Napunk

Napunk newsfilter: A Nyugat harci helikopterek képében érkezik Szlovákiába

Ilyen helikopterből érkezhet egy tucat Szlovákiába. Fotó - Defencepost
Ilyen helikopterből érkezhet egy tucat Szlovákiába. Fotó – Defencepost

1. Naď impulzusvásárlása akár jól is elsülhet 2. Ha Heger most nem lép, megnézhetjük magunkat 3. Viccbe illő módon hátrált meg a parlamenti bizottság

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Naď impulzusvásárlása akár jól is elsülhet

Jaroslav Naď védelmi miniszteren sokat köszörültük a nyelvünket az utóbbi időben, és jogosan. Az, ahogy egy jó ügyet, a MiG–29-esek átadását kommunikálta, a társadalmi hangulat szempontjából legalább olyan káros volt, mint amikor valaki halkonzervet mikróz a közös irodai konyhában.

De úgy tűnik, minden rosszban van valami jó: a fegyverrendszer ugyanis, amit a MiG-ek átadásáért boltolt le az amerikaiakkal, jól jön az országnak.

Igen, most kivesszük a hajunkból a virágokat, levesszük a batikolt pólót, és kikapcsoljuk az Imagine-t játszó rádiót is. Mert az Egyesült Államok – ha végül tényleg létrejön az üzlet – tizenkét AH-1Z Viper típusú harci helikoptert küldhet Szlovákiának.

A pakk értéke nagyjából egymilliárd dollár, ebből „mindössze” 340 milliót kell kifizetnünk. A 12 Viper mellé több mint ötszáz AGM-114 Hellfire II önirányítású levegő–föld páncéltörő rakétát is kapunk – ennek darabja 150 ezer dollár körül mozog.

Mi a fenének kell nekünk 12 támadóhelikopter? Az igazság az, hogy ezek az amerikai játékszerek egy normális korban nem kellenének Szlovákiának, és nem csak azért, mert az egy évtizeddel ezelőtti békés, európai buborékban teljesen feleslegesek voltak. A szlovák haderő gerincét alapvetően nem ezek a fegyverrendszerek adják. Persze vannak helikoptereink – gondoljunk csak a szintén amerikából vásárolt Black Hawkokra vagy épp a régi orosz Mi–17-esekre. Ezeket használtuk is itt-ott, szállítottunk velük ezt-azt, esetleg mentőakciókban vetettük be őket.

Másra azonban nemigen voltak jók – hiszen az amerikai helikoptereket Martin Glváč volt smeres védelmi miniszter nagy bölcsességében felszerelés nélkül rendelte. Az Mi–17-esek pontosan ugyanarra voltak használhatók, mint a Black Hawkok, a támadófegyverekkel felszerelt Mi–24-eseket pedig 2011-ben kivonta a hadrendből a védelmi minisztérium, mert nagyon drága volt a fenntartásuk.

Csakhogy a Viperek hadtechnikai szempontból minőségi, sőt, civilizációs ugrást jelentenek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Hadsereg

Jaroslav Naď

LMBT+

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A Híd támogatja az Ódor-kabinetet, Sólymos László és Rigó Konrád a kisebbségi kultúra támogatásáról, valamint dél-szlovákiai infrastrukturális és környezetvédelmi projektekről tárgyalt Ódor Lajos miniszterelnökkel.

A szlovák és a magyar írók között kölcsönös a nyitottság és a kíváncsiság, mondja Deák Renáta fordító, aki azt is elárulta a Napunknak, hogy ma több szlovák szerző kötete jelenik meg magyarul, mint magyar szerző kötete szlovákul, ez azonban nemrég még fordítva volt. A szlovák írók egyébként nagyon jól szokták érezni magukat Budapesten. A kerekasztal-beszélgetésen mindig nagy érdeklődéssel figyelik, hogy mi a helyzet a másik ország irodalmi életében, teszi hozzá a fordító.