Napunk

Egy fiatal losonci lány vegán süteményeiért rajonganak Pozsonyban

Antónia Tomalová. Fotó - FB AT
Antónia Tomalová. Fotó – FB AT

Egy fiatal tehetség, Antónia Tomalová új süteményeket talál ki, mégpedig vegán finomságokat. A Losoncról származó cukrász Pozsonyban építi cukrász karrierjét egyre bővülő vevőkörrel.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Még csak huszonhárom éves, de már több saját recepttel is büszkélkedhet. Kiadott egy online recepttárat is, a vevők nemcsak süteményeket készíthetnek belőle, hanem Antóniától tanácsot is kérhetnek.

A fiatal cukrász szerint a Covid óta a fiatalok zárkózottabbak lettek. Otthonról dolgoznak, online intézik az ügyeiket, a közösségi médián lógnak, keresik a helyüket a poszt-Covid világban. De Antónia kivétel, Pozsonyban próbálja meg valóra váltani cukrász álmait a Charbon D’orral.

Az interjúnkból kiderül:

  • miért kell a verseny és a kritika,
  • miért akar valaki új süteményeket kitalálni,
  • hogy lesz egy losonci zongorista lányból kísérletező cukrász.

Még csak huszonhárom éves vagy, mások ilyenkor döntik el, mit fognak csinálni az életükkel, te pedig már most sikeres vagy a szakmádban. Mi volt az a momentum az életedben, ami a sütemények és a sütés felé indított el?

Mikor el kellett döntenem, hogy az alapiskola után hogyan tovább, akkor a besztercebányai konzervatóriumba zongora szakra jelentkeztem, ami elég komoly erőfeszítést igényelt. Muzikális családból származom, és énekelni is jól tudok. Közben azon is gondolkodtam, hogy pszichiáter vagy biológus leszek, de a történelem is érdekelt. A második évfolyamban több időm maradt magamra, mert szakítottam a barátommal, így megkértem a magyar nagymamámat, hogy tanítson meg sütni.

A nagymamád magyar?

Az édesanyám losonci, a családja, így a nagymamám is magyarok. Én tudok magyarul, de szlovák iskolába jártam, jobban beszélek szlovákul, mint magyarul. Ezt egy kicsit sajnálom. Én amolyan „félmagyar” vagyok. A nagymamám lánykori neve Bartók.

És hogy jön a sütés a zongorázáshoz?

Láttam benne valami izgalmasat. Elsőnek a szirupos kókuszkockát tanultam meg, azután sorba a bonyolultabb süteményeket is. Minden hétvégén otthon sütöttem, később elkezdtem kísérletezni. Vegán süteményeket készítettem, mert vegetáriánusként éltem. Közben tanulás mellett az albérletben folytattam a sütést.

Bár nagymamám minden klasszikus süteményre megtanított, én valami mást akartam. Első nyilvános megmérettetésemre a szalagavatómon került sor, egy vegán sajttortát készítettem. Nagyon büszke voltam rá, mindenkinek ízlett, azt gondoltam, megpróbálom árulni.

Losoncon bementem egy cukrászdába és felajánlottam, hogy vegán tortákat sütnék nekik. A tulaj csak elmosolyodott, azt kérdezte, hogy tudom-e, mi mindent kellene ismernem, betartanom és elsajátítanom, hogy hivatalosan tortákat készíthessek. Kicsit csalódtam, mert azt hittem, egyszerűbben megy, de nem lankadtam.

Fotó – FB AT

Tehát már több éve, a szalagavatód óta vegán süteményeket készítesz, mégpedig Charbon D’or francia név alatt, ami magyarul azt jelenti: Aranyszén. Honnan jön ez a név?

Érdekes ennek is a története, nagymamámnál levettem a polcról egy mesekönyvet, és egy helyen üres sütőporos zacskót találtam könyvjelzőként. Elkezdtem olvasni a mesét, ami nagyjából arról szólt, hogy ha egy öregapónál dolgoztál, akkor reggelre a jutalomként kapott szén arannyá változott. Ez a szimbólum annyira megtetszett, hogy elhatároztam, a márkajegyem neve Aranyszén lesz, ami azt jelenti, hogy a szénből, vagyis az alapanyagokból aranyat varázsolok, süteményeket. Nem akartam se szlovák, se latin nevet, a francia elegánsabb.

Ekkor már csak vegán süteményeket készítettél? Volt kinek sütni?

Először csak a vegán barátaimnak, aztán nagyobb megrendeléseket is kaptam, például egy vegán esküvőre három dobozzal is kértek a süteményeimből. Később együttműködtem egy losonci vegán étteremmel, ahol naponta sütöttem. Ez jó tapasztalat volt. A tanulmányaim után még egy ideig Losoncon sütöttem, ahol 2018-ban megszerveztem az első vegán pikniket.

Fotó – FB AT

Vegán pikniket Losoncon 2018-ban?

Igen, tizennyolc évesen az ottani vegán csoporttal együttműködve elhatároztam, hogy egy szombati napon vegán pikniket szervezek. Belépőként

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gasztronómia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)

Két orosz rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Kropivnickij város mellett található repülőtéren az éjszaka. Az oroszok összesen hat rakétával és öt drónnal támadtak. „Sajnos nem sikerült minden rakétát megsemmisítenünk“ – mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő munkatársa. (afp, tasr)