Napunk

Szorongás, depresszió vagy az önbecsülés elvesztése. Mit okozhatnak a tökéletes szépítő filterek?

Bal oldalon a „Bold Glamour“ filterrel a TikTokon, jobb oldalon ugyanaz a filter nélkül. Reprofoto – Emily Ciambella/TikTok
Bal oldalon a „Bold Glamour“ filterrel a TikTokon, jobb oldalon ugyanaz a filter nélkül. Reprofoto – Emily Ciambella/TikTok

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Milyen hatással vannak a közösségi oldalak a gyermekek és fiatalok mentális egészségére, mit tesznek a lányokkal és a nőkkel a szépítő filterek, és mit okoz a TikTok Bold Glamour nevű tökéletes filtere?
  • A Denník N annak is utánajárt, hogyan működnek az arcfilterek. Michal Gregor, a mesterséges intelligencia szakértője szerint számos legitim alkalmazásuk van a kreatív iparban. „Ez pontosan az a fajta filter, amely valószínűleg hasznos lett volna Peter Jackson számára a tündék arcához A gyűrűk ura forgatásakor” – mondja Gregor.

A kínai TikTok közösségi oldal bemutatta az eddigi legkifinomultabb szépítő filterét, a Bold Glamourt. A megjelenése óta eltelt néhány hétben az ezzel a filterrel készült videókat több százmillióan nézték meg.

Más filterekkel ellentétben a Bold Glamour még akkor is hihetőnek tűnik, ha mozgatjuk a fejünket vagy megérintjük az arcunkat. Annyira tökéletes, hogy „már nem is látszik, hogy ez egy filter” – mondta egy TikTok-felhasználó.

A Bold Glamour kiemeli az ajkakat és az arccsontokat, vékonyítja az orrot, igazít az állon, és professzionálisan „kisminkel”, beleértve a szemet és a szempillákat is. A filtert kifejezetten nők számára tervezték.

Az arc Bold Glamour filterrel és anélkül. Forrás – TikTok

@msxannie

#facetune #boldglamourfilter #filter

♬ Boy’s a liar Pt. 2 – PinkPantheress & Ice Spice

Már nem akarok gyerekeket”

Vannak, akik ártatlan szórakozásnak tartják, de sok TikTok-felhasználó azt mondta, hogy aggódnak a szépítő filter lányok és fiatal nők mentális egészségére gyakorolt hatása miatt.

„Ez a filter érzelmileg tönkretenne, ha néhány évvel fiatalabb lennék”- mondta egy videóban egy chars0far nevű TikTok-felhasználó. „Megszakad a szívem, ha arra gondolok, hogy az alkalmazást használó fiatal lányok azt hiszik, hogy az emberek így néznek ki természetesen” – tette hozzá.

Emily Ciambella TikTok-felhasználó szerint a Bold Glamourhoz hasonló filtereket be kellene tiltani. „Nem csoda, hogy mindenki olyan csúnyának néz ki” – tette hozzá. „Istenem, már nem akarok gyerekeket” – mondta egy másik felhasználó, arra gondolva, milyen hatással lehet egy filter a fiatalokra.

Az arc Bold Glamour filterrel és anélkul. Forrás – TikTok

@emilyciambella

This is getting alittle ridiculous 🫠🫠🫠 #boldglam #filter #makeup #nofilter #wtf #fypシ #stop #beautiful #gonatural

♬ original sound – Emily Ciambella

A Bold Glamour filter ellen már fellépett a Dove kozmetikai cég, amely arra buzdítja az embereket, hogy ne használják (hashtag #TurnYourBack).

Renee Engeln pszichológus az NPR-nek elmondta, hogy a szépítő filter nélkül egyes nők nem érzik magukat szépnek. „Az arcuk már nem néz ki elég jól. Úgy néz ki, mint amin valamit meg kellene változtatni” – magyarázta a Northwestern University szakértője, hogyan gondolkodhatnak egyes nők.

A Denník N azt próbálta kideríteni, hogyan működik a szépítő filter technológiai szempontból, és a közösségi oldalak és a filterek mentális egészségre gyakorolt hatásáról is érdeklődött.

Hogyan működnek a filterek

Az első filtert 2011-ben mutatta be a Snapchat alkalmazás – ami nyúlfüleket varázsolt az emberek fejére.

Azóta más közösségi oldalakon is elterjedtek, számuk és kidolgozottságuk mértéke pedig növekedett.

A TikTok nem árulta el, hogyan működik a Bold Glamour, de több szakértő úgy véli, hogy a filter a jelek szerint az általános arcfelismerő technológiát kombinálja a GAN-okkal (generatív párharc hálózatok), ami egy mély gépi tanulási módszer.

„Kiválasztanak egy képet a felhasználóról, majd összehasonlítják egy más képekből álló adatkészlettel, és pixelről pixelre átrajzolják az arcát a kamera kimenetén” – idézi a Women’s Health Luke Hurdot, az Instagramon és Snapchaten használt filterek megalkotóját.

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia része, és biztosítja a rendszer számára azt a képességet, hogy a meglévő múltbeli példákból vagy saját tapasztalataiból tanuljon.

Mesterséges intelligencia-szakértő: Az arcfiltereknek helyük van kreatív iparban

Hogyan működnek a filterek a közösségi médiában, hogyan működik a TikTok új Bold Glamour szépítő filtere, mit hoz a jövő, és hol lehet alkalmazni a technológiát? Michal Gregor, a Kempelen Institute for Intelligent Technologies (KInIT) mélytanulás, multimodális tanulás („reinforcement learning“) szakértője válaszol.

Az arcfiltereket többféleképpen is meg lehet csinálni – a viszonylag egyszerűtől a nagyon összetettig.

Például az olyan filtereket, amelyek kutyafüleket tesznek a fejre, nem olyan nehéz létrehozni – a lényeg az, hogy felismerjük, hol van az emberi arc a képen, vagy milyen irányban van elfordulva.

Ez ma már könnyen elvégezhető a mélytanulás segítségével – valószínűleg még egy egyszerű laikus is képes lenne rá, mivel az erre alkalmas mély neurális hálózatok szabadon hozzáférhetőek.

Szépítő filterek

Sokkal bonyolultabb a helyzet a szépítő filterekkel, hiszen ott az arcot egy egyáltalán nem triviális módon kell módosítani, hanem az a cél, hogy az arc bizonyos szubjektív kritériumok szerint vonzóbb legyen, ugyanakkor ne tűnjön természetellenesnek, és az adott személy felismerhető maradjon – tehát, hogy ne változzon meg az identitása.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Közösségi háló

Közösségi média

Mesterséges intelligencia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak