Napunk

A nyári turisztikai szezonra indulhat meg a kompközlekedés Dunaradvány és Neszmély között

A Neszmély önjáró komp. Fotó - a Wiking Hajógyár Horány Facebook-oldala
A Neszmély önjáró komp. Fotó – a Wiking Hajógyár Horány Facebook-oldala

Tavaly nyáron már olyan fázisban voltak a munkálatok, hogy a 40 kilométeres kerülőutat megszüntető, Dunaradványt a magyarországi Neszméllyel összekötő kompjárat kapcsán a projekt résztvevői 2022 őszi várható indulásról beszéltek. A komp még nem közlekedik, de a projekt szlovák részéért felelős csoportosulás vezetője szerint ez már csak hetek-hónapok kérdése.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A mintegy 5,3 millió eurós, a Neszmély–Dunaradvány közötti kompjárat kiépítését célzó projektnek eredetileg 2021. október 31-én kellett volna lezárulnia. Ez azonban részben a Duna magas vízállása miatt sem volt tartható, így azt végül 2022 októberéig hosszabbították meg. Lapunkkal tavaly nyáron a projekt akkori magyar felelőse, a NIF Zrt. azt közölte, hogy a kompközlekedés megindulása októberben várható. Azóta lassan lassan fél év is eltelt, ezért utánajártunk, hogy mi újság a komp körül.

A Napunk megkeresésére a projektért szlovák részről felelős Ister-Granum EGTC igazgatója elmondta, hogy objektív okok állnak a csúszás mögött. „Maga a horányi Wiking Hajógyár késett a komphajó elkészítésével, ezért a pályázat meg lett hosszabbítva fél évvel. Idén június végéig fut, és azt feltételezzük, hogy május-júniusban az átadásra is sor kerül” – fogalmazott Nagy Péter.

Hozzátette: a régió és a turizmus szempontjából is azt szeretnék, ha a nyári turisztikai szezonra már üzemelne a komp. Szavai szerint jelenleg a májusi időpont van kitűzve, az átadást illetően már zajlanak az egyeztetések az egyes intézményekkel, hatóságokkal.

Nagy Péter arra is kitért,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Közlekedés

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A Híd támogatja az Ódor-kabinetet, Sólymos László és Rigó Konrád a kisebbségi kultúra támogatásáról, valamint dél-szlovákiai infrastrukturális és környezetvédelmi projektekről tárgyalt Ódor Lajos miniszterelnökkel.

A szlovák és a magyar írók között kölcsönös a nyitottság és a kíváncsiság, mondja Deák Renáta fordító, aki azt is elárulta a Napunknak, hogy ma több szlovák szerző kötete jelenik meg magyarul, mint magyar szerző kötete szlovákul, ez azonban nemrég még fordítva volt. A szlovák írók egyébként nagyon jól szokták érezni magukat Budapesten. A kerekasztal-beszélgetésen mindig nagy érdeklődéssel figyelik, hogy mi a helyzet a másik ország irodalmi életében, teszi hozzá a fordító.