Napunk

Napunk newsfilter: Hiába Hegerék jó szándéka, ha a bénázás mindent beárnyékol

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Hiába jó hír a MiG-ek Ukrajnának ajándékozása, Hegerék bénázása ezt is beárnyékolja. 2. Fico jövője egyre fényesebb. 3. Nem mindegy, milyen kép alakul ki Magyarországról a háború után.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Hiába jó hír a MiG-ek Ukrajnának ajándékozása, Hegerék bénázása ezt is beárnyékolja

A mai nap legfontosabb híre, hogy hosszú hónapok halogatása után a kormány végre döntött arról, hogy a már használaton kívüli szlovák MiG–29-eseket Ukrajnának ajándékozza az ország. Eduard Heger ügyvivő kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter egy nappal azután jelentették be a döntést, hogy Andrzej Duda lengyel elnök közölte, ők is vadászgépeket küldenek az ukránoknak.

Szögezzük le, hogy ez egy jó hír, amivel Szlovákia csak erősödik. Az interneten és a közbeszédben keringő különböző narratívák ellenére a szlovák MiG–29-esek Ukrajnának történő odaajándékozása a lehető legjobb dolog, ami Szlovákiával megtörténhetett – ahogy ezt Heger és Naď is igyekeztek hangsúlyozni a sajtótájékoztatójukon.

Először is, ezek a gépek jelenleg használhatatlanok Szlovákia számára, vagyis az ország védelmi képessége nem csökken azáltal, hogy nem lesznek az országban. Az ukránok viszont képesek őket hadrendbe állítani, mivel nekik megvan hozzá a kellő technikai felszereltségük és a pilótáik is. Ráadásul – mivel Szlovákia (és Európa) számára jelenleg a legnagyobb fenyegetést az orosz agresszió jelenti – csak magunknak teszünk jót, hogy segítjük az ukránokat, akik épp ezen agresszor megfékezéséért harcolnak.

Nem elhanyagolható az sem, hogy ezzel az ajándékkal Szlovákia ismét kinyilvánítja, hogy ebben a konfliktusban a jó oldalon áll, és megerősíti a pozícióját a nyugati világon belül. Az sem mellékes, hogy az „elajándékozott” – és még egyszer: számunkra használhatatlan – fegyverekért uniós pénzt és modern amerikai fegyverrendszereket kapunk. Aki szerint ez nem jó üzlet, annak van egy eladó telkem a Holdon.

Csak ez a bénázás ne volna. Természetesen nem Szlovákiáról lenne szó, ha a kormány egy erkölcsileg helyes és gazdaságilag előnyös döntést is nem a lehető legszerencsétlenebb módon kivitelezne. Az egész ajándékozás körül ugyanis van egy nagy kérdőjel, mégpedig az alkotmányosság kérdése.

Szlovákiának jelenleg ugyebár kisebbségi, ügyvivő kormánya van, és felmerült a kérdés, hogy egy ilyen kormány hozhat-e egyáltalán döntést ilyen fontos kérdésekben, mint a MiG–29-esek elajándékozása. Heger és Naď a mai sajtótájékoztatón válltig állították, hogy a kormány által választott forma – nemzetközi szerződés keretében történő ajándékozás – alkotmányos, és ezt alkotmányjogászok is megerősítették a számukra.

Csakhogy valamiért nagyon nem akarják megmutatni ezt az alkotmányjogi elemzést, pedig azzal nagyon gyorsan le lehetne kapcsolni az összes kritikát. Ez pedig kicsit gyanús.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Jaroslav Naď

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak