Napunk

A nyári turisztikai szezonra indulhat meg a kompközlekedés Dunaradvány és Neszmély között

A Neszmély önjáró komp. Fotó - a Wiking Hajógyár Horány Facebook-oldala
A Neszmély önjáró komp. Fotó – a Wiking Hajógyár Horány Facebook-oldala

Tavaly nyáron már olyan fázisban voltak a munkálatok, hogy a 40 kilométeres kerülőutat megszüntető, Dunaradványt a magyarországi Neszméllyel összekötő kompjárat kapcsán a projekt résztvevői 2022 őszi várható indulásról beszéltek. A komp még nem közlekedik, de a projekt szlovák részéért felelős csoportosulás vezetője szerint ez már csak hetek-hónapok kérdése.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A mintegy 5,3 millió eurós, a Neszmély–Dunaradvány közötti kompjárat kiépítését célzó projektnek eredetileg 2021. október 31-én kellett volna lezárulnia. Ez azonban részben a Duna magas vízállása miatt sem volt tartható, így azt végül 2022 októberéig hosszabbították meg. Lapunkkal tavaly nyáron a projekt akkori magyar felelőse, a NIF Zrt. azt közölte, hogy a kompközlekedés megindulása októberben várható. Azóta lassan lassan fél év is eltelt, ezért utánajártunk, hogy mi újság a komp körül.

A Napunk megkeresésére a projektért szlovák részről felelős Ister-Granum EGTC igazgatója elmondta, hogy objektív okok állnak a csúszás mögött. „Maga a horányi Wiking Hajógyár késett a komphajó elkészítésével, ezért a pályázat meg lett hosszabbítva fél évvel. Idén június végéig fut, és azt feltételezzük, hogy május-júniusban az átadásra is sor kerül” – fogalmazott Nagy Péter.

Hozzátette: a régió és a turizmus szempontjából is azt szeretnék, ha a nyári turisztikai szezonra már üzemelne a komp. Szavai szerint jelenleg a májusi időpont van kitűzve, az átadást illetően már zajlanak az egyeztetések az egyes intézményekkel, hatóságokkal.

Nagy Péter arra is kitért,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Közlekedés

Szlovák–magyar kapcsolatok

Vízi közlekedés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak