Napunk

A Kokainmedve forgatókönyvét mintha már a forgatás első napján megette volna a medve – maradt a dadaizmus (filmajánló)

Forrás - Cocaine Bear
Forrás – Cocaine Bear

A Kokainmedve nem azért jó film, mert van benne egy kokainfüggő medve. A Kokainmedve azért jó film, mert meg sem próbálja magát komolyan venni, és pontosan azt teljesíti, amit el lehet tőle várni, még ha néha kissé döcög is a szekér. Vigyázat, spoilerveszély!

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Január elején összeszedtem tíz olyan filmet, amit (szerintem) valamiért megéri várni az idén, a Kokainmedve egy volt ezek közül. „Merész kijelentés, de megkockáztatom, hogy Elizabeth Banks filmje lesz 2023 egyik legjobb alkotása” – írtam az év elején, amikor még csak az alapsztori és az előzetes volt ismert. Most, miután láttam a filmet, belátom, a kijelentés valóban merész volt. A Kokainmedve nem filmtörténeti remekmű, na de nem is gondoltam, hogy esetleg emiatt lehetne kiemelkedő alkotás.

Thornton, a medvék dílere

A film készítőit valós esemény ihlette. 1985-ben a rendőrből lett csempész, Andrew C. Thornton II negyven darab, kokaint tartalmazó csomagot dobott le egy repülőgépből Georgia állam felett, majd ő maga is kiugrott a repülőből. A film szerint a csempész az ugrás közben beverte a fejét, így nem tudta kinyitni az ejtőernyőjét, és eszméletlenül zuhant a mélybe. Thornton Gucci-papucsos teste egy knoxville-i kocsifelhajtóra pottyant, mellette nagyjából 35 kilónyi kokaint, több ezer dollár készpénzt és fegyvereket is találtak, a gép Észak-Karolinában zuhant le.

Három hónappal később a hatóságok egy döglött fekete medvét találtak a Chattahoochee–Oconee Nemzeti Erdőben. Az állat rábukkant a Thornton által szétszórt kábítószerre, és túladagolta magát. Elizabeth Banks medvéje ennél szívósabbnak bizonyult, és megtett bármit, hogy újabb adaghoz jusson.

Tök mindegy, milyen a karakter, ha úgyis megeszi a medve

A ’85-ös történet tökéletes alapanyag, de nehezen adna ki egy egész estés filmet, így lett végül a Kokainmedve egy B-kategóriás slasher-horror-vígjáték-thriller káosz, 95 percbe sűrítve.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője védelmébe vette a párt feltételeit, amelyeket az Ódor-kabinetnek szabtak a támogatásért cserébe. Šipoš szerint nem igaz, hogy szándékosan teljesíthetetlennek tűnő feltételeket szabtak volt, például, hogy a miniszterelnök elérje a választópolgároknak szánt 500 eurós támogatás bevezetését, vagy a szülőknek a gyerekek után járó 200 eurós juttatás megtartását. A frakcióvezető szerint az OĽaNO tisztességes feltételeket szabott. (markíza)

Egy ember életét vesztette, két személyt pedig eszméletlenül szállítottak kórházba egy kassai lakástűz után. A két sérült állapotáról egyelőre nincs bővebb információ, a holttestre a lakásban bukkantak rá a mentőegységek. A lángok vasárnap délelőtt csaptak fel egy földszinti lakásban a Szabadság utcán (Ulica Slobody). A tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. (tasr)

A Smer június 20-a körül mutatja be jelöltlistáját, mondta Robert Fico pártelnök. A párt elsősorban az áremelkedések megállításának témájával vág neki a kampányidőszaknak, emellett prioritás lesz a jelzáloghitelek rögzítésének megváltoztatása is, amit a Smer a kamatok állami támogatásával akar megoldani. (ta3)