Napunk

Napunk newsfilter: Majdnem alkotmányos többséget szerzett a kultúrharc a parlamentben

Anna Záborská. Fotó - TASR
Anna Záborská. Fotó – TASR

1. Hszire nemcsak Putyin, hanem Zelenszkij is számít. 2. Daniel Tupý-gyilkosság: áttörés jöhet Szlovákia történetének egyik szégyenfoltja ügyében. 3. Első olvasatban 87 képviselő szavazta meg, hogy a transzneműeket a hivatalok továbbra is a születési nemük szerint tartsák nyilván.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

 A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Hszire nemcsak Putyin, hanem Zelenszkij is számít

Második napja tart Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása. Hszi és Putyin hagyományosan jól megértik egymást: egyidősek, a családi hátterükben és a pályafutásukban is vannak párhuzamok – és egy-egy Nyugattal szemben álló szuperhatalmat vezetnek.

Putyin az Ukrajna elleni háborújával nemcsak diszkreditálta magát a Nyugat szemében, hanem országa komolyan vehetőségét is csökkentette, és elvágta a legfontosabb bevételi forrásától, az energiaexportból származó bevételtől, így nagy szüksége van egy erős szövetségesre.

Kínára azonban hiába tekint az orosz elnök egyenrangú partnerként, Hszi számára Oroszország legfeljebb eszköz a Nyugattal szembeni geopolitikai játszmájában. Ez persze tökéletesen egybeesik Putyin szándékaival, az ára azonban mégiscsak az, hogy az orosz energiahordozókat Moszkva sokkal olcsóbban kénytelen eladni Kínának, mint amennyiért Európának adta, és Kínára van utalva olyan technológiák megvásárlása esetében is, amikhez a nyugati szankciók miatt nem fér hozzá. Sarkosan fogalmazva: Putyin a korábbi, Nyugatra gyakorolt kétségtelen befolyását lecserélte egy nagyon erős Kínától való egyoldalú függésre.

Ukrajna nem tiltakozik. Zelenszkij elnök a háború immár több mint egy éve alatt nem volt rest kemény kritikát megfogalmazni a nyugati szövetségesek ellen, ha Ukrajna támogatásának elmélyítéséről volt szó. Nemcsak Magyarország különutasságát érte kritika, hanem Németországot is az Oroszországgal kiépített kapcsolatai és a fegyverekben testet öltő gyors támogatás késlekedése miatt. Kínával szemben azonban Kijev nagyon visszafogott.

Hiába Kína Oroszország első számú szövetségese, Zelenszkij továbbra is kereskedelmi partnerként, befektetőként, illetve Ukrajna és Oroszország közötti potenciális közvetítőként tekint Kínára. Emellett azért sem szeretné magára haragítani Hszit, nehogy azzal lökést adjon az Oroszországba irányuló esetleges kínai fegyverexportnak, amitől a Nyugat is annyira tart.

Kína 12-pontos béketervére végső soron mindenki az oroszoknak kedvező dokumentumként tekint, Kijev azonban tárgyalási alapként fogja azt fel. Napirenden van egy telefonbeszélgetés is Hszi és Zelenszkij között a moszkvai találkozó alatt vagy után, amit Kijev érezhetően nagyon vár.

Ha Kínának sikerülne közvetítenie Ukrajna és Oroszország között – ami felől azért Ukrajnában is komoly kétségek vannak, azzal Kína az európai befolyását is elmélyítené. Hogy Ukrajna óvatos taktikázása hova fut ki, az azon is múlik, hogy Kijevben megértik-e Kína valódi szándékait.


2. Áttörés jöhet Szlovákia történetének egyik szégyenfoltja ügyében

Kedden a NAKA őrizetbe vett nyolc személyt, akik Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint minden kétséget kizáróan ott voltak a pozsonyi Tyrš téren Daniel Tupý meggyilkolásának időpontjában.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Anna Záborská

Daniel Tupý

Hamran István

Hszi Csin-ping

LMBT+

Napunk newsfilter

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak