Napunk

Szlovák volt vagy magyar? – támogasd a Napunk és a Denník N új kétnyelvű magazinját

A leghíresebb huszár egy szlovák tábornagy volt vagy az egyik legdicsőbb magyar katona? Szlovák vagy magyar volt Madagaszkár királya? Tényleg egy magyar nő alapította az első szlovák óvodákat? Magyarországot vagy Szlovákiát tartotta hazájának a Barcelona egyik legnagyobb focilegendája?

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A történelemformáló személyiségek nemzeti hovatartozását illető viták számos félreértés és feszültség forrásai. A Napunk és a Denník N ezért összeállított egy magazint, amelyben tíz olyan történelmi személyiség életét mutatjuk be, akiket a magyarok és a szlovákok is a magukénak vallanak.

Új kétnyelvű kiadványunk a tavaly kiadott, a szlovák–magyar történelmi mítoszokkal foglalkozó magazinunk folytatásaként készül, és magyar, illetve szlovák tanítási nyelvű iskolákban szeretnénk terjeszteni.

IDE KATTINTVA elérhető a támogatói platform, és a projektről szóló részletesebb információk is.

A magazin célja, hogy elmélyítse a magyarok és szlovákok közötti kölcsönös megértést, és hogy segítsen megteremteni egy majdani közös történelemszemlélet alapjait. Egyelőre azzal is megelégednénk, ha mindkét fél többet tudna a másik szempontjairól.

A magazin szövegeit nagyrészt a Napunk és a Denník N újságírói írják, akik szorosan együttműködnek magyarországi és szlovákiai történészekkel. A magazin terjedelme legalább hatvan oldal, és elsősorban a szlovák és magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolák számára készül. 2023 májusában juttatjuk el az iskolákba.

Történelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)

Az SaS számára az egészségügy, az oktatás és az energetika a legfontosabb témakörök, mondta Richard Sulík pártelnök. Szavai szerint a párt további két speciális szakértői csoportot kíván bemutatni a kampányidőszakban. Sulík elmondta, hogy a kampányprogramot keddtől kezdődően szeretnék bemutatni. (ta3)