biztonságos hely Putyinnak.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Klus tagadja, de ez bizony pofára esés volt Brüsszelben

Martin Klus, a külügyminisztérium volt államtitkára, korábbi SaS-es politikus, jelenleg parlamenti képviselő, bárhonnan is nézzük, hatalmas szégyent hozott az országra. Olyan kudarcot sikerült összehoznia Brüsszelben, amit előtte még senkinek, ám egy mai interjúban előadta, nem érti, miért beszél mindenki bukásról.

Szlovákia régóta küzd azzal a problémával, hogy az uniós intézményekbe megfelelő szakértelemmel, végzettséggel és nyelvtudással rendelkező személyeket küldjön. A tegnapi eset azonban külön fejezetet kap majd e kudarcsorozatban.

Klust szerda este hallgatta meg az Európai Parlament költségvetési bizottsága. A jelölt olyan gyatrán szerepelt, hogy a bizottság nem javasolta, hogy az Európai Számvevőszék tagja legyen: húszan ellene szavaztak, hárman tartózkodtak, és senki sem támogatta.

A 23 jelen levő bizottsági tagból tehát egyetlenegy sem találta megfelelőnek a szlovák jelölt szakképesítését és hozzáértését. A Számvevőszék az unió fontos szerve, olyan ellenőrzési szerv, amely afelett bábáskodik, hogy az adófizetők pénzét jogszerűen használják-e fel az EU intézményei. Éppen ezért a Számvevőszék tagjai magasan kvalifikált, tapasztalt jelentkezőkből kerülnek ki. Klusnak sem megfelelő végzettsége, sem ilyen irányú tapasztalata nincs.

Mert Sulík. A politológus végzettségű Klusnak pénzügyi és könyvvizsgálói tapasztalatai nincsenek, ezt rögtön kiszúrta a bizottság is. Ám a felsült jelölt ma egészen meglepő magyarázattal indokolta a tegnapi nulla támogató szavazatot. Megtalálta és meg is nevezte a felelőst: Richard Sulíkot.

Klus szerint politikai alku keretében döntöttek arról, hogy őt elkaszálják. Az egészet a volt pártfőnöke, Sulík szervezte meg, bosszúból, amiért szakított a párttal. A liberálisok elnöke elérte, hogy más politikai családok tagjai is ellene szavaztak, véli Klus. Ha el is tekintünk attól az abszurditástól, hogy mindenkit sikerült meggyőzni, hogy szavazzon a jelölt ellen, az mellett nem mehetünk el, hogy Klusból mindennemű önreflexió hiányzott a saját teljesítményével kapcsolatban. Szerinte ő nem vallott szégyent. A bizottság, a szakma és az ország ezt másképp látja.

Máshogy látta ezt Zuzana Čaputová köztársasági elnök is, aki arra kérte ma Eduard Heger ügyvivő miniszterelnököt, hogy vonja vissza Martin Klus jelölését az Európai Számvevőszékbe. Heger Brüsszelben tartózkodik az uniós csúcson, melynek szünetében röviden nyilatkozott a szlovák jelölt sorsáról is. Pénteken egyeztetnek arról, hogy visszavonják-e a jelölést.


2. Majdnem a lakosság fele úgy véli, az ukrán menekültek miatt rosszabb hely lesz az ország

A szlovák társadalom változik, mutatják az országos felmérések. És nem csak azok, amelyek a populista és szélsőjobboldali politikai pártok támogatottságának az erősödését mérik, hanem azok a felmérések is, amelyek átfogóbbak, és az értékek mellett számos, a társadalomban rezonáló témára kérdeznek rá.

Ma, amikor megérkezett Ukrajnába az első négy odaajándékozott MiG–29-es vadászgép, egy újabb felmérés részletesebb adatai is napvilágot láttak, amelyből szintén az olvasható ki, hogy az ország az elmúlt időszakban változik, és nem az előnyére.

Ukrajna és az ukrán menekültek megsegítését még mindig az ország nagyobb része támogatja, de a részletekre irányuló kérdések már felfedik, hogy a szimpátia és a támogatás már veszített intenzitásából.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyarország

Martin Klus

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Szlovákia

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)