Napunk

Szlovák volt vagy magyar? – támogasd a Napunk és a Denník N új kétnyelvű magazinját

A leghíresebb huszár egy szlovák tábornagy volt vagy az egyik legdicsőbb magyar katona? Szlovák vagy magyar volt Madagaszkár királya? Tényleg egy magyar nő alapította az első szlovák óvodákat? Magyarországot vagy Szlovákiát tartotta hazájának a Barcelona egyik legnagyobb focilegendája?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A történelemformáló személyiségek nemzeti hovatartozását illető viták számos félreértés és feszültség forrásai. A Napunk és a Denník N ezért összeállított egy magazint, amelyben tíz olyan történelmi személyiség életét mutatjuk be, akiket a magyarok és a szlovákok is a magukénak vallanak.

Új kétnyelvű kiadványunk a tavaly kiadott, a szlovák–magyar történelmi mítoszokkal foglalkozó magazinunk folytatásaként készül, és magyar, illetve szlovák tanítási nyelvű iskolákban szeretnénk terjeszteni.

IDE KATTINTVA elérhető a támogatói platform, és a projektről szóló részletesebb információk is.

A magazin célja, hogy elmélyítse a magyarok és szlovákok közötti kölcsönös megértést, és hogy segítsen megteremteni egy majdani közös történelemszemlélet alapjait. Egyelőre azzal is megelégednénk, ha mindkét fél többet tudna a másik szempontjairól.

A magazin szövegeit nagyrészt a Napunk és a Denník N újságírói írják, akik szorosan együttműködnek magyarországi és szlovákiai történészekkel. A magazin terjedelme legalább hatvan oldal, és elsősorban a szlovák és magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolák számára készül. 2023 májusában juttatjuk el az iskolákba.

Történelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak