Napunk

A nyári turisztikai szezonra indulhat meg a kompközlekedés Dunaradvány és Neszmély között

A Neszmély önjáró komp. Fotó - a Wiking Hajógyár Horány Facebook-oldala
A Neszmély önjáró komp. Fotó – a Wiking Hajógyár Horány Facebook-oldala

Tavaly nyáron már olyan fázisban voltak a munkálatok, hogy a 40 kilométeres kerülőutat megszüntető, Dunaradványt a magyarországi Neszméllyel összekötő kompjárat kapcsán a projekt résztvevői 2022 őszi várható indulásról beszéltek. A komp még nem közlekedik, de a projekt szlovák részéért felelős csoportosulás vezetője szerint ez már csak hetek-hónapok kérdése.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A mintegy 5,3 millió eurós, a Neszmély–Dunaradvány közötti kompjárat kiépítését célzó projektnek eredetileg 2021. október 31-én kellett volna lezárulnia. Ez azonban részben a Duna magas vízállása miatt sem volt tartható, így azt végül 2022 októberéig hosszabbították meg. Lapunkkal tavaly nyáron a projekt akkori magyar felelőse, a NIF Zrt. azt közölte, hogy a kompközlekedés megindulása októberben várható. Azóta lassan lassan fél év is eltelt, ezért utánajártunk, hogy mi újság a komp körül.

A Napunk megkeresésére a projektért szlovák részről felelős Ister-Granum EGTC igazgatója elmondta, hogy objektív okok állnak a csúszás mögött. „Maga a horányi Wiking Hajógyár késett a komphajó elkészítésével, ezért a pályázat meg lett hosszabbítva fél évvel. Idén június végéig fut, és azt feltételezzük, hogy május-júniusban az átadásra is sor kerül” – fogalmazott Nagy Péter.

Hozzátette: a régió és a turizmus szempontjából is azt szeretnék, ha a nyári turisztikai szezonra már üzemelne a komp. Szavai szerint jelenleg a májusi időpont van kitűzve, az átadást illetően már zajlanak az egyeztetések az egyes intézményekkel, hatóságokkal.

Nagy Péter arra is kitért,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Közlekedés

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Dušan Dědeček ügyében még ma, 13 órakor ítéletet hirdet a bíróság. Az októberi Zoch utcai baleset okozója a bíróság előtt megbánást tanásított. Az ittasan elkvetett tettéért akár 25 éves börtönbüntetést is kaphatna, de az ügyész végül 15 évet kért rá.

Bugár Béla azt mondta, beszélt Simon Zsolttal a két párt összefogásáról. „Ők már eldöntötték, hogy nem kötnek koalíciót, de úgy vélem, még van remény arra, hogy létrejöjjön egy szélesebb összefogás, nem csak a Magyar Fórummal”- tette hozzá.

Bugár Béla szerint súlyosabb ma a helyzet Szlovákiaban, mint 1998-ban volt. „Van tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogyan kell ezt csinálni, és én tenni akarok a gyűlölködés ellen” – mondta a Híd sajtótájékoztatóján Bugár.

A nemzetiségi iskolák modernizálását segítő alapot hozna létre a Híd, ha szeptemberben sikeresek lesznek. Sólymos László szerint konszolidálni kell a közpénzeket és tenni kell a gyűlölködés ellen.

Hamarosan kezdődik, a Híd 2023 Folytassuk gyűlölködés nélkül! címmel meghirdetett sajtótájékoztatója, Sólymos László és Bugár Béla részvételével.