Napunk

Napunk newsfilter: Robert Fico már most leosztaná a lapokat az új kormányban

Robert Fico nőnapi turnéján. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico nőnapi turnéján. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Robert Fico békekormánya – egy újabb lehetőség a Smer visszatérésére. 2. A szolidaritás sikere Selmecen. 3. Kína a globális asztalra csap Moszkvában.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Robert Fico békekormánya – egy újabb lehetőség a Smer visszatérésére

Robert Fico felszólította a Hlast, hogy a választások után közösen hozzanak létre kormányt, amely garantálja a békét Szlovákia számára. Egy rövid videót is csatoltak mellé, ami azt a hatást kelti, mintha rögtönözték volna, de egy átgondolt propagandába illeszkedik.

Ugyanakkor ez a propaganda ék egyszerűségű. A Smer-vezér be is mutatta ezt a videóban. Azzal kezdte, hogy a nép között járt, és hogy azt tapasztalta, hogy az emberek nagyon félnek.

Majd jött az ellenségkép: Zuzana Čaputová és Eduard Heger. Ők ketten „bármire képesek”. És „óriási katonai konfliktusba sodorják az országot”.

Ez a módszer eddig bevált, most se nagyon csavart rajta. És az sem zavarta, hogy az államfőnek nem sok köze van a MiG–29-esek Ukrajnának ajándékozásához, arról ugyanis az ügyvivő kormány döntött.

De nem csak propagandáról van szó, hanem helyezkedésről is. Merthogy azok az emberek, akikkel Fico találkozott, garanciát kérnek a „smerákoktól” arra, hogy az előrehozott választást követően békekormány alakul majd.

Erre pedig ki lenne jobb partner, mint a Smerből kivált Hlas, amely az utóbbi időkig vezette a közvélemény-kutatásokat, s csak a legutolsókon estek vissza és előzte meg őket Fico és csapata.

Robert Fico politikai eszmefuttatása szerint a béke fontosabb annál, hogy a Hlas jobbra (vagyis a Progresszív Szlovákia és az SaS felé) vagy balra (a szociáldemokratának hazudott Smer felé) tart-e a következő kormánnyal – rögtön meg is oldotta a saját maga által kreált békeproblémát.

A következő kormányt egy több párt alkotta koalíció fogja alkotni. Fico ezt is elmondta a videóban, amivel egyet lehet érteni. Éppen ezért fontos számára a Hlas, amely minden bizonnyal jól fog szerepelni a választáson.

Ha sikerülne megegyeznie ennek a két, magasan mért pártnak, az nem csak a következő kormánykoalíciót alkotó pártok számát redukálhatná, de abban is segítene, hogy mind a két párt megkerülhetetlen legyen a következő kormányalakítás során.

Azonban Pellegrini eredményei fokozatosan zuhannak, bár egyelőre nem úgy látszik, hogy végül ne maradna meg egy erős Hlas-tábor szeptemberig. A csökkenés egyik oka pedig a már említett határozatlanság, vagyis pontosabban az arra való törekvés, hogy a Hlas által bármilyen kérdésben megfogalmazott vélemény ne vívja ki a megosztott társadalom egyik felének a haragját sem.

A MiG–29-esekkel kapcsolatban is egy ilyen álláspontra törekszik: Ahogy Pellegrini a közszolgálati tévé vitaműsorában elmondta, ő megtartotta volna ezeket a vadászrepülőket addig, amíg meg nem érkeznek az amerikai F–16-osok Szlovákiába. De megjegyezte, hogy a Heger-kormány alkotmányellenesen adományozza a MiG-eket Ukrajnának

Heger ezzel szemben azt állította, hogy Pellegrini megígérte Olaf Scholz német kancellárnak, hogy a Hlas nem fogja ellenezni a vadászrepülők Ukrajnának történő ajándékozását. Pellegrini nem kommentálta az állítást.

A MiG-történetet a másik oldalról Hegerék írják, akiknek sikerült olyan módon Ukrajnának ajándékozni a vadászrepülőket, hogy annak alkotmányossága megkérdőjelezhető. Amivel pedig nem segítenek senki mást, mint Robert Ficót, hiszen mindez a tapasztalt populistának magas labdát jelent.

Heger és Pellegrini legalább abban egyetértettek, hogy a szeptemberi választások után nem akarnak együtt kormányozni. Heger szerint a Hlas korrupt háttérrel rendelkezik és nem támogatja a reformokat. Pellegrini pedig Matovič jobbkezének gondolja Hegert.

Fico mintha arra játszana, hogy le se kelljen játszani azt a választásos játékot szeptemberben, és már osszák le előre a lapokat. Elképzelése szerint a Hlas hozza a mérsékeltebbek szavazatait, Fico keményen beleáll a békeszeretetbe és az emberek hangulatába – a kormányon lévők addigra elpárolognak, nagyrészt a saját munkájuknak köszönhetően. Egy Progresszív Szlovákia- és SaS-központú ellenpólus pedig nem fog labdába rúgni.

Ennek kellene ellentartani.


2. A szolidaritás sikere Selmecen 

Szombaton a reggeli órákban tűz ütött ki Selmecbánya központjában, a Szerelembankban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Hszi Csin-ping

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Peter Pellegrini

Robert Fico

Selmecbánya

Smer

Tűzeset

Vlagyimir Putyin

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak