Napunk

F1: Alonsótól elvették a harmadik helyet, majd visszaadták neki. Ismét kritikák kereszttüzében a FIA

Alonso (jobbra) itt még ünnepel, nem sejti, milyen kálvária vár rá. Fotó - TASR/AP
Alonso (jobbra) itt még ünnepel, nem sejti, milyen kálvária vár rá. Fotó – TASR/AP

Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol pilótája néhány órán belül megjárta a mennyet és a poklot is a Forma–1-es Szaúdi Nagydíj után. Alig sétált le a dobogóról, mikor a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közölte, hogy tíz másodperces büntetést kap, amivel a negyedik helyre csúszik vissza. Hogy a káosz még nagyobb legyen, a FIA késő este visszavonta a büntetésről szóló döntést, visszaállítva az eredeti sorrendet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A 2023-as Szaúdi Nagydíjról még néhányszor beszélni fogunk idén, de valószínűleg nem azért, amiért a Forma–1 rendezői szeretnék. Magának a versenynek ugyan voltak jó pillanatai, de nem tartozott a legizgalmasabb futamok közé: Sergio Pérez megszerezte idei első, pályafutása ötödik futamgyőzelmét, mögötte pedig csapattársa, Max Verstappen végzett, aki a 15. pozícióból rajtolva kapaszkodott fel a második helyig. A két Red Bull érinthetetlennek tűnt.

Mögöttük azonban az idei szezon eddigi meglepetéscsapatában, az Aston Martinban versenyző Fernando Alonso végzett, aki a második helyről indulva sikeresen tartotta maga mögött a Mercedeseket. És épp Fernando Alonsóhoz kötődik a verseny után kialakult kisebb botrány is, mely újra rámutatott a Forma–1 szabályainak – mondjuk így – „érdekes” vonásaira.

Egy ostoba hiba, ami elindította a büntetések lavináját

Alonso a második helyről indulva kiváló ütemben kapta el a rajtot, már az első kanyarban megelőzte Pérezt, így néhány körön keresztül az Aston Martin vezette a mezőnyt. Ez persze nem tartott sokáig, mivel az Aston a hosszú egyeneseken nem ellenfél a Red Bull számára. Így Pérez viszonylag könnyen visszaelőzte Alonsót, amiben közrejátszott az is, hogy a spanyol nem nagyon védekezett, inkább a saját versenyére koncentrált és igyekezett tartani a tempót a Red Bullal.

Csakhogy a spanyol rövidesen kellemetlen híreket kapott a csapattól: mivel rosszul állt fel az autójával a rajthoz (szokatlan hiba egy ilyen tapasztalt versenyzőtől), öt másodperces büntetést kapott. Alonso nem ellenkezett, az utólagos videófelvételek, meg megmutatták, hogy miért: az autója valóban eléggé kilógott balra a rajtrácson, így az öt másodperces büntetés jogos volt, ehhez nem is férhet kétség. A büntetést az első boxkiállásnál töltötte le, mikor a csapattársa, Lance Stroll autójának leállása miatt a pályára küldték a biztonsági autót.

Ezt követően sokáig úgy tűnt, minden rendben alakul az Aston Martin számára: Alonso tartotta a második helyet, egyedül Max Verstappen tudta megelőzni. Csakhogy a verseny vége felé hirtelen kiderült, a spanyol újabb büntetést kaphat, mivel az előző büntetés letöltése alatt egy szerelő hozzáért az autójához.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forma-1

Sport

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak